Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας του καρότου

Το βρίσκουμε φρέσκο και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες
Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα. Είναι ο μήνας του ρομαντισμού καθώς είναι σε λίγες μέρες του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και ο μήνας του... καρότου. Είναι η εποχή κατανάλωσης καρότου, αφού το βρίσκουμε πλέον φρέσκο.

Το καρότο κατά την αρχαιότητα ήταν από τα πιο πολύτιμα λαχανικά με φαρμακευτικές δράσεις.Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, ευεργετώντας την όραση, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η β-καροτίνη, η πορτοκαλί χρωστική ουσία (υπεύθυνη για το χρώμα του καρότου) διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτρέποντας την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και εν τέλει προστατεύοντας τα κύτταρα. Το βήτα-καροτένιο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, γιατί μετατρεπόμενο σε βιταμίνη Α ενισχύει την ίδια την παραγωγή της.Τα καρότα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε εμποδίζουν τη δημιουργία στένωσης στις , αναστέλλοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, ενώ έχουν και αντιγηραντική δράση.
Μάλιστα ο συνδυασμός της β-καροτίνης με τις βιταμίνες Ε και C, όπως συμβαίνει στα καρότα, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Στη χώρα μας η μεγαλύτερη παραγωγή καρότων γίνεται στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Επειδή το καρότο περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,Ε, όταν συνοδεύεται με ελαιόλαδο ευνοείται η απορρόφησή τους.

Τρώγεται ωμό σκέτο (το καλύτερο), σε σαλάτες (αποτελεί πολύ καλό συνοδευτικό του λάχανου), τουρσί ή μαγειρεμένο (είναι βασικό συστατικό στη φασολάδα, επίσης ταιριάζει άριστα και με τον αρακά). Επειδή η β-καροτίνη ενισχύει τη δυνατότητα απορρόφησης του σιδήρου, είναι πολύ καλό να συνοδεύουμε με καρότο τις πηγές σιδήρου (πχ κόκκινο κρέας, φακές, σπανάκι κα).

Πηγή : iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις