Διατροφή για κρυολόγημα

Ιδανικό φάρμακο αποτελούν οι καυτερές τροφές
Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές του καιρού και τις ιώσεις που κυκλοφορούν, οι περισσότεροι από εμάς αυτό τον καιρό υποφέρουμε από βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες και άλλες ασθένειες που μας ταλαιπωρούν.

Πώς μπορούμε να περάσουμε αυτές τις αρρώστιες με λιγότερη ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας «το φαρμακείο της κουζίνας μας».

Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βότανα και τροφές για να αντιμετωπίσουν ασθένειες. Ένα καλό φάρμακο για τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και της ιγμορίτιδας ήταν πάντα η κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Τα τρόφιμα, τα μπαχαρικά και τα βότανα που δίνουν στη βλέννα της αναπνευστικής οδού μια πιο υγρή μορφή βοηθούν τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μη φράζουν την αναπνοή. Τέτοια τρόφιμα αποκαλούνται και μυκοκινητικά.Ο βασιλιάς αυτών των τροφών στο «φαρμακείο της κουζίνας» είναι η κόκκινη καυτερή πιπεριά και άλλα πικάντικα βότανα και μπαχαρικά.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της μοντέρνας Ιατρικής, που έζησε περίπου το 460 π.Χ., συνιστούσε το ξίδι και το πιπέρι κατά των συμπτωμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά καυτερά βότανα και μπαχαρικά είναι η capsaicin, που η χημική της δομή είναι παρόμοια με το φάρμακο guaifenesin.

Αυτό το φάρμακο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αποσυμφορητικό για την απελευθέρωση της βλέννας. Υπάρχει στα σιρόπια για το βήχα και χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Άλλη μία ουσία, η alliin, που τη βρίσκουμε στο σκόρδο και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική του γεύση και οσμή, μετατρέπεται στο σώμα σε μια ουσία παρόμοια με την s- acetylcysteine: ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως διαλυτικό της βλέννας.

Το σιναπέλαιο υπάρχει και στη μουστάρδα και στο ραπανάκι και περιέχει μια ουσία που ονομάζεται isothiocyanate. Η ουσία αυτή διεγείρει το νεύρο της όσφρησης με συνέπεια την αύξηση της παραγωγής του σάλιου και των δακρύων.

Όταν τρώμε πολύ καυτερά φαγητά και αυτά έρθουν σε επαφή με το στόμα μας, τον οισοφάγο και το στομάχι, στέλνονται στον εγκέφαλο ερεθίσματα που ενεργοποιούν ένα νεύρο που ονομάζεται vagus. Αυτό το νεύρο ελέγχει τους αδένες παραγωγής της βλέννας που υπάρχουν διασκορπισμένοι στις αναπνευστικές οδούς.

Γι' αυτό και οδηγεί σε μια αρκετά άμεση παραγωγή βλέννας, δακρύων και ιδρώτα, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει, για παράδειγμα, κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Συνεπώς, οι καυτερές τροφές μπορούν πράγματι με τον τρόπο τους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ιγμορίτιδας, του κοινού κρυολογήματος και του άσθματος, της αλλεργικής καταρροής, της χρόνιας βρογχίτιδας, αλλά και του εμφυσήματος. Μειώνουν δε τον κίνδυνο ανάπτυξης του εμφυσήματος στους καπνιστές.

Πηγή: myself.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις