Πέντε λόγοι που σας κάνουν να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι Νερό, ύπνος κι άλλα απαράιτητα που συχνά ξεχνάμε.

 

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο αγώνας προς την τελειότητα αλλά και το να βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας ή να μην θέτετε διακριτά όρια, σας στερούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ίσως συνειδητοποιείτε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη της δικής σας υγείας.


Τα επίπεδα της ενέργειας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και από μέρα σε μέρα – αλλά αν βιώνετε μια συνεχή αίσθηση κόπωσης και κούρασης, αυτό δεν είναι φυσιολογικό – και δεν είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε.


Όταν νιώθουμε κουρασμένοι σωματικά ή πνευματικά, υποθέτουμε αυτόματα ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά (και αυτό ισχύει για πολλούς!). Υπάρχουν όμως και άλλοι, ίσως λιγότερο προφανείς, παράγοντες που μπορούν επίσης να σαμποτάρουν τα επίπεδα ενέργειάς μας με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε καν.


Δεν κοιμάστε ποιοτικά


Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική από τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε. Γι΄αυτό και πολλές φορές οι επτά με οκτώ ώρες ύπνου δεν είναι επαρκείς για τη σωστή ανάπαυση του οργανισμού. Ένας καλός ύπνος θεωρείται εκείνος που είναι αδιάκοπος και έχει περάσει αρκετές φορές από τα διαφορετικά και σημαντικά στάδια του ύπνου. Η έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζει το στρες και τη διάθεση, δυσκολεύει τη ρύθμιση των συναισθημάτων ή την καλή απόδοση στην εργασία.


Ειδικότερα ο βαθύς ύπνος ή ο ύπνος βραδέων κυμάτων (που ονομάζεται επίσης ύπνος μη-REM) θεωρείται ότι παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και στα επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με το Harvard Health. Κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου σταδίου ύπνου, μεγάλο μέρος του οποίου συμβαίνει κατά το πρώτο μισό της νύχτας, είναι όταν ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και λαμβάνει χώρα η ανάπτυξη των ιστών και η μυϊκή αποκατάσταση.


Για να διασφαλίσετε την ακεραιότητα του ύπνου, φροντίστε να ξεκουράζεστε επτά με οκτώ ώρες, τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα κατάκλισης – αφύπνισης και μειώνοντας το φωτισμό και την έκθεση σε μπλε φως πριν τον ύπνο.


Δεν τρέφεστε ισορροπημένα


Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Όταν το σώμα δεν έχει αποθέματα των συστατικών που διασπώνται για να παράγει ενέργεια, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, τότε ενδεχομένως να νιώθετε περισσότερη κούραση. Επομένως, φροντίστε να καταναλώνετε αρκετές τροφές με τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, άπαχες πηγές πρωτεϊνών (τόσο φυτικές όσο και ζωικές πρωτεΐνες), δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη.


Καταναλώνετε ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα


Ένα βαρύτερο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε μια απογευματινή πτώση της ενέργειας ή σε ένα ληθαργικό «διατροφικό κώμα» αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προκαλεί γρήγορη άνοδο των σακχάρων στο αίμα και πτώση λίγο αργότερα, οδηγώντας σε αίσθημα υπνηλίας. Στα ένοχα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα τηγανητά, τα λιπαρά τρόφιμα και οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Φροντίστε επομένως να υπάρχει μια ισορροπία στη συχνότητα αλλά και στο μέγεθος και το περιεχόμενο των γευμάτων.


Δεν ενυδατώνεστε αρκετά


Το νερό είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, αλλά και την απαλλαγή του οργανισμού από τα απόβλητα. Όταν δεν πίνετε αρκετές ποσότητες νερού και έχετε αφυδατωθεί, το σώμα αναγνωρίζει τα σημάδια και «απαντά» με συμπτώματα, όπως το αίσθημα της κόπωσης.


Δεν ξεκουράζεστε σωστά


Αν και ο ύπνος θεωρείται απαραίτητος για να ξεκουραστούμε, πολλές φορές δεν είναι η μέθοδος που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανανεωθεί. Σύμφωνα με τη δρ Saundra Dalton-Smith, η έννοια της ανάπαυσης χωρίζεται σε επτά διαφορετικούς τύπους: κοινωνική, αισθητηριακή, δημιουργική, πνευματική, σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπαυση. Αυτό που σας λείπει για να γεμίσετε μπαταρίες μπορεί να είναι η μείωση του χρόνου που περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ένα απόγευμα αυτοφροντίδας.


Πηγή: ygeia mou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις