Ποιες ασκήσεις «ανοίγουν» τη χωρητικότητα των πνευμόνων
Η βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων
είναι επωφελής για κάθε άνθρωπο και όχι μόνο για τους αθλητές. Αν δείτε
τον εαυτό σας να κουράζεται με μια μια απλή καθημερινή δραστηριότητα
κάτι πρέπει να κάνετε.
Αν για παράδειγμα λαχανιάζετε έχοντας ανεβεί λίγα μόλις σκαλοπάτια,
υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αναπνεύσετε
καλύτερα. Η τακτική άσκηση και ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση, σε συνδυασμό
με ασκήσεις αναπνοής, είναι μερικοί από τους τρόπους για να το
επιτύχετε.Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας, όπως διορθώνοντας την στάση του σώματός σας ή το κόψιμο του καπνίσματος. Μερικοί αθλητές αντοχής συμμετέχουν επίσης σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται εκπαίδευση σε μεγάλο υψόμετρο.
Ο πιο συνηθισμένος, ίσως, τρόπος για τη βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων σας είναι να ξεκινήσετε μια θεραπευτική αγωγή καρδιαγγειακής ή τακτικής αεροβικής άσκησης. Η ρυθμική κίνηση των μυών στο σώμα δεν χτίζει μόνο δύναμη ή καίει λίπος. Βοηθά επίσης στο να «ανοίξουν» οι πνεύμονες. Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και ωθούν τους πνεύμονες να εργαστούν σκληρότερα για το σώμα για να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Οπως και κάθε άλλο μέρος του σώματος, οι πνεύμονες μπορούν να ασκηθούν για να αποδώσουν καλύτερα.
Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία και χορός είναι όλες εξαιρετικές μορφές αερόβιας άσκησης που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων σας. Αν, όπως πολλοί άνθρωποι, δεν έχετε το χρόνο για τακτική καθημερινή άσκηση, υπάρχουν μερικές απλές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στον τρόπο ζωής σας. Το ανέβασμα από τις σκάλες αντί για τη χρησιμοποίηση του ασανσέρ ή το παιχνίδι με τα παιδιά σας στο πάρκο είναι πολύ καλές ασκήσεις για τους πνεύμονές σας.
Ορισμένοι αθλητές παίρνουν μέρος σε προπονήσεις που γίνονται σε υψόμετρο. Εκπαιδεύουν τον εαυτό τους σε υψόμετρα περίπου 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κάποιοι μάλιστα ζουν σε τέτοια υψόμετρα μόνο και μόνο για τις επιπτώσεις που έχουν στο «άνοιγμα» της χωρητικότητας των πνευμόνων τους.
Σ’ αυτά τα ύψη, η πίεση του αέρα και τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το σώμα στην παραγωγή αυξημένης ποσότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά είναι τα κύτταρα του σώματος που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν αρχάριο και μπορεί να συμβεί η λεγόμενη «ασθένεια του υψομέτρου» αν δεν προσέξει.
Εστιάζοντας στην αναπνοή σας μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε να «ανοίξετε» την χωρητικότητα των πνευμόνων σας. Πολλοί ειδικοί της γυμναστικής συνιστούν στα άτομα με μειωμένη πνευμονική λειτουργία να κάνουν μαθήματα γιόγκα και tai chi, γιατί αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να εστιάσει στην αναπνοή του. Αλλες ασκήσεις αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην «εκπαίδευση των πνευμόνων». Μια απλή άσκηση αναπνοής που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ή οπουδήποτε είναι η βαθιά εισπνοή. Για να το κάνετε αυτό απλά πάρτε μια ανάσα όσο πιο βαθιά μπορείτε και εκπνεύστε πολύ αργά.
Ενας απλός τρόπος να αυξήσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας είναι να διατηρείτε σωστή στάση σώματος. Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, όχι μόνο σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο οξυγόνο στο σώμα σας. Οταν ένα άτομο έχει κακή στάση σώματος οι πνεύμονες δεν έχουν χώρο να επεκταθούν όσο θα έπρεπε και έτσι παίρνουν λιγότερο οξυγόνο με κάθε αναπνοή. Οταν κάποιος άνθρωπος στέκεται και κάθεται σωστά επιτρέπει στους πνεύμονές του να επεκταθούν όσο γίνεται περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λειτουργία τους.
Ενας άλλος τρόπος, ο πλέον προφανής βεβαίως, για να βελτιώσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Οι καπνιστές, κατά μέσο όρο έχουν λιγότερη χωρητικότητα πνευμόνων από τους μη καπνιστές. Οι βλάβες από το κάπνισμα στους πνεύμονες είναι πολλές και συχνά οδηγούν σε μείωση του αέρα που εισέρχεται σ’ αυτούς. Πολλές φορές αυτή η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.
www.medinova.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου