Πόσα γεύματα τη μέρα πρέπει να τρώω και πόσο συχνά πρέπει να πεινάω; Η ειδικός απαντά!

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) www.coachmydiet.wordpress.comΗ γνωστή οδηγία μικρά και συχνά γεύματα, είναι λίγο ασαφής. Τι σημαίνει μικρά και τι σημαίνει συχνά; Και αν τελικά η καθημερινότητα δεν το επιτρέπει τότε τι γίνεται; Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να τρώω και πόσο συχνά είναι λογικό να πεινάω;Η σύσταση που συνηθίζουμε να δίνουμε είναι τα γεύματα να γίνονται κάθε 2-3 ώρες, καθώς με αυτόν τον τρόπο το σάκχαρο παραμένει σταθερό (με δεδομένο ότι είναι σωστά δομημένα αυτά τα γεύματα) και ενισχύεται ο μεταβολισμός, τονίζει η Κλειώ Δημητριάδου, διατροφολόγος - διαιτολόγος.Ο τελευταίος ισχυρισμός, βασίζεται στο γεγονός ότι όταν τρως ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες για να διαχειριστεί την τροφή και αντίστροφα με την πολύωρη νηστεία το σώμα μπαίνει σε κατάσταση άμυνας και περιορίζει τις καύσεις του.Κάτι που επίσης, είναι βοηθητικό στη συχνή κατανάλωση γευμάτων είναι ότι εφόσον περίπου στο τρίωρο χωνεύεις, το στομάχι σου θα ανταποκριθεί καλύτερα με αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς.
Ακόμη, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, τα μικρά και συχνά γεύματα σε βοηθούν όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα να είσαι περισσότερο συνεπής στις ποσότητες των κυρίως γευμάτων, συμπληρώνει η ειδικός.

Πλήθος γευμάτων ή σύνολο θερμίδων;

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι δεν έχει τόση σημασία το πλήθος των γευμάτων, όσο το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς μέσα στην ημέρα, ακόμα και αν τις καταναλώσει σε ένα ή δύο γεύματα. Αυτό πιθανώς να σου φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο εφικτό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Υπάρχουν ακόμη οι υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας, στην οποία τα γεύματα πρέπει να είναι δύο και να καταναλωθούν μέσα σε 8 ώρες. Περιμένουμε σίγουρα συνέχεια σε αυτές τις έρευνες, ώστε να είναι περισσότερο ξεκάθαρα τα αποτελέσματα.

Το ζήτημα της πείνας είναι ένα άλλο θέμα

Αν πεινάς συνέχεια (νωρίτερα από το δίωρο ή τρίωρο) καλό είναι σε πρώτη φάση να ελέγξεις αν είναι πραγματική πείνα ή αν είναι θέμα αφυδάτωσης, κούρασης ή στρες. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι ορμόνες σου και οι διάφορες φάσεις του κύκλου.Από εκεί και έπειτα, αν βρίσκεσαι σε περίοδο δίαιτας, καλό είναι να ελέγξεις αν σου φτάνουν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις και αν έχεις οργανώσει σωστά τα γεύματά σου ή αν έχεις παραλείψει κάτι.Το κλειδί της διατροφής είναι η εξατομίκευση.
Μπορείς να κάνεις πειράματα για να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα και να προσπαθήσεις να βρεις τη φόρμουλα που θα σε βολέψει και θα σε βοηθήσει να είσαι τυπική στο πρόγραμμά σου, χωρίς να πιέζεσαι μέσα στην ημέρα. Προσάρμοσε τη διατροφή σου στις ανάγκες σου και θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τονίζει η Κλειώ!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις