Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Οι ευεργετικές ιδιότητες των άγριων μύρτιλων

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τις φλεγμονές
Νιώθετε ενοχές που δεν αντισταθήκατε σε εκείνο το λαχταριστό burger; Φάτε μερικά άγρια μύρτιλα και περιορίστε τη ζημιά που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στην υγεία σας.

Τα άγρια μύρτιλα (bilberries), που αποτελούν ένα είδος μούρων και μοιάζουν με τα μύρτιλα με μόνη διαφορά ότι είναι πιο όξινα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα, οι οποίες όταν γίνονται χρόνιες προκαλούν την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Αυτές οι ευεργετικές τους ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «PLoS ONE», έγινε σε πειραματόζωα. Για ένα διάστημα 3 μηνών οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας τάιζαν με λιπαρές τροφές μια ομάδα ποντικιών. Σε ορισμένα από αυτά έδιναν μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων άγριων μύρτιλων, που αντιστοιχούσε στο 5-10% των ημερήσιων θερμίδων που προσλάμβαναν συνολικά.

Μετά το πέρασμα των 3 μηνών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν άγρια μύρτιλα είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα κυτοκινών (τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών αποτελούν ένδειξη φλεγμονής) και φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια χούφτα άγρια μύρτιλα καθημερινά αρκεί για να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει η πλούσια σε λιπαρά διατροφή στην υγεία μας. Αρκετές μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λιποκυττάρων στο σώμα σε ποσοστό 73%.

Πηγή: vita.gr

Ελληνικός καφές για καλύτερη πέψη

Η καφεϊνη αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου
Η αυξημένη ποσότητα φαγητού στα εορταστικά τραπέζια και όχι μόνο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών, έχουν ως αποτέλεσμα τα γεύματα να δημιουργούν προβλήματα στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Άμεσο επακόλουθο; Έντονο βάρος, δυσφορία, ακόμη και δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό μια βασική οδηγία που δίνουν οι ειδικοί είναι να μην ξεχνάμε την παρουσία σαλάτας στο τραπέζι, να τρώμε φρούτα και να πίνουμε πολύ νερό.

Παρόλα αυτά, ένας έξυπνος τρόπος για να διευκολύνουμε το μεταβολισμό μας και να χωνέψουμε λίγο καλύτερα μετά από ένα βαρύ γεύμα, είναι να πιούμε έναν καφέ, χωρίς πολύ ζάχαρη και γάλα.

Μια εξαιρετική περίπτωση αποτελεί ο ελληνικός καφές. Λόγω της καφεΐνης θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε καλύτερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό μας σωλήνα.

Παράλληλα, είναι ένας καφές που πίνεται συνήθως χωρίς γάλα και με ελεγχόμενη ποσότητα ζάχαρης. Μετά λοιπόν από ένα έντονο γεύμα συνοδέψτε και με ένα ελληνικό καφέ και θα αισθανθείτε καλύτερα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Αλλάξτε διάθεση με... φοντί τυριών

Η βιταμίνη Β12 ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας
Αν νιώθετε μοναξιά και τη διάθεσή σας να πέφτει τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός δε μπορεί να σταθεί «σύμμαχός» σας και να σας ανεβάσει την ψυχολογία, τι θα λέγατε να δοκιμάζατε λίγο… φοντί τυριών;

Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, μια φιλανθρωπική οργάνωση βρήκε έναν ασυνήθιστο τρόπο για να βοηθά τους ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης τους κρύους μήνες του χειμώνα: προτείνει τη διοργάνωση βραδιών με φοντί τυριών μαζί με μερικούς καλούς φίλους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι υπεύθυνοι που λειτουργούν τη γραμμή βοήθειας Helping Hand παρατήρησαν μια αύξηση στις κλήσεις από ανθρώπους με συμπτώματα κατάθλιψης τους χειμερινούς μήνες, όταν το κρύο ανεβαίνει και η διάρκεια της μέρας μικραίνει.

Αποφάσισαν λοιπόν να συντάξουν μια λίστα με συμβουλές για την ενίσχυση της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό.

Υποστηρίζουν ότι το φοντί τυριών βοηθά στην ενίσχυση της διάθεσης, καθώς τα ελβετικά τυριά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, η οποία έχει συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη βελτίωση της διάθεσης.

Αποτελούν ακόμη μια καλή πηγή ψευδάργυρου, για τον οποίο οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι βελτιώνει τη διάθεση. Επιπλέον, το φοντί συνηθίζεται να προσφέρεται σε ένα τραπέζι με φίλους, κάτι που βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερη απομόνωση.

Μία ακόμη από τις συμβουλές που δίνει η γραμμή βοήθειας αφορά τα χρώματα στα ρούχα που επιλέγει να φορέσει κανείς.

Σύμφωνα με μια έρευνα του εργαστηρίου Mind του πανεπιστημίου του Σάσεξ, το μπλε και πράσινο χρώμα έκανε τους άντρες να νιώθουν πιο χαρούμενοι, ενώ η διάθεση των γυναικών φαίνεται να ανεβαίνει με το μπλε, μωβ και πορτοκαλί χρώμα.
newsbeast.gr