Μυϊκή ανάπτυξη με βόειο κρέας και ψάρια

Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αλλά ένα άπαχο βοδινό κρέας ή μία κονσέρβα τόνου προσφέρουν κάτι περισσότερο από μακροθρεπτικά συστατικά. Είναι σαν πολυβιταμίνες μυϊκής οικοδόμησης!

Ο Μύλος του Κρότωνα, ο θρυλικός αρχαίος Έλληνας πρωταθλητής της πάλης, λέγεται ότι κατανάλωνε 9 κιλά κρέατος καθημερινά. Αν και μια τέτοια πρόσληψη δεν φαίνεται ρεαλιστική, τονίζει ωστόσο πως τόσο καιρό πριν οι αθλητές αντιλαμβάνονταν τη σημασία ορισμένων τροφίμων στη βελτίωση της δύναμης και της απόδοσης.

Η τάση του Μύλου για τα πυκνά σε πρωτεΐνη τρόφιμα θα απέφερε μία πρόσληψη περίπου 10-20 φορές μεγαλύτερη από ότι λαμβάνουν σήμερα οι μεγάλοι καταναλωτές πρωτεΐνης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα αθλητών στο Πανεπιστήμιο της Τάμπα, η πρωτεΐνη παραμένει το πιο περιζήτητο θρεπτικό συστατικό για αυτούς που αναζητούν μυϊκά κέρδη, και δικαιολογημένα! Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παραδίδουν τα δομικά στοιχεία των αμινοξέων για την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση (MPS). Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες προωθούν τον κορεσμό για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερκατανάλωσης τροφής και να αυξάνουν τη θερμογένεση, τον εσωτερικό μηχανισμό της καύσης θερμίδων.

Αλλά τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν εκεί. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος του Μύλου θα είχε επίσης προσφέρει μια σειρά από άλλα συστατικά μυϊκής ανάπτυξης και απώλειας λίπους που επίσης τυχαίνει να είναι μερικά από τα πιο γνωστά συμπληρώματα σήμερα. Αυτές οι τροφές είναι φίλοι σας κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης και θα πρέπει να αξιολογούνται στρατηγικά για τους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την διάπλαση σας πέρα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε δύο κλασικές πηγές πρωτεΐνης για να καταλάβετε τι εννοούμε...

 

Οι αναβολικές ιδιότητες του βοδινού κρέατος

Για πολλούς, το ψήσιμο του βοδινού κρέατος σημαίνει εορτασμός. Για τους αθλητές και τους φανατικούς του γυμναστηρίου, σημαίνει επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Σε αντίθεση με τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, το βοδινό κρέας είναι πλούσιο με τους ίδιους τύπους πρωτεϊνών από τις οποίες αποτελούνται οι άνθρωποι: σκελετικές μυϊκές πρότεινες, όπως η μυοσίνη, η ακτίνη και οι τροπονίνες, καθώς και το κολλαγόνο και άλλες πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού. Τυπικά το ζωικό κρέας είναι περισσότερο από 80% πρωτεΐνη με βάση το ξηρό βάρος. Τα άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος υπερβαίνουν τις αντίπαλες τροφές (ψάρια και πουλερικά) σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε περίπου 6-7γρ ανά ουγκιά, ανάλογα με το κόψιμο. Για μέγιστη μυϊκή επίδραση με ελάχιστη θερμίδες αναζητήστε φιλέτα τα οποία είναι εξαιρετικά άπαχα κομμάτια κρέατος.

Το βοδινό κρέας είναι κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ψημένης πρωτεΐνης. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Β12 και των μετάλλων φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την 
μυϊκή ανάπτυξη και την αθλητική απόδοση. Είναι επίσης μια βασική πηγή καρνοσίνης, το διπεπτίδιο που απελευθερώνει βήτα-αλανίνη κατά την πέψη, και συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA), ένα υγιές λίπος που είναι ήδη συνδεδεμένο σε μελέτες για μείωση του σωματικού λίπους, μεταξύ άλλων οφελών.
βοδινό κρέας

Το βοδινό κρέας είναι επίσης μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές τροφίμων κρεατίνης, η οποία περιέχεται με το ποσό του 1γρ για κάθε περίπου 230γρ κρέατος. Η κρεατίνη είναι ένα ισχυρό αναερόβιο εφεδρικό απόθεμα ενέργειας στα μυϊκά κύτταρα που συνήθως εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων δευτερολέπτων υψηλής έντασης μυϊκής δράσης, όπως επαναλήψεις άρσης βαρών ή σπριντς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αυξηση του περιεχομένου των μιτοχονδρίων σε αναπτυσσόμενα μυϊκά κύτταρα, παρέχοντας επιπλέον κυτταρική ενέργεια για χρήση στην ανάκαμψη και στην προσαρμογή. Επιπλέον, η κρεατίνη μπορεί να τραβήξει και να συγκρατήσει το νερό μέσα στα κύτταρα, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει επιπλέον αύξηση της πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, υπάρχουν λίγες επιλογές για συμπυκνωμένες ή απομωνομένες πρωτεϊνες βοδινού κρέατος. Αν βρείτε μία, βεβαιωθείτε ότι πρωτεΐνη προέρχεται από ιστό κρέατος και όχι κολλαγόνο. Το άθικτο κολλαγόνο είναι δύσπεπτο και συμβάλλει ελάχιστα στην μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση και το υδρολυμένο κολλαγόνο δεν είναι πολύ καλύτερο. Διαλέξτε πραγματικό βοδινό κρέας για πραγματικά αποτελέσματα!


 

Μην ξεχάσετε τα ψάρια

Τα ψάρια μας προσφέρουν μια μεγάλη υποστήριξη μυϊκής ανάπτυξης και απώλειας λίπους, τόσο από την πρωτεΐνη όσο και από άλλα θρεπτικά συστατικά. Όταν πρόκειται για την πρωτεΐνη, ο σκελετικός μυς των ψαριών είναι μοριακά παρόμοιος με τον σκελετικό μυ των θηλαστικών και προσφέρει τα ίδια 6-7γρ πρωτεΐνης ανά ουγκιά, αλλά περιέχουν συνήθως λιγότερο λίπος. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 80% των θερμίδων που περιέχει ο τόνος στο νερό προέρχονται από πρωτεΐνη, και αυτος είναι μόνο ένας από τους λόγους που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σνακ για τους αθλητές όλων των ειδών.

Τα ψάρια είναι επίσης η μοναδική καλύτερη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA. Μπορείτε να πάρετε κάποια EPA έμμεσα από άλλες πηγές εκτός του κρέατος, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά τα DHA προέρχονται μόνο από τα θαλασσινά. Αυτά τα λίπη είναι μοναδικά με πολλούς τρόπους, αλλά όταν πρόκειται για τους μύες οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν συμπληρώματα ιχθυελαίου παρέχοντας λίγο περισσότερο από 3γρ. EPA και DHA για οκτώ εβδομάδες, η μυϊκή τους πρωτεϊνοσύνθεση είχε βελτιστοποιηθεί σε ανταπόκριση με το φαγητό. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν αναφερθεί να συμβάλουν στη βελτίωση πτυχών της ανάκαμψης, όπως η μείωση της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου. Ένα τελευταίο συναρπαστικό γεγονός της εφαρμογής ιχθυελαίου είναι η ικανότητα των ωμέγα-3 λιπαρών να υποστηριζουν τον σχηματισμό τεστοστερόνης.


Τι γίνεται με τα συμπληρώματα;

Μερικά γνωστά ονόματα είναι η 
κρεατίνη, η βήτα-αλανίνη, το CLA και η αργινίνη. Μήπως αυτό σημαίνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε κρέας τα καθιστά αχρείαστα; Όχι εκτός κι αν θέλετε να γεμίζετε το πιάτο σας καθημερινά όπως τον Μύλο! Αυτοί οι κλασσικοί ενισχυτές απόδοσης εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αξία, αλλά σίγουρα δεν είναι αντικατάστατα τροφίμων. Είναι συμπληρώματα και θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: www.totalfitness.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις