«Κλειδί μακροζωίας» η γυμναστική

Η συστηματική γυμναστική μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων με ιστορικό καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loyola, στο Σικάγο,

παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες την πορεία της υγείας 1.021 ανδρών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, καταγράφοντας λεπτομερώς τον τρόπο ζωής τους.

Σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές το 1988, ανέφεραν κάθε είδους φυσική δραστηριότητα που έκαναν - από την ανάβαση της σκάλας με τα πόδια έως τη συμμετοχή σε αθλήματα. 

Το ίδιο έκαναν και το 1993, ενώ οι ερευνητές τους παρακολούθησαν έως το 2008.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έκαιγαν πάνω από 3.000 θερμίδες την εβδομάδα μέσω της συστηματικής γυμναστικής είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της μελέτης, 

σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν.

Οι πιθανότητές τους να πεθάνουν από τον καρκίνο του ήταν μειωμένες κατά 38%, ενώ είχαν επίσης κατά 49% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια.

Ένας άντρας βάρους 80 κιλών πρέπει να περπατάει με γρήγορο βήμα επί 30 λεπτά την ημέρα, 

πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να κάψει τις 3.000 θερμίδες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νικούν τον καρκίνο αυξάνεται διαρκώς, 

χάρη στις προηγμένες μεθόδους πρώιμης διάγνωσης και την βελτίωση των αντινεοπλασματικών θεραπειών, σημειώνουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Φυσικής Δραστηριότητας & Υγείας» (JPAH).

Τα νέα ευρήματα, όμως, σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών, 

υποδηλώνουν ότι «η μακροζωία των επιζησάντων του καρκίνου μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την βοήθεια της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας», προσθέτουν.

Τα οφέλη της γυμναστικής στον γενικό πληθυσμό είναι καλά τεκμηριωμένα, 

αλλά σχετικά λίγες μελέτες έχουν γίνει σε επιζήσαντες του καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι θέλησαν να εξετάσουν το θέμα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στην εξαγωγή των συμπερασμάτων τους έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου, 

όπως την ηλικία, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, την ηλικία θανάτου των γονέων και τις διατροφικές συνήθειες.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις