Η «πράσινη γυμναστική» σου αλλάζει τη ψυχολογία!

Αποζητάτε χαλάρωση; Θέλετε να καθαρίσει το μυαλό σας από τις σκοτούρες; Το πράσινο είναι μοναδικό και μόλις πέντε λεπτά περπάτημα ή ποδηλασία σε ένα χώρο πρασίνου μπορούν να σας ωφελήσουν.
Αυτό υποστηρίζει έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Εσεξ της Αγγλίας που τονίζει ότι μια βόλτα σε ένα καταπράσινο πάρκο, ή στο δάσος αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και βελτιώνουν την ψυχική υγεία. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντικό όφελος για τον καθένα μας ατομικά και την κοινωνία γενικότερα, εάν όλοι μας φροντίζαμε να τονώνουμε τον οργανισμό μας με περισσότερη “πράσινη” γυμναστική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζουλς Πρίτι.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Περιβαλλοντική Επιστήμη & Τεχνολογία», έδειξε ότι η φυσική δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους ελαττώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ψυχικών διαταραχών και αυξάνει την αίσθηση της ευεξίας, αλλά έως τώρα ουδείς γνώριζε πόση ώρα «πράσινης» δραστηριότητας απαιτείται για να αποκομιστεί αυτό το όφελος.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 1.252 εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν σε 10 προγενέστερες βρετανικές κλινικές μελέτες, ενώ αξιολόγησε τον αντίκτυπο πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το ψάρεμα, η κηπουρική, η ιππασία και η κωπηλασία.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι νέοι είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από τις «πράσινες» δραστηριότητες – το ίδιο και οι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές όπως η μελαγχολία και η κατάθλιψη. Επιπλέον, το όφελος στην ψυχική διάθεση και στην αυτοεκτίμηση φτάνει στο μέγιστο σημείο του μέσα σε μόλις 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει η «πράσινη» δραστηριότητα – και μένει αναλλοίωτο έως το τέλος της, όσο και να διαρκέσει.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως δεν έχει σημασία σε τι είδους φυσικό περιβάλλον βρίσκεται κανείς - ακόμα και σε ένα πάρκο, στο κέντρο ενός μεγάλου αστικού κέντρου αν περπατάει, ωφελημένος είναι. Ωστόσο, πιο θετική επίδραση φάνηκε να ασκεί ο συνδυασμός δέντρων με νερό – λ.χ. σε ένα άλσος με τεχνητές λιμνούλες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως η ψυχική ανάταση της «πράσινης» δραστηριότητας παρείχε και σωματικά οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
activeman.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις