Καλαμπόκι: Ένας νόστιμος σύμμαχος της υγείας μας

Το τρώμε ψητό, το τρώμε βραστό. Το συνδυάζουμε με διάφορα φαγητά, φτιάχνουμε αλεύρι, πίτες και ψωμιά διαφόρων ειδών, παράγει ακόμα και λάδι. Είναι νόστιμο και μας χορταίνει, όμως, το καλαμπόκι έχει και αρκετούς τρόπους για να κάνει καλό στην υγεία μας.
 Ο έλεγχος του διαβήτη, η πρόληψη καρδιακών παθήσεων, η μείωση της υπέρτασης και άλλες πολλές είναι οι... υπηρεσίες που προσφέρει ο... χρυσός αυτός καρπός.
Το καλαμπόκι ή ο αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στον κόσμο και αποτελεί το βασικό τρόφιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών αφρικανικών χωρών.

Διατροφική αξία

Το καλαμπόκι δεν παρέχει μόνο τις απαραίτητες θερμίδες για υγιή, καθημερινό μεταβολισμό, αλλά είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πεπτικών παθήσεων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτό επίσης λειτουργούν ως αντι-καρκινογόνοι παράγοντες και αποτρέπουν το αλτσχάιμερ.

Οφέλη για την υγεία

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά προϊόντα και παρέχει προστασία έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων. Μερικά από τα καλά ερευνημένα και ευρέως διαδεδομένα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού παρατίθενται παρακάτω.

Πλούσια πηγή θερμίδων

Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή θερμίδων και αποτελεί βασικό συστατικό των διατροφικών συνηθειών σε πολλούς πληθυσμούς. Η θερμιδική περιεκτικότητα σε καλαμπόκι είναι 342 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η οποία είναι από τις υψηλότερες για τα δημητριακά. Αυτό το καθιστά ζωτικής σημασίας για την επιβίωση δεκάδων γεωργικών εθνών, ειδικά σε φτωχές περιοχές του κόσμου.

Μειώνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων και καρκίνου του παχέος εντέρου

Η περιεκτικότητα σε ίνες ενός φλιτζανιού καλαμποκιού ανέρχεται σε 18,4% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω του καλαμποκιού που είναι ένα ολόκληρο σιτάρι.

Πηγή βιταμινών

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε συστατικά βιταμίνης Β, ειδικά Θειαμίνης και νιασίνης. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η έλλειψη νιασίνης οδηγεί στο Pellagra. Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και δερματίτιδα που παρατηρείται συνήθως στα υποσιτιζόμενα άτομα. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής απαίτησης για φυλλικό οξύ, ενώ οι καρποί του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία του σώματος από ασθένειες και ασθένειες.

Παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα

Το καλαμπόκι περιέχει άφθονα ανόργανα στοιχεία τα οποία ωφελούν θετικά τα σώματα με διάφορους τρόπους. Φώσφορο, μα μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός βρίσκονται σε όλες τις ποικιλίες καλαμποκιού. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν στις περισσότερες κανονικές δίαιτες

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Cornell, το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο.

Προστατεύοντας την καρδιά σας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αραβοσιτέλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-αθηρογόνο επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προλαμβάνει την αναιμία

Το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών. Το καλαμπόκι έχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό σιδήρου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να σχηματιστούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις κύριες αιτίες της αναιμίας επίσης.

Μειώνει τη χοληστερόλη LDL

Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, η κατανάλωση ελαίου φλοιού καλαμποκιού μειώνει τη χοληστερόλη LDL πλάσματος μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα.

Όραση και δέρμα

Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία σχηματίζει βιταμίνη Α στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης και του δέρματος. Το β-καροτένιο είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α επειδή μετατρέπεται μέσα στο σώμα, αλλά μόνο στις ποσότητες που χρειάζεται το σώμα.

Ελέγχει τον διαβήτη και την υπέρταση

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος φάνηκε να υποφέρει από μια επιδημία διαβήτη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός για αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται γενικά ότι σχετίζεται με τη διατροφή. Η κατανάλωση περισσότερων οργανικών φρούτων και λαχανικών, όπως το καλαμπόκι, έχει θεωρηθεί ως επιστροφή σε ένα παλαιότερο στυλ δίαιτας και έχει συνδεθεί με μειωμένα σημάδια διαβήτη.

Καλλυντικά οφέλη

Το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών καλλυντικών προϊόντων και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τα δερματικά εξανθήματα και τον ερεθισμό.
Η κατανάλωση του καλαμποκιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας και των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών οξέων που περιέχει, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει κακό.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις