Επιτυχημένη μετατροπή βλαστοκυττάρων σε εγκεφαλικούς νευρώνες


Νέα Υόρκη
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε εγκεφαλικά και να τα εμφυτεύσουν χωρίς επιπλοκές και παρενέργειες σε εγκεφάλους πειραματόζωων, ένα επίτευγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο μελλοντικά για νέου τύπου θεραπείες της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Λόρεντς Στούντερ του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Nature, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταστεί δυνατό να δημιουργούνται κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και να αντικαθιστούν αυτά που έχουν καταστραφεί λόγω της νόσου Πάρκινσον. Προς το παρόν, η σχετική φαρμακευτική θεραπεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ασθενών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια που υπήρχαν έως τώρα στο να μετατραπούν βλαστικά κύτταρα σε νευρώνες του εγκεφάλου. Τα τεστ στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα νέα κύτταρα, που εισάγονται στον εγκέφαλο, λειτουργούν φυσιολογικά και θεραπεύουν τα προβλήματα κινητικότητας που εμφανίζουν οι μαϊμούδες με νόσο Πάρκινσον.

Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά, καθώς πεθαίνουν τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια ο ασθενής να εμφανίζει τρόμο, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Εδώ και μία δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κύτταρα που καταστρέφονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πειράματα επιτυχημένα σε πειραματόζωα, όπου νευρώνες παραγωγής ντοπαμίνης αναπαράχθηκαν από βλαστικά κύτταρα μαϊμούδων, δεν είχε μέχρι σήμερα καταστεί εφικτό να επαναληφθούν με επιτυχία και στους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η όλη προσπάθεια μπορεί να πυροδοτήσει όγκους στον εγκέφαλο, γι' αυτό άλλωστε δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι σχετικές κλινικές έρευνες σε ανθρώπους.

Η νέα έρευνα φαίνεται πως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καταφέρνει να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα στο απολύτως κατάλληλο είδος νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης.

Σε μια σειρά έξι πειραμάτων, οι επιστήμονες εισήγαγαν με ένεση, στον εγκέφαλο των πειραματόζωων που έπασχαν από νόσο Πάρκινσον, πάνω από ένα εκατομμύριο κύτταρα τη φορά. Απέδειξαν ότι τα νέα κύτταρα επιβιώνουν, δημιουργούν νέες συνδέσεις με τα παλαιότερα κύτταρα γύρω τους και αποκαθιστούν τα προβλήματα κίνησης, χωρίς την παρενέργεια της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Η θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστικά κύτταρα προβάλλει ως πολλά υποσχόμενη για το μέλλον, όμως θα πάρει χρόνο μέχρι να θεωρηθεί τεχνικά αποδοτική και κλινικά ασφαλής για τους ανθρώπους.
health.in.gr, ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις