Απώλεια λίπους σε προβληματικές περιοχές: Τα βάρη είναι καλύτερα από τον διάδρομο


Του Ανδρέα Ζουρδού

Αν δεν ζείτε κάτω από καμία μεγάλη πέτρα τα τελευταία χρόνια, ίσως ξέρετε πως μεγάλη απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγάλη απώλεια λίπους. Μαζί με το λίπος μπορεί να χαθεί και πολλή μυϊκή μάζα, κάτι το οποίο μία ζυγαριά δεν μπορεί να το διαπιστώσει. Η ζυγαριά δεν θα σας πει πως έχετε το “Skinny fat look”, είναι απλά μία συσκευή μέτρησης.

Ζυγίζουν το ίδιο αλλά με τελείως διαφορετικό όγκο. Όσο λιγότερους μύες έχουμε τόσο περισσότερο αναδεικνύεται το λίπος στο σώμα μας. Έτσι, δίνεται η ψευδαίσθηση ότι πρέπει να κάνουμε δίαιτα, ενώ στην ουσία πρέπει να αρχίσουμε γυμναστική.

Αν θέλετε να χάσετε πολλή μυική μάζα και να φαίνεστε παχύς παρότι χάνετε βάρος, είναι πολύ απλό: Κάντε καθιστική ζωή. Αν πάλι δεν θέλετε, οι επιστήμονες έχουν βρει μία καταπληκτική λύση, η οποία λέγεται “γυμναστική”. Αυτή η καταπληκτική ανακάλυψη, χωρίζεται σε δύο βασικές υποκατηγορίες, την αερόβια γυμναστική ή με άλλα λόγια, χαμηλής έντασης, “βαρκάδα στο γυαλό” και την αναερόβια, η οποία είναι υψηλής έντασης γυμναστική και συνήθως, γίνεται με βάρη.

Ποια γυμναστική είναι καλύτερη για να μην χάνουμε μυική μάζα; Είναι γνωστό πως τα βάρη μπορούν ακόμη και να προσθέσουν μυική μάζα σε περίοδο θερμιδικού περιορισμού. Αυτό που μία νέα μελέτη μας επιβεβαιώνει είναι αυτό που πολλοί έχουμε δει στην πράξη ξανά και ξανά. Τι είναι αυτό; Πως ο συνδυασμός γυμναστικής με βάρη και αερόβιας προκαλεί μεγαλύτερη, σε σχέση με την καθαρά αερόβια γυμναστική, απώλεια λίπους σε προβληματικές περιοχές! “No shit, Sherlock!” όπως μου έγραψε και μία φίλη μου σήμερα στο facebook.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φαίνεται να χάνουν περισσότερο λίπος από τα πόδια τους και οι άντρες φαίνεται να χάνουν περισσότερο λίπος από τον κορμό τους. Με άλλα λόγια υπάρχει μία διαφορά στο πού χάνει το κάθε φύλο το λίπος. Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι πως αυτές οι πολύ θετικές αλλαγές έγιναν χωρίς κάποιο θερμιδικό περιορισμό, τουλάχιστον από την μεριά των επιστημόνων. Ένα άλλο στοιχείο από την μελέτη είναι πως σε διάστημα 12 εβδομάδων οι συμμετέχοντες που έκαναν βάρη και αερόβια πρόσθεσαν δύο και κάτι άλιπα κιλά στο σώμα τους. Αυτά τα κιλά δεν είναι όλα κατανεμημένα στους μύες, κάποια ίσως οφείλονται αύξηση στην οστική πυκνότητα αλλά αυτό μας δείχνει για άλλη μία φορά πως η ζυγαριά δεν λέει όλη την αλήθεια.

Συμπέρασμα: Η έντονη γυμναστική είναι μία έξυπνη προσθήκη σε οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο και μειώνει το λίπος από προβληματικές περιοχές πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι η χαμηλής έντασης αερόβια. Επίσης η γη γυρίζει.


Ανδρέας Ζουρδός
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις