Διαφορές στην εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου ανάλογα με το φύλο
Ένα υψηλότερο ποσοστό των γυναικών από ότι αντρών, 55 ετών και νεότεροι, δεν έχουν θωρακικό άλγος στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ΟΣΣ), αν και το θωρακικό άλγος ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από JAMA Internal Medicine, a JAMA Network publication.
Το θωρακικό άλγος είναι ένα κλασικό σύμπτωμα που συχνά πυροδοτεί διαγνωστικό έλεγχο για ΟΣΣ, ωστόσο, το 35% των ασθενών με ΟΣΣ δεν αναφέρει πόνο στο στήθος κατά την εμφάνιση του στο νοσοκομείο. Στους ασθενείς αυτούς το πιο πιθανό είναι να γίνει λανθασμένη διάγνωση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και να έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με τους ασθενείς που αναφέρουν πόνο στο στήθος, σύμφωνα με το υπόβαθρο της μελέτης.
Η Nadia A. Khan, M.D., M.Sc., του University of British Columbia, Vancouver, Canada, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τις διαφορές των δύο φύλων στον τρόπο που οι νεότεροι ασθενείς με ACS προσήλθαν για ιατρική περίθαλψη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.015 ασθενείς (30%γυναίκες) που ήταν ηλικίας 55 και κάτω, και νοσηλεύτηκαν για ΟΣΣ και εντάχθηκαν σε μια μελέτη σχετικά με το φύλο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 49 έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το θωρακικό άλγος ήταν ένα σύμπτωμα που εμφανιζόταν στο 80% περίπου και των δύο φύλων, όμως ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών απ΄ότι αντρών, προσήλθε χωρίς να αναφέρει θωρακικό άλγος (19% έναντι 13,7%). Οι νεαρές γυναίκες χωρίς θωρακικό άλγος, είχαν επίσης λιγότερα συμπτώματα σε γενικές γραμμές, σε σύγκριση με τις γυναίκες με θωρακικό άλγος (μέσος αριθμός των συμπτωμάτων, 3,5 έναντι 5,8) με παρόμοια ευρήματα και στους άνδρες (2,2 έναντι 4,7 συμπτώματα). Τα πιο συχνά συμπτώματα εκτός του θωρακικού άλγους και στα δύο φύλα ήταν αδυναμία, αίσθημα καύσου, δύσπνοια, κρύος ιδρώτας και πόνος στον αριστερό βραχίονα ή ώμο. Οι γυναίκες χωρίς θωρακικό άλγος, ωστόσο, είχαν περισσότερα συμπτώματα από οι άνδρες χωρίς θωρακικό άλγος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Τα πιο σημαντικά ευρήματα σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι το θωρακικό άλγος ήταν το πιο κυρίαρχο σύμπτωμα του ΟΣΣ σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω, ανεξάρτητα από τον τύπο του ΟΣΣ. Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσέλθουν στο νοσοκομείο χωρίς θωρακικό άλγος από ό, τι οι άνδρες. Οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες που προσέρχονται χωρίς θωρακικό άλγος, ωστόσο, αναφέρουν τουλάχιστον ένα άλλο σύμπτωμα εκτός του θωρακικού άλγους, όπως δύσπνοια ή αδυναμία, σημειώνει η μελέτη.
Οι συγγραφείς γράφουν ότι οι λόγοι για τη διαφορά φύλου στην εμφάνιση συμπτωμάτων στο ΟΣΣ, δεν είναι σαφείς.
¨Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το θωρακικό άλγος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που πρέπει να κατευθύνει διαγνωστικά την αξιολόγηση στο ΟΣΣ και να χρησιμοποιηθεί ως μήνυμα για την δημόσια υγεία για τους νέους άνδρες και γυναίκες, όπως και για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εξακολουθούν να διατηρούν ένα υψηλό βαθμό υποψίας για ΟΣΣ σε νέους ασθενείς, ιδιαίτερα γυναίκες, δεδομένου ότι 1 στις 5 γυναίκες με διαγνωσμένο ΟΣΣ δεν αναφέρει θωρακικό άλγος, καταλήγει η μελέτη.
Υπάρχουν διαφορές των δύο φύλων στην εμφάνιση οξέου στεφανιαίου συνδρόμου;
Σε ένα άρθρο, ο Akintunde O. Akinkuolie, MBBS, MPH, και Σαμία Mora, MD, MHS, του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, γράφουν: ¨Σε αυτή τη μελέτη, το θωρακικό άλγος ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο σε άνδρες και γυναίκες (86,3% έναντι 81%, αντίστοιχα)¨.
Σε ένα άρθρο, ο Akintunde O. Akinkuolie, MBBS, MPH, και Σαμία Mora, MD, MHS, του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, γράφουν: ¨Σε αυτή τη μελέτη, το θωρακικό άλγος ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο σε άνδρες και γυναίκες (86,3% έναντι 81%, αντίστοιχα)¨.
Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν συμπτώματα χωρίς θωρακικό άλγος, όπως αδυναμία, έξαψη, πόνος στην πλάτη, το δεξί χέρι / ώμο, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία και πόνο στο λαιμό ή τον αυχένα. Ωστόσο, οι συγγραφείς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ένα σταθερό μοτίβο συμπτωμάτων για την εμφάνιση ΟΣΣ με ή χωρίς θωρακικό άλγος, είτε σε γυναίκες είτε σε άντρες.
"Εν τω μεταξύ, είναι συνετό μήνυμα για τη δημόσια υγεία, με στόχο τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες, όσον αφορά την εμφάνιση συμπτωμάτων του ACS, με ή χωρίς θωρακικό άλγος, έτσι ώστε να ενθαρρύνονται και να αναζητήσουν νωρίτερα πρόσβαση στην κατάλληλη και σωτήρια φροντίδα και αντιμετώπιση¨, συμπεραίνουν οι συγγραφείς.
Journal References:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου