4 συμβουλές για την αύξηση των επιδόσεών σας!
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αρχάριων στα γυμναστήρια που παρασυρόμενοι από μη ρεαλιστικούς προσωπικούς στόχους και μηνύματα που δέχονται από την τηλεόραση και τα περιοδικά, προσπαθούν με υπερβάλλοντα ζήλο να εκτελέσουν πολύ απαιτητικά και πολύπλοκα προπονητικά προγράμματα. Πολύ συχνά είναι επίσης τα περιστατικά ατόμων που ενώ γυμνάζονται εντατικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα “κολλάνε” και δεν μπορούν νε βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή, τη δύναμη και τις γενικότερες επιδόσεις τους. Η αλήθεια είναι πως η προσαρμογή του ανθρώπινου σώματος στην άσκηση χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένους κανόνες και πραγματοποιείται σταδιακά. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να ξεκινήσετε σωστά αλλά και να διατηρήσετε δυναμικά την εκγύμνασή σας εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή βελτίωση και προσαρμογή του σώματός σας σε αυτή:
• Καλό θα είναι ο συνολικός χρόνος εκγύμνασης να μην ξεπερνά τα 45 λεπτά. Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος η άσκηση “στρεσάρει” το σώμα με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που περιορίζουν τις ευεργετικές της επιδράσεις.
• Προσπαθήστε να εκτελείτε τα προγράμματα άσκησης που σας ταιριάζουν και σας ευχαριστούν περισσότερο οπωσδήποτε μετά από 5-10 λεπτά ζέσταμα. Καλό θα είναι αυτό το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μια ποικιλία ασκήσεων μεγάλης έντασης, μικρής διάρκειας, με ενδιάμεσα διαλείμματα. Είναι σημαντικό η ένταση της άσκησης να είναι πάντοτε ανάλογη της φυσικής κατάστασης του ατόμου και να αυξάνεται σταδιακά.
• Όσον αφορά στις ασκήσεις ενδυνάμωσης καλό θα είναι κάθε 2 εβδομάδες να αλλάζετε μυϊκές ομάδες, προκειμένου να βρίσκεστε πάντα μέσα στο διάστημα μέγιστης προσαρμογής του σώματος.
• Μην ξεχνάτε πως το σώμα θα πρέπει να ξεκουράζεται. Μετά από 9 εβδομάδες καλό είναι να διακόπτετε την άσκηση για 2 εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε μέγιστα αποτελέσματα στο συντομότερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το σώμα να μην “κολλήσει” σε ένα στάδιο χωρίς να βελτιώνεται πλέον.
Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου