Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία απειλείται κυρίως από σκέψεις

Η υποτονική σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών. Η επιστημονική κοινότητα έχει συμφωνήσει πως πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η ερωτική επιθυμία και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είτε είναι επανειλημμένως περιορισμένες, είτε απουσιάζουν εντελώς, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη ενόχληση και δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Διάφορες μελέτες έχουν κατά καιρούς απομονώσει παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η ύπαρξη ιατρικών και ψυχιατρικών προβλημάτων, η ηλικία, οι δυσλειτουργικές σκέψεις, καθώς και η ανεπιτυχής προσαρμογή σε μια σχέση.

Μέχρι πρότινος όμως δεν είχε διερευνηθεί καθόλου ο βαθμός επίδρασης των παραγόντων αυτών στην ερωτική διάθεση. Μια πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να διαφωτίσει το ζήτημα και να αναζητήσει τους ουσιαστικούς κινδύνους που απειλούν την ερωτική επιθυμία.

Οι ερευνητές σύγκριναν την επίδραση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με την σεξουαλική επιθυμία. Έλεγξαν λοιπόν με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου, την επίδραση που βρέθηκε να έχουν στην επιθυμία η ηλικία, οι συντηρητικές σχετικά με το σεξ αξίες και πεποιθήσεις, καθώς και η πεποίθηση πως η ηλικία έχει επίπτωση στη σεξουαλικότητα. Παράλληλα διερευνήθηκε ο ρόλος και η συχνότητα των ερωτικών σκέψεων, καθώς και των σκέψεων αποτυχίας που συνδέονται με τη παθητική στάση της γυναίκας στην ερωτική επαφή.

Η συναισθηματική εγγύτητα και η συντροφικότητα που χαρακτηρίζουν το ζευγάρι βρέθηκε να έχουν θετική επίδραση στην ερωτική επιθυμία, ενώ αντίθετα τα προβλήματα υγείας φαίνεται να έχουν αρνητική.

Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ως το πιο σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ερωτική επιθυμία στις γυναίκες τις δυσλειτουργικές σκέψεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ερωτική πράξη. Η διατήρηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος της γυναίκας φαίνεται να υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από γνωστικές διεργασίες. Το εύρημα αυτό τονίζει την ιδιαίτερη θέση της ψυχοθεραπείας στην υποστήριξη της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας.

Το άρθρο υπογράφει η Αλ.Γυφτοπούλου, ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνώνwww.andrologia.gr 

Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία;


Ελπίδες για μια νέου τύπου αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γεννά ένα νέο πειραματικό φάρμακο, το οποίο μπλοκάρει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του λίπους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ρενάτα Πασκουαλίνι του Κέντρου Καρκίνου Αντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ονόμασαν το φάρμακο Adipotide.

 Το φάρμακο ακολουθεί διαφορετικό «δρόμο» από άλλα ανάλογα σκευάσματα απώλειας βάρους, τα οποία είτε προσπαθούν να ελέγξουν την όρεξη, είτε να μειώσουν την απορρόφηση λίπους, είτε να επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

 Η νέα ουσία επιδιώκει τη μείωση του συσσωρευμένου λευκού λίπους, προσκολλώμενη στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα λίπους, που συγκεντρώνονται συνήθως γύρω από την μέση και κάτω από το δέρμα.

 Μόλις «προσδεθεί» σε αυτές τις πρωτεΐνες, με τη βοήθεια ενός αβλαβούς ιού ως «οχήματος», το φάρμακο απελευθερώνει ένα συνθετικό μόριο (πεπτίδιο), το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί μια φυσική διαδικασία καταστροφής των κυττάρων του συσσωρευμένου λίπους στον λιπώδη ιστό.

 Τεστ με παχύσαρκα ποντίκια επέφεραν μέση μείωση 30% στο βάρος τους, ενώ νέα πειράματα με 15 μαϊμούδες, που είχαν γίνει παχύσαρκες από το πολύ φαγητό και τη λίγη σωματική άσκηση, έδειξαν ότι το νέο φάρμακο επέφερε μείωση έως 38,7% στο συνολικό λίπος του σώματός του.

 Τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια κατά την θεραπεία, εκτός από συχνοουρία και ελαφριά αφυδάτωση λόγω ήπιας βλάβης στα νεφρά, η οποία όμως αποδείχτηκε αναστρέψιμη, όταν οι δόσεις του φαρμάκου μειώθηκαν.
ZOYGLA.GR

Πιο ευάλωτες στο αλκοόλ οι γυναίκες από τους άντρες


Οι γυναίκες που πάσχουν από αλκοολισμό, παθαίνουν τρεις φορές πιο γρήγορα ζημιά στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους άνδρες αλκοολικούς, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι βλάβη αφορά κυρίως τη λειτουργία της σεροτονίνης και συνεπώς τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση, τις ορμές και τον ύπνο.

 Οι ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέργκλουντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες υφίστανται μια κατά 50% μείωση της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους μετά από τέσσερα χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 12 μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα). Οι άνδρες, για να πάθουν αναλόγου μεγέθους βλάβη, πρέπει να πίνουν την ίδια ποσότητα επί 12 χρόνια, δηλαδή επί τριπλάσιο χρόνο.

 «Η βλάβη προχωρά πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες», δήλωσε η Μπέργκλουντ.

 Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 42 ανθρώπων εξαρτημένων από το αλκοόλ, από τους οποίους το ένα τρίτο ήσαν γυναίκες, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- τον εγκέφαλο 28 μη αλκοολικών.

 Οι αλκοολικοί αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντικά μικρότερες λειτουργίες της σεροτονίνης σε σχέση με όσους δεν έπιναν πολύ, κάτι αναμενόμενο.

 Οι επιστήμονες όμως, όπως δήλωσαν, δεν περίμεναν να βρουν ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι τόσο πιο ευάλωτος στο αλκοόλ σε σχέση με τον ανδρικό.

 Από την άλλη, αν και με σημαντική χρονική υστέρηση, οι άνδρες τελικά παθαίνουν εξαιτίας του αλκοόλ παρόμοια με τις γυναίκες βλάβη στον εγκέφαλό τους. Λόγω του σχετικά μικρού δείγματος εθελοντών, νέες ευρύτερες μελέτες θα πρέπει να γίνουν.

 Επίσης, σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, θα πρέπει να διερευνηθεί αν, εκτός από τη βιολογική διαφορά, υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εγκεφαλικής βλάβης.
tovima.gr