Τι είναι η Υδρολυμένη πρωτεΐνη και ποια τα οφέλη της
Η πρωτεΐνη είναι πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το ΠΙΟ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται με το bodybuilding και τις μυϊκές προσαρμογές. Το σώμα θα διατηρήσει την πρωτεΐνη αντί το λίπος και τους υδατάνθρακες κατά τις περιόδους στρες. Αυτή είναι και η σημαντικότητα της. Αλλά, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίσες. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη από ότι οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, καθώς είναι μια πιο ολοκληρωμένη πηγή με μια υψηλότερη βιολογική αξία – δηλαδή οι πρωτεΐνη στο κρέας ενσωματώνεται καλύτερα μέσα στους ιστούς του σώματος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι επίσης διαφορετική από την πρωτεΐνη καζεΐνης, ακόμη κι αν προέρχονται και οι δύο από γάλα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωνεύεται καλύτερα από την πρωτεΐνη καζεΐνης και παρέχει περισσότερα αμινοξέα στο αίμα, ωστόσο για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μια από τις πιο κοινές πηγές πρωτεϊνών που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο.
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται ως υποπροϊόν της παραγωγής τυριού. Είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από την πρωτεΐνη καζεΐνης. Το περισσότερο από το λίπος αφαιρείται κατά τη διαδικασία παραγωγής, ωστόσο κάποιο από αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι εξαιρετικά κοινή στο σύμπαν των συμπληρωμάτων, και είναι ευρέως διαθέσιμη σε τρεις μορφές:
- Συμπυκνωμένη (Concentrate) – Περιέχει λιγότερο λίπος και χοληστερόλη, και περιέχει επίσης μια υψηλότερη ποσότητα υδατανθράκων σε μορφή λακτόζης.
- Απομονωμένη (Isolate) – Επεξεργάζεται για αφαίρεση του λίπους, της χοληστερόλης και της λακτόζης – περιέχει ένα υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης από ότι η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη γάλακτος.
- Υδρολυμένη – Επεξεργάζεται έτσι ώστε οι πρωτεΐνες να είναι μικρότερες.
Πρόσφατα η υδρολυμένη πρωτεΐνη έχει λάβει πολλή προσοχή, δικαιολογείται όμως όλη αυτή η προσοχή;
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη – Είναι η καινούρια τρέλα;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πρωτεΐνη που έχει υδρολυθεί. Οι πλήρεις πρωτεΐνες είναι σχετικά μεγάλα μόρια τα οποία το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, εκτός από πολύ ειδικές περιστάσεις. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, αυτές οι πλήρεις πρωτεΐνες θα πρέπει να τεμαχίζονται σε μικρότερα μόρια, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρόλυση. Για να είναι σε θέση να απορροφούνται από το σώμα, οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι είτε υπό μορφή δι- ή τρι-πεπτιδίων ή ελεύθερων αμινοξέων. Η υδρόλυση κάνει τη δουλειά του σώματος για εσάς και διασπά το σύνολο των πρωτεϊνών σε μικρότερα πεπτίδια συμπεριλαμβανομένων των δι- και τρι-πεπτιδίων. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται ταχύτερα από τον οργανισμό από ότι οι ακέραιες πρωτεΐνες, και σας δίνουν ταχύτερη πρόσβαση στην πρωτεΐνη που απαιτείται για μυϊκή οικοδόμηση. Αυτό είναι στην πραγματικότητα η περίπτωση όπως φαίνεται από τη μελέτη Koopman et al (2009) καθώς και κάποιες άλλες μελέτες. Τα ποσοστά της πρωτεϊνικής μυϊκής σύνθεσης αυξήθηκαν επίσης με τη χρήση των προϊόντων υδρόλυσης των πλήρεις πρωτεϊνών στη μελέτη Koopman. Με το να απορροφάται πιο γρήγορα από ότι οι πλήρεις ακέραιες πρωτεΐνες, η χρήση της υδρολυμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος σας προσφέρει ένα βέλτιστο παράθυρο ευκαιρίας πριν και μετά την προπόνηση για τον εφοδιασμό των μυών με τα αμινοξέα που χρειάζονται για τις μυϊκές προσαρμογές.
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη vs. Ελεύθερα Αμινοξέα
Δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει πρωτεΐνες όπως τα δι- και τρι-πεπτίδια καθώς και ελεύθερα αμινοξέα, δεν θα ήταν ωραία αν χρησιμοποιούσατε μόνο ελεύθερα αμινοξέα; Σε μια φυσιολογική βάση, μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα τα δι- και τρι-πεπτίδια απορροφώνται ευκολότερα και σε ένα υψηλότερο ποσοστό από ότι τα ελεύθερα αμινοξέα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υδρολύματα δι- και τρι-πεπτιδίων πάνε μέσω ενός διαφορετικού φορέα για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ελεύθερων αμινοξέων προκαλεί ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων τους για να τα μεταφέρουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας έτσι μια καθυστέρηση στην παράδοση των αμινοξέων στις δομές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Η απορρόφηση των ελεύθερων αμινοξέων ελέγχεται επίσης από το επίπεδο του νατρίου στο σώμα, καθώς και από την οξύτητα του εντερικού περιβάλλοντος. Τα θέματα αυτά δεν ισχύουν για την απορρόφηση των δι- και τρι-πεπτιδίων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μεγαλύτερη κατακράτηση της πρωτεΐνης στο σώμα με χρήση πεπτιδίων αντί ελεύθερων αμινοξέων.
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη – Τι άλλο μπορεί να κάνει;
Συνοψίζοντας έτσι τα πρώτα σημεία. Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι σε θέση να απορροφάται ταχύτερα από πλήρεις ακέραιες πρωτεΐνες και ελεύθερα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτές τις πρωτεΐνες πιο γρήγορα, καθώς θα είναι πιο γρήγορα διαθέσιμες. Τα υδρολυμένα πεπτίδια είναι επίσης ικανά να βελτιώνουν την κατακράτηση αζώτου σε σχέση με τις πλήρεις πρωτεΐνες και τα ελεύθερα αμινοξέα. Η καλύτερη κατακράτηση αζώτου σημαίνει συνεχής θετική ισορροπία αζώτου – ένας κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση ενός αναβολικού περιβάλλοντος στο σώμα. Ενώ οι μελέτες που εμφανίζουν αυτές τις ιδιότητες των προϊόντων υδρόλυσης πρωτεϊνών ήταν μελέτες με πειραματόζωα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μέθοδος μεταφοράς πεπτιδίων και πρωτεϊνών είναι η ίδια. Αλλά για να κατευνάσουμε τους επικριτές, ας εξετάσουμε κάποιες επιπτώσεις της υδρολυμένης πρωτεΐνης στον άνθρωπο. Η μελέτη Buckley et al (2010) έδειξε ότι η κατανάλωση υδρολυμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος οδήγησε στη βελτίωση της ανάκαμψης από την κόπωση της έκκεντρης άσκησης σε αντίθεση με τη μη υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Δύο άλλες μελέτες που εκτελέσθηκαν - van Loon et al (2000) – έδειξαν ότι η υδρολυμένη πρωτεΐνη με υδατάνθρακες ήταν σε θέση να αυξήσει το επίπεδο της ινσουλίνης σε ένα άτομο σχεδόν 100% περισσότερο από ότι οι υδατάνθρακες από μόνοι τους. Η ινσουλίνη, όπως μπορεί ήδη να γνωρίζετε, είναι μία καταπληκτική αναβολική ορμόνη ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της άσκησης και της ανάκαμψης εφόσον οδηγεί την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες.
Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι πρωτεΐνες υδρόλυσης είναι αποτελεσματικές στην προώθηση των κερδών των σκελετικών μυών και στη διέγερση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, τα προϊόντα υδρόλυσης μπορεί να είναι ευεργετικά για τα βρέφη. Τα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με υδρολυμένη πρωτεΐνη αντί με τύπους αγελαδινού γάλακτος είχαν φυσιολογική αύξηση βάρους. Η αυξημένη αύξηση του σωματικού βάρους νωρίς στη ζωή σας θέτει σε αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Η καλύτερη επιλογή θα είναι πάντα το μητρικό γάλα, αλλά αν αυτό δεν είναι μια επιλογή, τότε η φόρμουλα υδρολυμένης πρωτεΐνης μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και λιγότερο αλλεργιογόνα.
Ποιοτική Πρωτεΐνη για Bodybuilders
Πως θα επιλέξετε λοιπόν την κατάλληλη υδρολυμένη πρωτεΐνη για σας; Ο βαθμός υδρόλυσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε. Το γεγονός είναι ότι η υδρόλυση δημιουργεί απλώς μικρότερες πρωτεΐνες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δι-, τρι- ή μεγαλύτερα πεπτίδια. Μία καλή υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο ποσοστό του περιεχομένου της ως δι- και τρι-πεπτίδια, καθώς αυτά είναι οι πρωτεΐνες οι οποίες είναι ευκολότερο να απορροφηθούν στο σύστημα σας. Πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων θα χρησιμοποιήσουν επίσης πληρωτικά ως ένα τρόπο για να φουσκώσουν το περιεχόμενο τους και επομένως το ποσοστό των δι- και τρι-πεπτιδίων σε άλλα συστατικά μπορεί να μειωθεί. Η μέθοδος της υδρόλυσης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να εξετάσετε. Η υδρόλυση των πρωτεϊνών μπορεί να γίνει είτε με ένα ισχυρό οξύ ή βάση ή με τη χρήση ενζύμων. Μια πρωτεΐνη η οποία υδρολύεται από ένζυμα είναι καλύτερη στη διατήρηση του προφίλ αμινοξέων του προϊόντος καθώς τα υδρολυμένα με οξύ προϊόντα οξειδώνουν συνήθως σημαντικά αμινοξέα μειώνοντας έτσι την ποιότητα των πρωτεϊνών και τη βιολογική τους αξία. Δυστυχώς πολλές εταιρείες δεν περιέχουν αυτές τις πληροφορίες στη συσκευασία τους, έτσι μπορεί να είναι προτιμότερο να καλέσετε την εταιρεία για να ελέγξετε αυτούς τους παράγοντες προτού επενδύσετε σε ένα υδρολυμένο συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη – Λίγα τελευταία λόγια
Ενώ η υδρολυμένη πρωτεΐνη απορροφάται πιο γρήγορα από ότι τα ελεύθερα αμινοξέα και τις πλήρεις ακέραιες πρωτεΐνες, το αποτέλεσμα αυτής της ποιότητας στη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση και προσαρμογή καθώς και στις επιδόσεις στην άσκηση και στον αθλητισμό είναι ακόμα ασαφή και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες. Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται και απορροφάται μέσα σε 45 λεπτά έως μία ώρα, η οποία χρονική περίοδος βρίσκεται μέσα στο παράθυρο ευκαιρίας της πρωτεϊνικής ικανότητας να προκαλέσει θετικές μυϊκές προσαρμογές καθώς και μυϊκή ανάπτυξη μετά την άσκηση. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είτε ακέραια είτε ελεύθερα αμινοξέα απορροφώνται γρήγορα ούτως ή άλλως. Το αν ή όχι αυτό το χρονικό πλεονέκτημα έχει κάποια επιπλέον οφέλη μακροπρόθεσμα σε ομάδες υγιών ατόμων εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο. Πολλές μελέτες που υποδηλώνουν τα οφέλη της υδρολυμένης πρωτεΐνης δίνουν επίσης έμφαση στην πρωτεΐνη γενικότερα και όχι στη σύγκριση της υδρολυμένης και της μη-υδρολυμένης πρωτεΐνης. Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις συγκρίσεις υδρολυμένων και μη υδρολυμένων πρωτεϊνών και των διαφόρων ειδών υδρολυμένης πρωτεΐνης θα βοηθήσει στην παροχή μιας καλύτερης εικόνας. Προς το παρόν, κατά την άποψη αυτού του συντάκτη, η υδρολυμένη πρωτεΐνη σε δι- και τρι-πεπτίδια μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη θέση των συνηθισμένων σκονών πρωτεΐνης ή απομονωμένης πρωτεΐνης και μπορεί επωφελώς να συνδυαστεί με άλλα συμπληρώματα για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα αποτελέσματα της προπόνηση σας.
Πηγή: Mrsupplement.com
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το ΠΙΟ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται με το bodybuilding και τις μυϊκές προσαρμογές. Το σώμα θα διατηρήσει την πρωτεΐνη αντί το λίπος και τους υδατάνθρακες κατά τις περιόδους στρες. Αυτή είναι και η σημαντικότητα της. Αλλά, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίσες. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη από ότι οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, καθώς είναι μια πιο ολοκληρωμένη πηγή με μια υψηλότερη βιολογική αξία – δηλαδή οι πρωτεΐνη στο κρέας ενσωματώνεται καλύτερα μέσα στους ιστούς του σώματος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι επίσης διαφορετική από την πρωτεΐνη καζεΐνης, ακόμη κι αν προέρχονται και οι δύο από γάλα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωνεύεται καλύτερα από την πρωτεΐνη καζεΐνης και παρέχει περισσότερα αμινοξέα στο αίμα, ωστόσο για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μια από τις πιο κοινές πηγές πρωτεϊνών που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο.
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται ως υποπροϊόν της παραγωγής τυριού. Είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από την πρωτεΐνη καζεΐνης. Το περισσότερο από το λίπος αφαιρείται κατά τη διαδικασία παραγωγής, ωστόσο κάποιο από αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι εξαιρετικά κοινή στο σύμπαν των συμπληρωμάτων, και είναι ευρέως διαθέσιμη σε τρεις μορφές:
- Συμπυκνωμένη (Concentrate) – Περιέχει λιγότερο λίπος και χοληστερόλη, και περιέχει επίσης μια υψηλότερη ποσότητα υδατανθράκων σε μορφή λακτόζης.
- Απομονωμένη (Isolate) – Επεξεργάζεται για αφαίρεση του λίπους, της χοληστερόλης και της λακτόζης – περιέχει ένα υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης από ότι η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη γάλακτος.
- Υδρολυμένη – Επεξεργάζεται έτσι ώστε οι πρωτεΐνες να είναι μικρότερες.
Πρόσφατα η υδρολυμένη πρωτεΐνη έχει λάβει πολλή προσοχή, δικαιολογείται όμως όλη αυτή η προσοχή;
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη – Είναι η καινούρια τρέλα;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πρωτεΐνη που έχει υδρολυθεί. Οι πλήρεις πρωτεΐνες είναι σχετικά μεγάλα μόρια τα οποία το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, εκτός από πολύ ειδικές περιστάσεις. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, αυτές οι πλήρεις πρωτεΐνες θα πρέπει να τεμαχίζονται σε μικρότερα μόρια, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρόλυση. Για να είναι σε θέση να απορροφούνται από το σώμα, οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι είτε υπό μορφή δι- ή τρι-πεπτιδίων ή ελεύθερων αμινοξέων. Η υδρόλυση κάνει τη δουλειά του σώματος για εσάς και διασπά το σύνολο των πρωτεϊνών σε μικρότερα πεπτίδια συμπεριλαμβανομένων των δι- και τρι-πεπτιδίων. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος απορροφάται ταχύτερα από τον οργανισμό από ότι οι ακέραιες πρωτεΐνες, και σας δίνουν ταχύτερη πρόσβαση στην πρωτεΐνη που απαιτείται για μυϊκή οικοδόμηση. Αυτό είναι στην πραγματικότητα η περίπτωση όπως φαίνεται από τη μελέτη Koopman et al (2009) καθώς και κάποιες άλλες μελέτες. Τα ποσοστά της πρωτεϊνικής μυϊκής σύνθεσης αυξήθηκαν επίσης με τη χρήση των προϊόντων υδρόλυσης των πλήρεις πρωτεϊνών στη μελέτη Koopman. Με το να απορροφάται πιο γρήγορα από ότι οι πλήρεις ακέραιες πρωτεΐνες, η χρήση της υδρολυμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος σας προσφέρει ένα βέλτιστο παράθυρο ευκαιρίας πριν και μετά την προπόνηση για τον εφοδιασμό των μυών με τα αμινοξέα που χρειάζονται για τις μυϊκές προσαρμογές.
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη vs. Ελεύθερα Αμινοξέα
Δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει πρωτεΐνες όπως τα δι- και τρι-πεπτίδια καθώς και ελεύθερα αμινοξέα, δεν θα ήταν ωραία αν χρησιμοποιούσατε μόνο ελεύθερα αμινοξέα; Σε μια φυσιολογική βάση, μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα τα δι- και τρι-πεπτίδια απορροφώνται ευκολότερα και σε ένα υψηλότερο ποσοστό από ότι τα ελεύθερα αμινοξέα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υδρολύματα δι- και τρι-πεπτιδίων πάνε μέσω ενός διαφορετικού φορέα για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ελεύθερων αμινοξέων προκαλεί ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων τους για να τα μεταφέρουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας έτσι μια καθυστέρηση στην παράδοση των αμινοξέων στις δομές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Η απορρόφηση των ελεύθερων αμινοξέων ελέγχεται επίσης από το επίπεδο του νατρίου στο σώμα, καθώς και από την οξύτητα του εντερικού περιβάλλοντος. Τα θέματα αυτά δεν ισχύουν για την απορρόφηση των δι- και τρι-πεπτιδίων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μεγαλύτερη κατακράτηση της πρωτεΐνης στο σώμα με χρήση πεπτιδίων αντί ελεύθερων αμινοξέων.
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη – Τι άλλο μπορεί να κάνει;
Συνοψίζοντας έτσι τα πρώτα σημεία. Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι σε θέση να απορροφάται ταχύτερα από πλήρεις ακέραιες πρωτεΐνες και ελεύθερα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτές τις πρωτεΐνες πιο γρήγορα, καθώς θα είναι πιο γρήγορα διαθέσιμες. Τα υδρολυμένα πεπτίδια είναι επίσης ικανά να βελτιώνουν την κατακράτηση αζώτου σε σχέση με τις πλήρεις πρωτεΐνες και τα ελεύθερα αμινοξέα. Η καλύτερη κατακράτηση αζώτου σημαίνει συνεχής θετική ισορροπία αζώτου – ένας κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση ενός αναβολικού περιβάλλοντος στο σώμα. Ενώ οι μελέτες που εμφανίζουν αυτές τις ιδιότητες των προϊόντων υδρόλυσης πρωτεϊνών ήταν μελέτες με πειραματόζωα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μέθοδος μεταφοράς πεπτιδίων και πρωτεϊνών είναι η ίδια. Αλλά για να κατευνάσουμε τους επικριτές, ας εξετάσουμε κάποιες επιπτώσεις της υδρολυμένης πρωτεΐνης στον άνθρωπο. Η μελέτη Buckley et al (2010) έδειξε ότι η κατανάλωση υδρολυμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος οδήγησε στη βελτίωση της ανάκαμψης από την κόπωση της έκκεντρης άσκησης σε αντίθεση με τη μη υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Δύο άλλες μελέτες που εκτελέσθηκαν - van Loon et al (2000) – έδειξαν ότι η υδρολυμένη πρωτεΐνη με υδατάνθρακες ήταν σε θέση να αυξήσει το επίπεδο της ινσουλίνης σε ένα άτομο σχεδόν 100% περισσότερο από ότι οι υδατάνθρακες από μόνοι τους. Η ινσουλίνη, όπως μπορεί ήδη να γνωρίζετε, είναι μία καταπληκτική αναβολική ορμόνη ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της άσκησης και της ανάκαμψης εφόσον οδηγεί την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες.
Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι πρωτεΐνες υδρόλυσης είναι αποτελεσματικές στην προώθηση των κερδών των σκελετικών μυών και στη διέγερση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, τα προϊόντα υδρόλυσης μπορεί να είναι ευεργετικά για τα βρέφη. Τα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με υδρολυμένη πρωτεΐνη αντί με τύπους αγελαδινού γάλακτος είχαν φυσιολογική αύξηση βάρους. Η αυξημένη αύξηση του σωματικού βάρους νωρίς στη ζωή σας θέτει σε αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Η καλύτερη επιλογή θα είναι πάντα το μητρικό γάλα, αλλά αν αυτό δεν είναι μια επιλογή, τότε η φόρμουλα υδρολυμένης πρωτεΐνης μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και λιγότερο αλλεργιογόνα.
Ποιοτική Πρωτεΐνη για Bodybuilders
Πως θα επιλέξετε λοιπόν την κατάλληλη υδρολυμένη πρωτεΐνη για σας; Ο βαθμός υδρόλυσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε. Το γεγονός είναι ότι η υδρόλυση δημιουργεί απλώς μικρότερες πρωτεΐνες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δι-, τρι- ή μεγαλύτερα πεπτίδια. Μία καλή υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο ποσοστό του περιεχομένου της ως δι- και τρι-πεπτίδια, καθώς αυτά είναι οι πρωτεΐνες οι οποίες είναι ευκολότερο να απορροφηθούν στο σύστημα σας. Πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων θα χρησιμοποιήσουν επίσης πληρωτικά ως ένα τρόπο για να φουσκώσουν το περιεχόμενο τους και επομένως το ποσοστό των δι- και τρι-πεπτιδίων σε άλλα συστατικά μπορεί να μειωθεί. Η μέθοδος της υδρόλυσης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να εξετάσετε. Η υδρόλυση των πρωτεϊνών μπορεί να γίνει είτε με ένα ισχυρό οξύ ή βάση ή με τη χρήση ενζύμων. Μια πρωτεΐνη η οποία υδρολύεται από ένζυμα είναι καλύτερη στη διατήρηση του προφίλ αμινοξέων του προϊόντος καθώς τα υδρολυμένα με οξύ προϊόντα οξειδώνουν συνήθως σημαντικά αμινοξέα μειώνοντας έτσι την ποιότητα των πρωτεϊνών και τη βιολογική τους αξία. Δυστυχώς πολλές εταιρείες δεν περιέχουν αυτές τις πληροφορίες στη συσκευασία τους, έτσι μπορεί να είναι προτιμότερο να καλέσετε την εταιρεία για να ελέγξετε αυτούς τους παράγοντες προτού επενδύσετε σε ένα υδρολυμένο συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Υδρολυμένη Πρωτεΐνη – Λίγα τελευταία λόγια
Ενώ η υδρολυμένη πρωτεΐνη απορροφάται πιο γρήγορα από ότι τα ελεύθερα αμινοξέα και τις πλήρεις ακέραιες πρωτεΐνες, το αποτέλεσμα αυτής της ποιότητας στη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση και προσαρμογή καθώς και στις επιδόσεις στην άσκηση και στον αθλητισμό είναι ακόμα ασαφή και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες. Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται και απορροφάται μέσα σε 45 λεπτά έως μία ώρα, η οποία χρονική περίοδος βρίσκεται μέσα στο παράθυρο ευκαιρίας της πρωτεϊνικής ικανότητας να προκαλέσει θετικές μυϊκές προσαρμογές καθώς και μυϊκή ανάπτυξη μετά την άσκηση. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είτε ακέραια είτε ελεύθερα αμινοξέα απορροφώνται γρήγορα ούτως ή άλλως. Το αν ή όχι αυτό το χρονικό πλεονέκτημα έχει κάποια επιπλέον οφέλη μακροπρόθεσμα σε ομάδες υγιών ατόμων εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο. Πολλές μελέτες που υποδηλώνουν τα οφέλη της υδρολυμένης πρωτεΐνης δίνουν επίσης έμφαση στην πρωτεΐνη γενικότερα και όχι στη σύγκριση της υδρολυμένης και της μη-υδρολυμένης πρωτεΐνης. Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις συγκρίσεις υδρολυμένων και μη υδρολυμένων πρωτεϊνών και των διαφόρων ειδών υδρολυμένης πρωτεΐνης θα βοηθήσει στην παροχή μιας καλύτερης εικόνας. Προς το παρόν, κατά την άποψη αυτού του συντάκτη, η υδρολυμένη πρωτεΐνη σε δι- και τρι-πεπτίδια μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη θέση των συνηθισμένων σκονών πρωτεΐνης ή απομονωμένης πρωτεΐνης και μπορεί επωφελώς να συνδυαστεί με άλλα συμπληρώματα για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα αποτελέσματα της προπόνηση σας.
Πηγή: Mrsupplement.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου