Αδυνάτισμα = καύσεις


Μέχρι σήμερα και μετά από τόσες αυτοσχέδιες προσπάθειες να χάσουμε βάρος και αρκετές δίαιτες που δοκιμάσαμε, από τη φίλη μας, από κάποιο περιοδικό ή από κάποιο μη καταρτισμένο επιστήμονα, ταυτίσαμε την έννοια της δίαιτας με τη λέξη λιμοκτονώ.

Ωστόσο, η μοντέρνα τάση των σύγχρονων και ενημερωμένων διαιτολόγων για πιο πλούσια γεύματα αναιρεί άρδην τον παραπάνω όρο. Στις μέρες μας, δίαιτα σημαίνει ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, οι φτωχές δίαιτες (δίαιτες υποσιτισμού), καταπονούν τον οργανισμό και δεν προσφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταλαβαίνοντας ο οργανισμός, ότι η τροφή που του παρέχεται συνεχώς μειώνεται, προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί καθοριστικά, προστατεύοντας τον οργανισμό από την ανώφελη χρήση ενέργειας, με συνέπεια να «καίμε» όσο το δυνατό λιγότερες θερμίδες. Κατά τον τρόπο αυτό έχουμε, επιβράδυνση του μεταβολισμού γεγονός που προκαλείται είτε από κακή διαιτητική συνταγογράφηση, είτε από την υιοθέτηση μιας τελείως διαστρεβλωμένης στάσης ζωής, που μας οδηγεί στο να τρώμε 1 ή 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα.

Είναι γνωστό ότι ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στον οργανισμό προκειμένου να λειτουργήσει (καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μυϊκή σύσπαση, πέψη και χρήση θρεπτικών συστατικών της τροφής, κ.α.).

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός και από άτομο σε άτομο διαφέρει. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, που θα είναι δομημένο από ειδικό με εμπεριστατωμένες γνώσεις ιατρικής και κλινικής βιοχημείας, ώστε ενεργοποιώντας επιλεκτικά τα διάφορα βιοχημικά μονοπάτια του οργανισμού να βοηθά το άτομο να οδηγείται σε μία σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.


Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολικό ρυθμό, είναι η μυϊκή μάζα. Όσο πιο μυώδεις είμαστε, ανεξάρτητα από το βάρος μας, τόσο πιο εύκολα «καίμε» θερμίδες.

Αναπτύχθηκε, μάλιστα, η θεωρία ότι στα άτομα που παρουσιάζουν συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, επιτυγχάνεται προοδευτική αντικατάσταση των μυών με λίπος, με αποτέλεσμα κάθε φορά να ξεκινάνε την δίαιτα με μεγαλύτερο βάρος.

Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που σε κάθε νέα προσπάθεια για απώλεια βάρους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκολίας απώλειας των περιττών κιλών.

Κατσογριδάκη Γεωργία
MSc Διαιτολόγος-Βιοτεχνολόγος

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις