Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Chia: Ο σπόρος της ζωής


Το Chia ή αλλιώς Salvia hispanica είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και κατάγεται από το Κεντρικό και Νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

 Στην προ-κολομβιανή εποχή ο σπόρος chia ήταν μια από τις τέσσερις βασικές τροφές των πολιτισμών της Κεντρικής Αμερικής. Εκτός, όμως, από τη σημαντική θέση που κατείχε στη διατροφή, ο ευεργετικός αυτός σπόρος χρησιμοποιούταν ευρύτατα και στην ιατρική.

 Οι σπόροι Chia ανήκουν στις καλύτερες πηγές Ω λιπαρών οξέων καθώς και πρωτεΐνης, την οποία περιέχουν περίπου σε διπλάσια ποσότητα από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο. Είναι πλούσιοι σε Ω3 και Ω6 λιπαρά, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από τα μούρα).

 Έρευνες έχουν δείξει πως είναι μια πολύ καλή πηγή ινών που μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, αλλά και να καθαρίσει τη πεπτική οδό. O κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώργος Λάντις λέει πιο συγκεκριμένα: «Η άπεπτη φυτική ίνα λειτουργεί ως τσουγκράνα, η οποία σκάβει και καθαρίζει το έντερο, παρασύροντας τις τοξίνες. Επίσης, η ικανότητά τους να συγκρατούν νερό τις καθιστά πολύ σημαντικές στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και καθαρίζοντας το έντερο, μειώνεται και η πιθανότητα φλεγμονής των τυχών εκκολπωμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματίτιδα».

 Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή τροφή για όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, αφού πετυχαίνει να ισορροπήσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Ο διατροφολόγος τονίζει: «Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας σε Ω3, καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή και έχουν συνδυαστεί με βελτίωση σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Επίσης, τα Ω λιπαρά οξέα έχουν συνδυαστεί με την καλή υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος». Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά αποτελεί ένα είδος συστατικού συντήρησης, με αποτέλεσμα το φυτό να μη χρειάζεται φυτοφάρμακα για να προφυλαχτεί από τα ζουζούνια και άρα να συνιστά μια πολύ καθαρή τροφή.

 Οι μικροσκοπικοί αυτοί σπόροι μπορούν να ενταχθούν και στη δίαιτα μας, μια και μπορούν να προστεθούν στο πιάτο μας χωρίς να αλλάξουν τη γεύση του φαγητού και να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, αφού πετυχαίνουν την αργή αποδέσμευση των υδατανθράκων. Παράλληλα, είναι η ιδανική τροφή για όσους γυμνάζονται ή είναι αθλητές, αφού αυξάνουν την αντοχή, κρατούν το σώμα ενυδατωμένο και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.

 Τους σπόρους Chia θα τους βρείτε σε καταστήματα οργανικών τροφών ή μπορείτε να τους παραγγείλετε online. Μπορείτε να τους αλέσετε και να τους μετατρέψετε εύκολα σε ζελέ, απλώς προσθέτοντας νερό, το οποίο εν συνεχεία θα χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές σας και στα γεύματά σας μέσα στη μέρα.

 Πηγή: Stylista.gr

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου


2  φωτογραφίες
 Είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες που δεν φοβούνται τον καθρέφτη στο πέρασμα του χρόνου. Η «μυθοποίηση» της νεότητας στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της ιατρικής, βάζει πολλές (και πολλούς) στον πειρασμό να …πειράξουν το πρόσωπο τους. Οι μη επεμβατικές μέθοδοι, η τελευταία λέξη της επιστήμης, αποτελούν μία προσιτή - τόσο από πλευράς εφαρμογής όσο και από πλευράς κόστους - λύση, που τείνει να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής.
«Οι θεραπείες αυτές είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνες, καθώς τα «υλικά» τους προέρχονται από τον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Βασίλειος Κρέτσης. «Εκτελούνται σχεδόν στο σύνολο τους στο ιατρείο, μέσα σε λίγη ώρα, δεν απαιτούν παραμονή στο σπίτι, και παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα, πολλές φορές και από την πρώτη συνεδρία».

ΜεσοθεραπείαΗ πλέον χαρακτηριστική, σύμφωνα με τον ιατρό, είναι η μεσοθεραπεία - ενέσιμη θεραπεία προσώπου και σώματος, κατά την οποία ενεργά βιολογικά μόρια (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες), εκχύονται με τη μορφή μικροενέσεων. Πρόκειται για ολιγόλεπτη θεραπεία αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του προσώπου και του σώματος, μέσω της οποίας αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το δέρμα βελτιώνεται αισθητά από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ως προς την υφή, και τη στιλπνότητα του.

Μειονέκτημα: για τη διατήρηση του αποτελέσματος απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες κάθε 3-4 εβδομάδες. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μια ήπια ερυθρότητα στο σημείο της έκχυσης , η οποία όμως εξαφανίζεται ύστερα από 24 - 48 ώρες.

Αυξητικοί Παράγοντες - Growth Factors
Πρόκειται για γρήγορη θεραπεία, με εντυπωσιακή αναγέννηση και αναδόμηση της περιοχής στην οποία γίνεται η έγχυση. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεϊνικά μόρια (ουσίες) που βρίσκονται στο αίμα μας. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αναδόμηση και η έντονη παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, κατεστραμμένων - γερασμένων ιστών. Η απομόνωση των αυξητικών παραγόντων γίνεται μόλις σε λίγα λεπτά από τον ίδιο μας τον οργανισμό με μια απλή φλεβοκέντηση, και ενεργοποίηση αυτών μέσα από ειδική επεξεργασία.
Στη συνέχεια γίνεται εφαρμογή αυξητικών παραγόντων με τη μορφή peeling και μικροεκχύσεων σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό, καθώς και ανάπλαση γηρασμένων σημείων του σώματος, όπως τα χέρια.

Μειονέκτημα: θα μπορούσε να συγκαταλεγεί στα «μείον» το γεγονός ότι για τη λήψη των αυξητικών παραγόντων απαιτείται φλεβοκέντηση. Οι θεραπείες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται 2-3 φορές το χρόνο.

Βλαστοκύτταρα -Εγχυση Λίπους
«Επαναστατική» - σύμφωνα με τον κ. Κρέτση - θεραπεία η οποία εφαρμόζεται στο ιατρείο. Κύριο γνώρισμα της, είναι ότι αποκαθιστά την απώλεια όγκου στο πρόσωπο αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος μέσω της έκχυσης λίπους και βλαστοκυττάρων από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον λιπώδη ιστό (λίπος) του οργανισμού μας. Η έκχυση λίπους και βλαστοκυττάρων πέρα από την ογκομετρική βελτίωση που επιφέρει στο χαλαρό και γερασμένο πρόσωπο, προσδίδει άμεσα ζωντάνια, φρεσκάδα και λάμψη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη παρέμβασης .

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και γίνεται ορατό από την πρώτη εφαρμογή και διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια.

Μειονέκτημα : η λήψη του λίπους και των βλαστοκυττάρων απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας.