Αϋπνία; Δεν είσαι μόνος, υπάρχει λύση!

Του Μουχούρτη Φώτιου, Ειδικευόμενου Ψυχίατρου στο Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν.Ν.Ιωνίας.

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τον Μορφέα και τον Εφιάλτη. Οι διαταραχές του ύπνου είναι γνωστές εδώ και αιώνες, δεν είναι δεινό που ταλαιπωρεί ξαφνικά τους νεοέλληνες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντιμετώπιση και μάλιστα άμεση. Μια επίσκεψη στον ψυχίατρο αρκεί. 

Όταν βιώνουμε ψυχοπιεστικές καταστάσεις ο ύπνος μας διαταράσσεται, ωστόσο δεν υποφέρουμε όλοι μας από αϋπνίες. Για να τεθεί ως διάγνωση ο όρος αϋπνία θα πρέπει αυτό να μας συμβαίνει τουλάχιστον για τρεις φορές την εβδομάδα και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Το άτομο που πάσχει από αϋπνία δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή κοιμάται μετά από αρκετή ώρα και ξυπνά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της νύχτας. Συνέπεια αυτού είναι αφενός η αφύπνιση πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα και αφετέρου το έντονο αίσθημα υπνηλίας και κόπωσης κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι επιδόσεις και η λειτουργικότητα τους φθίνουν, επέρχεται εκνευρισμός, αδυναμία συγκέντρωσης και ο οργανισμός τους καταρρέει.

Από το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από αϋπνίες μόνο το 20% θα απευθυνθεί στον ειδικό, δηλαδή τον ψυχίατρο. Εκείνος θα κατηγοριοποιήσει την αϋπνία μας και θα ανιχνεύσει πιθανή συνοδό πάθηση, καθώς και τα αίτιά της. Π.χ. νοσήματα αναπνευστικού ή καρδιαγγειακού συστήματος, χορήγηση ή διακοπή φαρμάκων και ουσιών, κατάχρηση αλκοόλ, πένθος κ.ά..

Η αντιμετώπιση λοιπόν της πρωτοπαθούς αϋπνίας γίνετε σε δύο στάδια: 


Πρώτα απ’ όλα αντιμετωπίζεται η γενεσιουργός αιτία, αυτό δηλαδή που μας έβαλε στον φαύλο κύκλο της αϋπνίας. Κατά δεύτερον, χορηγούνται αγχολυτικά και υπναγωγά φάρμακα που ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η αγωγή εξατομικεύεται και ακολουθείται συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα.

Το να αλλάζουμε μεριά στο κρεβάτι δεν βοηθάει στο πρόβλημά μας! Μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον ειδικό και την ίδια κιόλας νύχτα να βιώσει την διαφορά, τον αδιατάρακτο και βαθύ ύπνο. Μέχρι όμως να ορίσετε το ραντεβού σας, παραθέτω μικρές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου:

•Χάνουμε βάρος.
•Δημιουργούμε «ρουτίνα ύπνου». Ξαπλώνουμε και σηκωνόμαστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
•Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο κουρασμένοι κι αν νιώθουμε.
•Δεν καταναλώνουμε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μετά το μεσημέρι, όπως καφές, τσάι, coca cola καθώς και σοκολάτα.
•Οποιαδήποτε δραστηριότητα μάς προκαλεί στρες φροντίζουμε να την διεκπεραιώνουμε όσο πιο νωρίς γίνεται.
•Τέλος, αποφεύγουμε το κάπνισμα στο υπνοδωμάτιο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

 zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις