Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Βιταμίνη D: Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, μιας και παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της στην υγεία και ποια η σχέση της με το αδυνάτισμα; Ο personal trainer και σύμβουλος διατροφής, Θαλής Παναγιώτου, μας συστήνει αυτή τη σημαντική και λίγο "παραμελημένη" βιταμίνη, δίνοντάς μας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Επιστημονικά δεν θεωρείται ακριβώς βιταμίνη, αλλά μία ορμόνη που παράγει το σώμα μας και πρέπει να μετατραπεί στην καλσιτριόλη. Πρόκειται για μία ουσία που παράγεται στους νεφρούς κι αποτελεί, όπως προαναφέραμε, ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Ενδυναμώνει τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
-Διευκολύνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου, πλεονέκτημα που συνδέεται με το παραπάνω.
-Προστατεύει τα δόντια κάνοντάς τα πιο γερά.
-Βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική διάθεση και κατά μία έννοια, προλαμβάνει διάφορες μορφές κατάθλιψης.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου (όπως για παράδειγμα του μαστού). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει έλλειψη, θα πάθουμε κάτι από τα παραπάνω. Σίγουρα όμως η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κι αγωγός καλύτερης υγείας.


ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ

Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D. Έχει φανεί ότι περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε, το παίρνουμε από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των άνω άκρων και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το παίρνουμε από τροφές που την περιέχουν. Η ποσότητα πρόσληψης βέβαια εξαρτάται από την ηλικία και φυσικά τη φυσική κατάσταση του καθενός.

**Για αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνεις στις εξετάσεις αίματος που κάνεις ετησίως, μία αναλυτική παρουσίαση των βιταμινών κι ιχνοστοιχείων ώστε να ελέγχεις τα επίπεδά τους στον οργανισμό και φυσικά τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σου.


ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Έχουν σχέση αυτά τα δύο; Άμεση όχι! Η έλλειψη όμως σε αυτήν τη βιταμίνη παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρους ανθρώπους, ένα στοιχείο που σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μελέτες δείχνουν πως ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία και μεταξύ άλλων, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και βάσει αυτού να ανταποκριθεί ή όχι, αυξάνοντας το σημείο ρύθμισης του σωματικού βάρους καθώς και το συναίσθημα της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, η βιταμίνη D μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.


ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

-Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα
-Χαβιάρι
-Μανιτάρια
-Φυσικός χυμός πορτοκάλι
-Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
-Ελαιόλαδο
-Κρόκος αβγού
-Δημητριακά ολικής άλεσης
-Σέλερι και σελινόριζα
-Ντομάτα
-Γαρίδες
-Μουρουνέλαιο
madata.gr

Η εκπληκτική επίδραση της διατροφής στις αλλαγές της διάθεσης!

Τι βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης; Η διατροφή. Στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης; Η διατροφή. Στην πρόληψη του ζαχαρώδη διαβήτη; Η διατροφή. Όλοι ξέρουν πως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δράσει «θεραπευτικά» σε πολλές καταστάσεις. Πολύ λιγότερα όμως είναι γνωστά για τον ρόλο που παίζουν οι τροφές στις ασθένειες της ανθρώπινης «ψυχής».
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, 1 στους 7 ανθρώπους αναμένεται πως θα περάσει από μία περίοδο «κακής διάθεσης» στη ζωή του. Επίσης, λιγότερο από το 60% εκείνων που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, θα αισθανθούν βελτίωση. Έτσι το ενδιαφέρον των ειδικών έχει τραβήξει ο ρόλος που μπορεί να παίξει η διατροφή και τα συστατικά στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας.
Οι παθήσεις της διάθεσης έχουν τις ρίζες τους σε ορμονικούς, βιοχημικούς, ανοσοποιητικούς και εκφυλιστικούς παράγοντες. Τους τελευταίους μπορεί να επηρεάσει μία ισορροπημένη δίαιτα μέσω μηχανισμών που ρυθμίζουν την υγεία του νευρικού συστήματος και την καταπολέμηση φλεγμονών και οξειδωτικού στρες.
Όσο για το εάν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης, η απάντηση είναι κατηγορηματικά πως ναι!
1. Βρώμη: Εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, έλλειψη των οποίων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, μειωμένη διάθεση και επιθετικότητα.
2. Λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλες, ρέγγες, σκουμπρί): Πηγή των καλών ωμέγα 3 λιπαρών. Σύμφωνα με μελέτες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών είναι αυξημένη, τα ποσοστά κατάθλιψης είναι χαμηλά. Υπεύθυνη είναι η αντιφλεγμονώδης δράση των ωμέγα 3!
3. Τόνος: Ψάρι πλούσιο στη βιταμίνη Β6, βιταμίνη απαραίτητη για τη σύνθεση της ορμόνης σεροτονίνης στο σώμα, που σας φτιάχνει τη διάθεση!
4. Σπανάκι: Όπως και αρκετά άλλα πράσινα λαχανικά, το σπανάκι κρύβει σημαντική ποσότηταφολικού οξέος. Το τελευταίο μειώνει την κούραση και φαίνεται πως βελτιώνει τη δραστικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
5. Όσπρια: Οι φακές, τα ξερά φασόλια, τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες,βιταμίνες Β, αλλά και ψευδάργυρο που λόγω της αντιοξειδωτικής του προστασίας διατηρεί σε άριστη κατάσταση τα κύτταρα του εγκεφάλου.
6. Γαλακτοκομικά: Στις τροφές αυτές θα βρείτε το μαγνήσιο που συντονίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και τη βιταμίνη Β12 η οποία σας κάνει να βλέπετε τη θετική πλευρά της ζωής.
7. Ξηροί καρποί: Εκτός από φυτική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών, οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγέςμαγνησίου και φολικού οξέος.
8. Χρωματιστά λαχανικά και φρούτα: Κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μωβ, άσπρα και πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι όλα απαραίτητα για να αντισταθείτε στο οξειδωτικό στρες που «γερνάει πρόωρα» τα κύτταρα του εγκεφάλου.
9. Υδατάνθρακες: Τους βρίσκουμε στα σιτηρά, στα λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια και στα γαλακτοκομικά και ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σας κάνουν να αισθάνεστε χαρούμενοι (σεροτονίνη).
10. Πρωτεΐνες: Μία από τις σημαντικότερες τροφές για την υγεία του «πνεύματος». Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και η σόγια είναι άκρως απαραίτητα να την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται από τις πρωτεΐνες για να μεταφέρουν μηνύματα στο νευρικό σύστημα και να εξασφαλίζουν την ηρεμία και την ανεβασμένη σας διάθεση!
Άλλες συμβουλές που σχετίζονται άμεσα με την υγείας ψυχής και πνεύματος είναι:
  • Άτομα με περιττά κιλά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή η απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με σημαντική βελτίωση στη διάθεση, πιθανά γιατί δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθηση!
  • Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό ατόμων μετά από σεισμό, έδειξε πως η συστηματική χορήγηση πολυβιταμινών μείωσε σημαντικά το αίσθημα φόβου και άγχους. Γιατίόλα τα θρεπτικά συστατικά έχουν σημασία!
  • Αντισταθείτε σε τροφές με πολύ ζάχαρη και λιπαρά, διότι είναι αιτία δημιουργίας φλεγμονών στο σώμα.
  • Το 70% του εγκεφάλου είναι νερό, άρα μην ξεχνάτε ποτέ την επαρκή ενυδάτωση.
  • Η φυσική δραστηριότητα προκαλεί την έκκριση ενδορφινών στο σώμα, των ορμονών που φέρνουν ευφορία!
Με λίγα λόγια αλλάξτε τη διατροφή σας, αλλάξτε διάθεση!
http://www.boro.gr/