Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Τα 3 είδη χορού που υπόσχονται «θεϊκό» κορμί-Καίτε περισσότερες θερμίδες από το κολύμπι και το τρέξιμο Πηγή: Τα 3 είδη χορού που υπόσχονται «θεϊκό» κορμί-Καίτε περισσότερες θερμίδες από το κολύμπι και το τρέξιμο

Όποιος χορεύει σύγχρονο, street και swing χορούς, καίει περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλο άθλημα- ακόμη και από το τρέξιμο και το κολύμπι- σύμφωνα με έρευνα.
Συχαίνεστε το γυμναστήριο και δεν έχετε καθόλου χρόνου για κάποιο άθλημα;
Μία ομάδα ερευνητών βρήκε τη λύση. Μετά από έρευνα ανακάλυψε πως κάνοντας για μία ώρα, ένα από τα τρία είδη χορών, καίμε συνολικά περίπου 50 θερμίδες περισσότερο από το ποδήλατο, το κολύμπι και το τρέξιμο.
Επιπλέον, οι ίδιοι διαπίστωσαν πως ο χορός βελτιώνει περισσότερο από καθετί άλλο την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων.
Ο καθηγητής Νίκ Σμίτον από το πανεπιστήμιο «Brighton» επισήμανε: « Ο χορός φαίνεται να αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και να διώχνει τα αρνητικά. Το εκπληκτικό όμως είναι πως ο χορός μειώνει πραγματικά το αίσθημα της κόπωσης. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι πιο εύκολο να τρέχει κανείς από το να κάνει χορό, με αρκετή εξάσκηση και υπομονή θα φέρουν γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα του καθενός».
Για την έρευνα, 15 χορευτές από City Academy του Λονδίνου πήραν μέρος σε μία σειρά από μαθήματα χορού, κατά την διάρκεια των οποίων ειδικοί μέτρησαν τον καρδιακό παλμό, την απόσταση που διένυσαν σε μέτρα, την ενέργεια που δαπάνησαν και την ψυχολογική τους κατάσταση.
Συγκεκριμένα πήραν μέρος σε μαθήματα μπαλέτου, σύγχρονου, σάλσα, street και swing.
Μετά από κάθε μάθημα χορού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ψυχολογική κατάσταση του μυαλού τους, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μετρά τα συναισθήματα.
Οι επιστήμονες είπαν ότι έμειναν έκπληκτοι, όταν ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στο σύγχρονο, στο street και το swing έκαψαν περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα έκαιγαν με το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το κολύμπι για την ίδια χρονική περίοδο.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος 30 λεπτά, οι χορευτές έκαψαν κατά μέσο όρο 293 θερμίδες, σε σύγκριση με 264 στο τρέξιμο, 258 στο ποδόσφαιρο και 249 στο κολύμπι.
Για να εξασφαλιστούν ακριβή και συγκρίσιμα δεδομένα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το βάρος, την ηλικία και τη γενική φυσική κατάσταση του κάθε χορευτή.


Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr/

Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώσετε πριν πέσετε για ύπνο Πηγή: Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώσετε πριν πέσετε για ύπνο

Είναι αργά το βράδυ, ξαπλώνετε στο κρεβάτι και όταν κλείνετε τα μάτια σας αισθάνεστε εκείνο το γνωστό βάρος ή αϋπνία. Το βραδινό πιθανότατα σας έπεσε βαρύ και ακόμη μια φορά δυσανασχετείτε με τον εαυτό σας που υπέπεσε στο ίδιο λάθος.
Υπάρχουν, λοιπόν, τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τρώτε το βράδυ και θα μπορείτε να πέφτετε για ύπνο σαν... πουλάκια.
Σοκολάτα
Ξέρω τι σκέφτεστε... πώς κάτι τόσο θεϊκό είναι κακό για την ώρα του ύπνου. Κι όμως η κατανάλωση σοκολάτας είναι κάτι μη επιτρεπτό μιας και περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι και διεγερτική. Οπότε μειώνει την κούραση και επιταχύνει τον μεταβολικό σας ρυθμό, δύο πράγματα που δεν θέλετε πριν πέσετε για ύπνο.
Πικάντικα φαγητά
Η πέψη επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα αν έχετε καταναλώσει πικάντικο φαγητό να χρειάζεται μια επιπλέον προσπάθεια, άρα θα υπάρχει μια συνεχής διατάραξη. Επιπλέον, αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος, με την ποιότητα και πάλι να μην παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Δημητριακά
Συνήθως είναι η πρώτη επιλογή για πρωινό ή ακόμα και για σνακ. Αν και είναι ιδανικά γι' αυτές τις ώρες, διότι σας δίνουν ενέργεια και σας κρατούν χορτάτους, το βράδυ είναι μια λάθος επιλογή. Η πλειοψηφία αυτών που είναι διαθέσιμα στην αγορά είναι πλούσια σε ζάχαρη.
Η ζάχαρη κάνει όλη την «ζημιά», μιας και ακυρώνει τα πλεονεκτήματα των δημητριακών, όπως το τι είναι εύκολα στη χώνεψη.
Φρούτα και λαχανικά
Πολλά από αυτά περιέχουν συστατικά που τα καθιστούν δυσκολοχώνευτα, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε με ηρεμία. Μερικά από αυτά είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το κολοκύθι, το λάχανο, αλλά και τα πορτοκάλια. Οι τομάτες ανήκουν, επίσης, σε αυτή την κατηγορία, καθώς είναι όξινες, προκαλώντας σας δυσπεψία και καούρα.
Νερό
Κι όμως, το νερό αν και είναι ζωτικής σημασίας, δεν κάνει καλό πριν τον ύπνο, μιας και σκοπός είναι να πέσετε και να ξυπνήσετε το πρωί. Αν, όμως, καταναλώσετε νερό, η κύστη σας θα γεμίσει και θα σας διακόψει από τα όνειρά σας. Πολύ πιθανόν να μην μπορέσετε να ξανακοιμηθείτε μετά.
http://www.iefimerida.gr/

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολισμό σας

Ο «βασικός μεταβολικός ρυθμός» είναι το σύνολο των θερμίδων που δαπανά ο οργανισμός, ώστε να εκτελέσει τις ζωτικές του λειτουργίες σε κατάσταση ηρεμίας. 

Ουσιαστικά, αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής δαπάνης κι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τροποποιήσιμους και μη.

Ειδικότερα, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο ανάλογα με:

Το μέγεθος του σώματος: Άτομα με μεγαλύτερο ύψος και σωματικό βάρος έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό, καθώς απαιτείται περισσότερη ενέργεια προκειμένου να «συντηρηθεί» ένα μεγαλύτερου μεγέθους σώμα.

Τη σύσταση του σώματος: Εδώ, καθοριστικός παράγοντας είναι η μυϊκή μάζα, που αποτελεί και τον περισσότερο μεταβολικά ενεργό ιστό του σώματος. Έτσι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό μυϊκής μάζας ενός ατόμου, τόσο περισσότερη ενέργεια δαπανά, γεγονός που αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Το φύλο: Οι άνδρες έχουν αναλογικά υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από τις γυναίκες, λόγω του υψηλότερου ποσοστού μυϊκής μάζας που διαθέτουν. 

Την ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου επέρχεται σταδιακή μείωση της μυϊκής μάζας, γεγονός που οδηγεί σε ανάλογη ελάττωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Η φυσιολογική αυτή μεταβολή εξηγεί εν μέρει και την τάση αύξησης του σωματικού βάρους που παρατηρείται με την αύξηση της ηλικίας.

Τα επίπεδα ορμονών: Ορισμένες ορμονικές διαταραχές είναι πιθανό να προκαλέσουν μεταβολή στον βασικό μεταβολικό ρυθμό, αυξάνοντας ή μειώνοντάς τον, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Τη φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Επομένως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι σε περιπτώσεις που δεν συντρέχει κάποια παθολογική αιτία ή που αυτή ρυθμίζεται κατάλληλα μέσω φαρμακευτικής αγωγής, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και κατά συνέπεια η συνολική ενεργειακή δαπάνη είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της συστηματικής άσκησης.

Έτσι, δε θα πρέπει κάποιος να «κατηγορεί» τον μεταβολισμό του για τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αφού μπορεί με τις κατάλληλες αλλαγές να τον τροποποιήσει προς όφελος της μακροπρόθεσμης πορείας του βάρους αλλά και της υγείας του.

Πηγή: neadiatrofis.gr