Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μυστικά της… ντομάταςΠροστατεύει τον οργανισμό σας
Η ντομάτα είναι μια εύγευστη και πολύτιμη τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα διατροφής σας. Είναι ιδανική για δίαιτα, γιατί έχει πολύ λίγες θερμίδες, άφθονη βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και φολικό οξύ, απαραίτητο για την αναδόμηση των κυττάρων.

Η κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες είναι το λυκοπένιο. Είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και καθίσταται εξαιρετικά ευεργετικό όσον αφορά την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού. Είναι επίσης, ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή καρδιακή λειτουργία, την υγεία του προστάτη και του παγκρέατος. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν δέκα τομάτες ανά εβδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου κατά 45%, ενώ και στα δύο φύλα, μειώθηκαν κατά 60% οι πιθανότητες συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ντομάτας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι ντομάτες περιέχουν δύο σημαντικές ενώσεις, οι οποίες μπλοκάρουν ορισμένες από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό. Έτσι, οι βλαβερές ιδιότητες του καπνού μειώνονται σημαντικά.

Ελαττώστε τις ώρες δουλειάς!


Κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια για τους άντρες που δουλεύουν πάνω από 45 ώρες!
Δουλεύεις για να ζεις... δε ζεις για να δουλεύεις! Αυτό πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι άντρες, καθώς έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία αποκάλυψε ότι οι πολλές ώρες εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκεσε πάνω από τριάντα χρόνια και αποκάλυψε ότι το 69% των ανδρών δουλεύουν από 41 έως 45 ώρες την εβδομάδα ενώ το 19% δουλεύει ακόμα περισσότερο. Από τα ποσοστά αυτά, το 60% κινδύνευε να πεθάνει από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με εκείνους που δούλευαν λιγότερες ώρες.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι οι άντρες που δούλευαν πολύ και δεν γυμνάζονταν καθόλου είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακά επεισόδια.

Τα αντικολλητικά σκεύη αυξάνουν τη χοληστερίνηΟι ουσίες που επιμεταλλώνουν τα μαγειρικά σκεύη περνούν μέσω της διατροφής στον οργανισμό
Σε μια απροσδόκητη σύνδεση μεταξύ των αντικολλητικών επιστρώσεων, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μαγειρικά σκεύη, σε αδιάβροχα ρούχα, ακόμα και σε συσκευασίες για ποπκόρν μικροκυμάτων και στην  αύξηση της χοληστερίνης της χοληστερόλης στο αίμα κατέληξε μελέτη που εξέτασε χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχςετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια εξέτασε δύο υπεφθοριωμένες ενώσεις ευρείας χρήσης, το PFOS (σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιo) και το PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ). Οι ουσίες αυτές περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό από το πόσιμο νερό, τη σκόνη, το μητρικό γάλα και τις συσκευασίες των τροφίμων, ιδιαίτερα αυτές που χρησιμοποιούνται για ποπκόρν μικροκυμάτων.

Τα παιδιά με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PFOA παρουσίαζαν επίπεδα ολικής χοληστερόλης 4,6 μονάδες υψηλότερα από ό,τι στα παιδιά με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Ειδικότερα, τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL ήταν 3,8 μονάδες υψηλότερα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα PFOS, βρέθηκαν να συνδέονται με αυξημένη ολική χοληστερόλη αλλά και αυξημένη «καλή» χοληστερόλη HDL.