Η καθημερινή άσκηση κάνει καλό στο μυαλό και στο σώμα

Πόσες ημέρες την εβδομάδα χρειάζεται να γυμνάζεστε; Μπορείτε να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία από μια εβδομαδιαία προπόνηση διάρκειας άνω των δύο ωρών, όπως μπορείτε με καθημερινές 20λεπτες συνεδρίες;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, εξέτασε πώς αντιδρά το σώμα όταν γυμνάζεται μια φορά σε σύγκριση με αρκετές φορές την εβδομάδα, και πως η συχνότητα της άσκησης επηρεάζει τους κινδύνους υγείας.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φυσική δραστηριότητα, οι ενήλικες πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με χρονικές περιόδους τουλάχιστον 10 λεπτών ή περισσότερων. Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ωστόσο, προτείνει τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης δραστηριότητας. Δεδομένης της έλλειψης έρευνας για σαφή απόδειξη της βέλτιστης συχνότητας της άσκησης, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen’s έθεσε ως στόχο να βρει την απάντηση.

Μια διατομή από 2.324 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 64 ετών, είχαν προσληφθεί για να συμμετάσχουν στη μελέτη. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – η ομάδα που ασκείτο τακτικά και η ομάδα που ασκείτο πιο αραιά – και τους είχαν δοθεί επιταχυνσιόμετρα για να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους για μια εβδομάδα. Η ομάδα που γυμναζόταν τακτικά ανατέθηκε σε πέντε ημέρες φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ η δεύτερη ομάδα ανατέθηκε σε μία έως τέσσερεις ημέρες άσκησης την εβδομάδα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονταν επίσης για τη σχέση μεταξύ της συχνότητας των φυσικών δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και την επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου (ΜΣ) σε σωματικά δραστήριους ενήλικες. Στο τέλος της εβδομάδας, ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου κάθε συμμετέχοντα μετρήθηκε με βιοδείκτες στο αίμα, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα της πιο τακτικής ομάδας είχαν μικρότερο κίνδυνο από εκείνους που ασκούνταν κατά διαστήματα. Ωστόσο, μετά την προσαρμογή του ποσού της άσκησης, η διαφορά στον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου ήταν λιγότερο σημαντική.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας αυτής της μελέτης το καθιστά δύσκολο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα σχετικά με το πώς η συχνότητα της άσκησης επηρεάζει τις συνθήκες υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Αν και υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα, δεν συστήνεται ο περιορισμός της άσκησης σε μια μακρά συνεδρία την εβδομάδα με την ελπίδα ότι θα προκύψουν μακροχρόνια οφέλη για την υγεία. Μια μυριάδα παραγόντων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό της συχνότητας της άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών περιορισμών και τήρησης, καθώς και των πιθανών οφελών που συνδέονται με την συχνότερη άσκηση, όπως η μείωση του στρες και η ψυχική διέγερση.

Ο Cedric X. Bryant, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος Επιστημών του ACE, προσθέτει ότι το μήνυμα αυτής της μελέτης θα πρέπει να είναι η προσπάθεια συγκέντρωσης τουλάχιστον 150 λεπτών σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, έχοντας υπόψη ότι τα τακτικά πρότυπα δραστηριότητας – ειδικά για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα – θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και, εν τέλει, μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση.


Πηγή: Acefitness.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις