Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Επιτέλους δικαίωση! Οι τηγανητές πατάτες κάνουν καλό ακόμα και στον έρωτα!

Οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς χάρη στο αλάτι που περιέχουν μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν άγχος, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της «ορμόνης του έρωτα» στο αίμα.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Neuroscience έδειξε ότι η προτίμησή μας δεν είναι τυχαία.
'Eγινε σε αρουραίους και έδειξε ότι η αντίδρασή τους σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπως είναι ο εγκλεισμός, διαφοροποιήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα αλατιού που είχαν στο σώμα τους.
Σε εκείνους με υψηλά επίπεδα αλατιού, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, οι υπερνατριαιμικοί, όπως λέγονται όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό τους, συνήλθαν πιο σύντομα από την κρίση άγχους.
Όσο για την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την ικανότητά μας να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς, παρατηρήθηκε αυξημένη απελευθέρωση σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου. Και μιας και οι κοινωνικές επαφές συχνά μας αγχώνουν, η ορμόνη αυτή θεωρείται από τους ειδικούς κρίσιμη για την καταπολέμηση του άγχους.
Τέλος, ας μην παραβλέπουμε και το αίσθημα της δίψας που μας προκαλούν οι τηγανίτες πατάτες και τα τσιπς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο οργανισμός είναι προετοιμασμένος όταν αντιμετωπίζει αυτό το στρεσογόνο αίσθημα να υπερβαίνει τον φόβο και το άγχος. Έτσι, όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά, θέτουμε σε λειτουργία τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του άγχους.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=72975&catid=5

Είσαι χορτοφάγος; Δεν θα πάθεις καταρράκτη

Όποιος τρώει λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά έχει μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει καταρράκτη.

Στην ευρείας κλίμακας έρευνα, οι οποία κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες εθελοντών σε διάστημα 15 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου τρεις στους 50 κρεατοφάγους είχαν εμφανίσει καταρράκτη, σε σχέση με σχεδόν δύο στους 50 χορτοφάγους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν 30 με 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καταρράκτη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 27.600 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 40 ετών, να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο με τις διατροφικές τους συνήθειες στο διάστημα 1993-1999 και παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας τους από το 2008 ως το 2009 για να διαπιστώσουν αν εμφάνισαν καταρράκτη. Σχεδόν 1.500 είχαν εμφανίσει.
Περισσότερο φάνηκε ότι κινδυνεύουν όσοι κατανάλωναν συχνά κρέας - περισσότερα από 100 γραμμάρια καθημερινά. Όσοι δεν έτρωγαν συχνά κρέας είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη, ενώ όσοι έτρωγαν πολύ ψάρι είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους κρεατοφάγους.
Σύμφωνα με τον Τζακ Ντόντικ, επικεφαλής του τμήματος Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, "υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα".
Το αν η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή μη του καταρράκτη δεν είναι ακόμη σαφές, είπε ο ίδιος. Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος ευνοεί την εμφάνιση της πάθησης. Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη, για παράδειγμα. Το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπερβολική ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που συνδέονται με την πάθηση.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=72850&catid=5&la=1