Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το καρκίνο του προστάτη

Το ποσοστό των Αυστραλών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal of Australia) η διατροφή, μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος για να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη.Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι Αυστραλοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής καρκίνου του προστάτη από τους Έλληνες, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους και αυτό αποδίδεται στην διατροφή τους.

«Η μεσογειακή διατροφή πιθανότατα παίζει ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη» δήλωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ρόμπερτ Κάμιγκς, ενώ πρόσθεσε πως και η ντομάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργεί ως «ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη».
ygeianews.gr

Καθισιό και τηλεόραση σκοτώνουν τη καρδιά



Εχετε αυτοκίνητο και τηλεόραση; Τότε έχετε περίπου... στο τσεπάκι την καρδιακή προσβολή. Μελέτη σε πενήντα δύο χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν κινούνται με τα πόδια, επιλέγοντας το αυτοκίνητο, και κάθονται στην τηλεόραση, παραβλέποντας την άσκηση, έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Στη μελέτη την οποία έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, σε δείγμα μεγαλύτερο των 29.000 ανθρώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το 1999 ώς το 2003, διαπιστώθηκε ότι η καλύτερη πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η ήπια άσκηση.

Οι επιστήμονες συνέκριναν μια ομάδα 10.000 μεσήλικων ανδρών και γυναικών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, με μεγαλύτερη ομάδα ατόμων, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Η σωματική δραστηριότητα των εθελοντών χωρίστηκε σε τέσσερα επίπεδα, με πρώτο την απόλυτη έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή στη δουλειά ή τον ελεύθερο χρόνο και τέταρτο τη σκληρή σωματική καταπόνηση στην εργασία ή την αερόβια άσκηση στον ελεύθερο χρόνο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Heart Journal» διαπιστώνεται ότι η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά. Ωστόσο, το νέο στοιχείο είναι πως η ωφέλεια εξαρτάται από τον ρυθμό και την ένταση της άσκησης.

«Οποιοδήποτε είδος προπόνησης στον ελεύθερο χρόνο αποδείχτηκε ότι μείωνε τους κινδύνους καρδιακής προσβολής - σε σύγκριση με την αδράνεια. Η μείωση του κινδύνου ξεκινά από ποσοστό 13% όταν υπάρχει ήπια δραστηριότητα και φτάνει στο 24% με μέτρια ή έντονη άσκηση».

Ο επικεφαλής της έρευνας Κλάες Χελντ διευκρίνισε ότι άτομα που κινούνται μόνο με αυτοκίνητο και βλέπουν πολλή τηλεόραση -το 25% των ερωτηθέντων στις φτωχότερες και μεσαίου εισοδήματος χώρες και τα δύο τρίτα σε πλούσιες χώρες- έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Επίσης, διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνότερες, μόνον όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Γι’ αυτό ο Σουηδός καθηγητής συνέστησε να αφήσουμε τον καναπέ και την τηλεόραση, να περπατάμε μειώνοντας τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, να μη μένουμε καρφωμένοι στον υπολογιστή και να ασκούμαστε, αν θέλουμε να έχουμε γερή καρδιά.
ygeianews.gr

Βοηθά ο βελονισμός στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Τι δείχνουν οι μελέτες
Η εξωσωματική γονιμοποίηση στηρίζεται στις αρχές της δυτικής ιατρικής ενώ ο βελονισμός εντάσσεται στην εναλλακτική ιατρική και αποτελεί μία αρχαία πρακτική που ανακαλύφθηκε στην Κίνα. Ο βελονισμός δεν αποτελεί πανάκεια αλλά αποτελεί ακόμα μία επιλογή για συγκεκριμένα είδη παθήσεων που αφορούν λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού και όχι ανατομικά, δρώντας επικουρικά στην ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Ειδικότερα στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν η γυναίκα το επιθυμεί -και με την σύμφωνη πάντα γνώμη του εξειδικευμένου Γυναικολόγου σε θέματα γονιμότητας- μπορεί να ζητήσει παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει, να κάνει και κάποιες συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο βελονιστή. Ο βελονιστής θα προγραμματίσει συνεδρίες από την ημέρα της έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής για την διέγερση των ωοθηκών έως την ημέρα της ωοληψίας, την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και μια τελευταία συνεδρία δύο ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, δείχνουν ότι οι γυναίκες που επέλεξαν την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ παράλληλα ακολούθησαν και ένα πρόγραμμα βελονισμού είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας συγκριτικά με τις γυναίκες που τους χορηγήθηκε μόνο η φαρμακευτική αγωγή της διέγερσης των ωοθηκών.

Ο αντίλογος που υπάρχει στα αποτελέσματα των ανωτέρω μελετών έγκειται στο ότι η μέθοδος του βελονισμού είναι πρακτική και όχι φάρμακο, επομένως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το ποσοστό επιτυχίας που παρατηρείται με το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο). Για να ισχυροποιηθεί η αξιοπιστία των μελετών θα έπρεπε η δεύτερη ομάδα σύγκρισης να ακολουθεί και αυτή πρόγραμμα βελονισμού αλλά τα σημεία του βελονισμού να είναι διαφορετικά από εκείνα που υποδεικνύει η εναλλακτική αυτή μορφή ιατρικής και οι γυναίκες να αγνοούν την ομάδα στην οποία έχουν ενταχθεί.

Ο Βελονισμός δεν προκαλεί παρενέργειες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν γίνεται από εκπαιδευμένο Βελονιστή. Μπορεί λοιπόν κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από την γυναίκα με ασφάλεια αν το επιθυμεί, αποφορτίζοντάς την από το ψυχολογικό στρες της διαδικασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ψυχολογία της.

Οι διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δρώντας επικουρικά στην όλη διαδικασία. Ακρογωνιαίος λίθος μίας επιτυχημένης προσπάθειας παραμένει πάντα ο εξειδικευμένος γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας που θα κατευθύνει σωστά, υπεύθυνα και με ασφάλεια την γυναίκα σχεδιάζοντας ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.

Πηγή: ygeianews.gr

Δέκτες περισσότερης ακτινοβολίας σε τομογραφίες οι παχύσαρκοι

Οι γιατροί αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος για καθαρότερη εικόνα
Οι παχύσαρκοι συχνά εκτίθενται σε περισσότερη ακτινοβολία όταν κάνουν ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος προκειμένου να πετύχουν πιο καθαρή εικόνα. Η συνέπεια είναι ότι τα άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Σιέ Τζορτζ Σου, έκαναν εκτιμήσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων, σχετικά με την ακτινοβολία-Χ που απορροφούν οι ιστοί ενός οργανισμού ανάλογα με το βάρος του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ακτινογραφίες και τομογραφίες εκθέτουν τα εσωτερικά όργανα των παχύσαρκων ανδρών σε περίπου 62% περισσότερη ακτινοβολία, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες η αντίστοιχη αύξηση της ακτινοβολίας είναι 59% κατά μέσο όρο.

Επειδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερη ακτινοβολία σε αυτές τις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, αντιμετωπίζουν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με ένα άνθρωπο μέσου βάρους. Όμως ο κίνδυνος σε απόλυτα νούμερα παραμένει χαμηλός, κατά τους ερευνητές, και δικαιολογείται από το διαγνωστικό όφελος.

Όσες περισσότερες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση ακτίνων-Χ κάνει κάποιος στη ζωή του, τόσο συσσωρεύεται ακτινοβολία στον οργανισμό του και αυξάνεται έτσι σιγά-σιγά ο κίνδυνος καρκίνου, αν και πάντα παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα μηχανήματα για τις ακτινογραφίες και τομογραφίες δεν είναι ρυθμισμένα κατάλληλα για τους παχύσαρκους, με συνέπεια, όταν αυτά λειτουργούν στη συνηθισμένη ισχύ τους, να προκύπτουν θολές εικόνες, καθώς τα φωτόνια των ακτίνων-Χ δυσκολεύονται να διαπεράσουν τα στρώματα λίπους των ανθρώπων με παραπανίσια κιλά. Έτσι, οι χειριστές των μηχανημάτων αναγκάζονται να ανεβάσουν την ισχύ για να πετύχουν καλύτερη εικόνα, όμως αυτό αυξάνει την έκθεση των παχύσαρκων ατόμων στην ακτινοβολία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας και στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση της εικόνας. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν αυτές ακριβώς αυτές οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των απεικονιστικών ιατρικών μηχανημάτων.
newsbeast.gr

Η «ραγισμένη» καρδιά μπορεί να σκοτώσει

Το συναισθηματικό στρες κάνει αδύναμο τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο το άτομο που πενθεί, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συναισθηματικό στρες που μπορεί να προκαλέσει η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου μας, μπορεί να οδηγήσει μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος σε καταστολή, αφήνοντας τους πενθούντες συγγενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις από μικρόβια.

Τα ευρήματα της έρευνας βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν αμέσως μετά το θάνατο του συντρόφου τους.
newsbeast.gr