Πώς θα κρατήσετε τη γρίπη σε… απόσταση
Με φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά
Όλοι ξέρουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές με ευεργετικά συστατικά που ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας. Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι οι δυο αυτές κατηγορίες τροφών εμπεριέχουν ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τη γρίπη.
Φρούτα
Όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Από αυτά, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια περιέχουν κάποια συστατικά που φαίνεται να δρουν ενάντια στα μικρόβια και στους ιούς. Πιο συγκεκριμένα, τα λεμόνια ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τις μολύνσεις.
Τα μήλα από τη μεριά τους, είναι αποτοξινωτικά. Η πηκτίνη που περιέχουν δημιουργεί ενώσεις με τις τοξικές ουσίες κι έτσι αποβάλλονται από τον οργανισμό. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι τα μήλα προστατεύουν και από τη γρίπη.
Όμως, τα ειδικά οξέα που περιέχουν τα μήλα βοηθούν και την πέψη, κυρίως των φαγητών που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως είναι συνήθως αυτά που τρώμε το χειμώνα.
Λαχανικά
Τα κρεμμύδια διαθέτουν αντιβιοτικές δυνάμεις, οπότε κάνουν καλό στα κρυολογήματα. Τρώτε τα ωμά σε σαλάτες ή σαν κρεμμυδόσουπα.
Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, οι οποίες έχουν κατασταλτικές ιδιότητες στα κρυολογήματα. Η βιταμίνη Α εμπεριέχεται σε μορφή καροτίνης βήτα, αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες διαφορετικές ουσίες που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α και που είναι το ίδιο σημαντικές για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότων που θα φτιάχνετε στον αποχυμωτή. Ή περιλάβετε στα γεύματά σας μεγάλες ποσότητες καρότων ωμών ή και βρασμένων.
Το λάχανο έχει ιδιαίτερη αξία λόγω των δυναμωτικών και θρεπτικών του ουσιών. Το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τις ίδιες ουσίες με τα καρότα. Τρώτε αυτά τα λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα.
Τα γογγύλια είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, περιέχουν ενώσεις θείου, οι οποίες έχουν αντιμολυσματικές ιδιότητες και άλλες ουσίες που προστατεύουν κυρίως από μολύνσεις του αναπνευστικού.
Αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά
Το σκόρδο είναι ο μεγάλος «εξολοθρευτής» της γρίπης και των κρυολογημάτων. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το καλύτερο είναι να το τρώτε ωμό.
Το τσίλι κάνει καλό στο κυκλοφορικό και βοηθά στην αποβολή του φλέματος όταν έχετε βήχα. Προσθέστε το σε σούπες και κρεατικά. Επίσης να θυμάστε ότι έρευνες έχουν διαπιστώσει πως τόσο το τσίλι όσο και άλλα καυτερά μυρωδικά κάνουν καλό στο αναπνευστικό και το δυναμώνουν για να αντιδρά σε οποιαδήποτε επίθεση κρυολογημάτων που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε βρογχίτιδα.
Η δάφνη είναι υπέροχο αντισηπτικό. Προσθέστε λίγη δάφνη σε σούπες, βραστό ή ψητό κρέας στη σχάρα. Αν αισθάνεστε να σας… τριγυρίζει γρίπη, βάλτε σε βραστό νερό 4-5 φύλλα δάφνης, σκεπάστε και αφήστε τα για 10 λεπτά να μουλιάσουν. Στη συνέχεια πιείτε ένα φλιτζάνι.
Το δεντρολίβανο είναι αντισηπτικό και βοηθά στα κρυολογήματα και στη φυσική αντίσταση του οργανισμού. Μια πρέζα δεντρολίβανο μέσα σε λευκό κρασί θα σας δώσει το καλύτερο γαλλικό τονωτικό για ανάρρωση από κάποιο κρυολόγημα.
Πηγή: belife.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου