Είσαι χορτοφάγος; Δεν θα πάθεις καταρράκτη

Όποιος τρώει λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά έχει μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσει καταρράκτη.

Στην ευρείας κλίμακας έρευνα, οι οποία κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες εθελοντών σε διάστημα 15 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου τρεις στους 50 κρεατοφάγους είχαν εμφανίσει καταρράκτη, σε σχέση με σχεδόν δύο στους 50 χορτοφάγους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν 30 με 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καταρράκτη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 27.600 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 40 ετών, να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο με τις διατροφικές τους συνήθειες στο διάστημα 1993-1999 και παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας τους από το 2008 ως το 2009 για να διαπιστώσουν αν εμφάνισαν καταρράκτη. Σχεδόν 1.500 είχαν εμφανίσει.
Περισσότερο φάνηκε ότι κινδυνεύουν όσοι κατανάλωναν συχνά κρέας - περισσότερα από 100 γραμμάρια καθημερινά. Όσοι δεν έτρωγαν συχνά κρέας είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη, ενώ όσοι έτρωγαν πολύ ψάρι είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους κρεατοφάγους.
Σύμφωνα με τον Τζακ Ντόντικ, επικεφαλής του τμήματος Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, "υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα".
Το αν η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή μη του καταρράκτη δεν είναι ακόμη σαφές, είπε ο ίδιος. Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος ευνοεί την εμφάνιση της πάθησης. Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη, για παράδειγμα. Το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπερβολική ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που συνδέονται με την πάθηση.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=72850&catid=5&la=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις