Η
κατανάλωση τροφών που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και η αποφυγή του
κρέατος, των κορεσμένων λιπών και των γαλακτοκομικών, συνδέεται με
καλύτερη μνήμη και γενικότερα με βελτιωμένη νοητική λειτουργία, σύμφωνα
με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Η μελέτη δείχνει τη σημασία γενικότερα της μεσογειακής διατροφής για την αποφυγή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γεώργιο Τσιβγούλη, επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή περίπου 17.500 Αμερικανών και Ευρωπαίων, με μέση ηλικία 64 ετών, και μελέτησαν κατά πόσο οι συνήθειες των ατόμων αυτών ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα, οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά από τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Το 17% των ατόμων είχαν διαβήτη, ενώ το 7% εμφάνισαν διάφορα νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των υγιών ανθρώπων, όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης ή νοητικών επιδόσεων. Όμως, η μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να μειώνει εξίσου τον κίνδυνο στα άτομα με διαβήτη.
«Εφόσον δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες που επιφέρουν άνοια, η αλλαγή σε δραστηριότητες όπως η διατροφή, που μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα της άνοιας, είναι πολύ σημαντική», εξηγεί ο Δρ Τσιβγούλης.
«Η διατροφή είναι μια σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διατήρηση των νοητικών λειτουργιών μέχρι αργά στη ζωή», προσθέτει. Επεσημαίνει όμως ότι η αλλαγή στη διατροφή δεν αρκεί από μόνη της και πρέπει να συνοδεύεται από σωματική άσκηση, αποφυγή της παχυσαρκίας, διακοπή του καπνίσματος και φαρμακευτική θεραπεία για παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Η μελέτη δείχνει τη σημασία γενικότερα της μεσογειακής διατροφής για την αποφυγή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γεώργιο Τσιβγούλη, επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή περίπου 17.500 Αμερικανών και Ευρωπαίων, με μέση ηλικία 64 ετών, και μελέτησαν κατά πόσο οι συνήθειες των ατόμων αυτών ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα, οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά από τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Το 17% των ατόμων είχαν διαβήτη, ενώ το 7% εμφάνισαν διάφορα νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των υγιών ανθρώπων, όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης ή νοητικών επιδόσεων. Όμως, η μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να μειώνει εξίσου τον κίνδυνο στα άτομα με διαβήτη.
«Εφόσον δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τις περισσότερες ασθένειες που επιφέρουν άνοια, η αλλαγή σε δραστηριότητες όπως η διατροφή, που μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα της άνοιας, είναι πολύ σημαντική», εξηγεί ο Δρ Τσιβγούλης.
«Η διατροφή είναι μια σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διατήρηση των νοητικών λειτουργιών μέχρι αργά στη ζωή», προσθέτει. Επεσημαίνει όμως ότι η αλλαγή στη διατροφή δεν αρκεί από μόνη της και πρέπει να συνοδεύεται από σωματική άσκηση, αποφυγή της παχυσαρκίας, διακοπή του καπνίσματος και φαρμακευτική θεραπεία για παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου