Υπάρχουν πραγματικά οι αρνητικές θερμίδες;

Αναζητώντας συνεχώς την τέλεια, μαγική δίαιτα που θα εξαφανίσει το σωματικό λίπος σε χρόνο μηδέν, οι «γκουρού της υγείας» φαίνεται να έχουν καταλήξει με ένα εκατομμύριο διαφορετικά σκευάσματα για το πώς να καταφέρει κάποιος να αδυνατήσει εύκολα και γρήγορα. Μια δημοφιλής ιδέα είναι η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε δήθεν «καταβολικά τρόφιμα» - ή τρόφιμα που απαιτούν περισσότερη ενέργεια για το μάσημα, την πέψη, και την απορρόφηση από ότι πραγματικά περιέχουν («αρνητικές θερμίδες»). Πιθανόν να έχετε ακούσει να λένε «φάτε όσο σέλινο, όσα γκρέιπφρουτ και όσα μήλα θέλετε  και θα δείτε τα κιλά να φεύγουν».

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο μεταβολισμός αυξάνεται μετά το φαγητό – γνωστό και ως θερμική επίδραση της τροφής – αυτή η θερμική δαπάνη είναι σχετικά μικρή, και καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ποτέ, ανεξάρτητα από τη διατροφική αξία των τροφίμων, ότι χρησιμοποιούνται περισσότερες θερμίδες για να μεταβολιστεί ένα τρόφιμο από τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει το ίδιο το τρόφιμο. Βιολογικά η ιδέα απλά δεν στέκει. Γιατί να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι για να τρώμε τρόφιμα που μας παρέχουν με αρνητική ενέργεια; Όπως μπορείτε να δείτε από την επιδημία της παχυσαρκίας, ένα αποτέλεσμα της υπεραφθονίας φαγητού και χαμηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, το ανθρώπινο σώμα είναι κατάλληλα φτιαγμένο για να κρατά λίπος. Εξελικτικά, δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε τρόφιμα που εκ φύσεως μας κάνουν να χάνουμε βάρος. Ακόμα, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας οδηγήσει σε ιστοσελίδες με λίστες «καταβολικών τροφίμων» και σε μερικά μπορεί ακόμη να βρείτε και άτομα που αναφέρουν συγκεκριμένα πολύ υψηλά ποσά θερμίδων που απαιτούνται για να μεταβολίσουν τα τρόφιμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα για την υποστήριξη της καταβολικής δίαιτας ή οποιωνδήποτε τροφίμων με «αρνητικές θερμίδες».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χάσετε βάρος με αυτές τις «δίαιτες». Παρόλο που δεν θα κάψετε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας ένα φαγητό, από όσες θερμίδες περιέχει, μπορείτε και θα πρέπει να περιλαμβάνετε τροφές με λίγες θερμίδες σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για να σας βοηθήσει να κρατήσετε τις προσπάθειες σας για απώλεια βάρους σε καλό δρόμο.

Πιο κάτω είναι μια λίστα από μερικά τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες αλλά υψηλά σε θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι και, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός προγράμματος άσκησης, να αφαιρέσετε το επιπλέον βάρος.

Μύρτιλλα: Αυτό το φρούτο χαμηλό σε θερμίδες (50 μύρτιλλα περιέχουν μόνο 40 θερμίδες) και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μπορεί ακόμη να βοηθήσει και στην αποτροπή της γνωστικής εξασθένησης.

Αγκινάρες: Μια μέτρια αγκινάρα περιέχει μόνο 60 θερμίδες και 6 γραμμάρια φυτικών ινών που είναι βέβαιο ότι θα σας κρατήσει με το αίσθημα πληρότητας. Η αγκινάρα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους.

Γκρέιπφρουτ: Χαμηλό σε θερμίδες (μόνο 40 θερμίδες για ένα μεσαίου μεγέθους γκρέιπφρουτ), με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, έντονη γεύση, και που πιθανώς να περιέχει μια μοναδική ένωση που βοηθά στην απώλεια βάρους, το γκρέιπφρουτ είναι μία εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε πρωινό.

Σπανάκι:  Η επιτομή της υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να πάρετε μια καλή δόση από μια πληθώρα βιταμινών και ανόργανων συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός σας σε μία μεγάλη σαλάτα σπανακιού (2 φλιτζάνια σπανάκι ισοδυναμούν με 14 θερμίδες).

Φακές: Οι φακές είναι χαμηλές σε θερμίδες (μισό φλιτζάνι περιέχει μόλις πάνω από 100 θερμίδες) και είναι υψηλές σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες. Αυτό τις κάνει ένα σούπερ-υγιεινό σνακ ή μία προσθήκη σε σαλάτες, σούπες και γεύματα.

Πορτοκάλι: Αυτό το εσπεριδοειδή είναι νόστιμο, είναι ευρέως διαθέσιμο, χαμηλό σε θερμίδες (ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι είναι περίπου 60 θερμίδες), και ένα χορταστικό σνακ γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα.

Καρπούζι: Ένα φλιτζάνι κομμένο καρπούζι ισοδυναμεί με λιγότερο από 50 θερμίδες και αυτό το δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο είναι επίσης φορτωμένο με βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Μπορείτε επίσης να έχετε μερικά κομμάτια καρπούζι κατά τις καλοκαιρινές σας εξόδους στην παραλία καθώς έχει αποδειχτεί να βοηθά στην αποτροπή θερμοπληξίας.

Ασπράδια αυγών: Τα ασπράδια αυγού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης (4 γραμμάρια ανά ασπράδι) με μηδαμινές θερμίδες (περίπου 20 θερμίδες). Προσθέστε τον κρόκο και παίρνετε μέχρι 80 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά και ένα υγιές τρόφιμο με πολλές βιταμίνες και μέταλλα, σε συνδυασμό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τόνος σε κονσέρβα: Τρώγοντας μια κονσέρβα τόνου σε νερό είναι ένας τρόπος για να πάρετε υψηλές ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες συμπλέγματος Β, σελήνιο και βιταμίνη D. Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι χαμηλός σε θερμίδες (περίπου 130 θερμίδες ανά κονσέρβα) και ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητα δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα.


Πηγή: Acefitness.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις