Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Το Facebook μάς παχαίνει

Όσοι συνομιλούν συχνά με τους φίλους τους έχουν χαμηλότερο βαθμό αυτοελέγχου
Αν δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το Facebook, η είδηση ότι όσοι περνούν ώρες χαζεύοντας στις σελίδες του παχαίνουν, ίσως σας βοηθήσει να το πράξετε.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia και το πανεπιστήμιο του Pittsburg, όσοι συνομιλούν συχνά με τους φίλους τους στο Facebook έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης αλλά χαμηλότερο βαθμό αυτοελέγχου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσουν ανθυγιεινό φαγητό μόλις «βγουν» από το Facebook, ειδικά αν η συνομιλία τους ήταν με κάποιο κοντινό τους φίλο. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι είναι αυτό το τσιμπολόγημα που απειλεί τους χρήστες με περιττά κιλά και όχι το γεγονός ότι κάνουν καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή.

Στο άρθρο τους στο περιοδικό Journal of Consumer Research οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνουν μια θετική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους και στην ευεξία τους.

Ωστόσο αυτά τα έντονα θετικά συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την συμπεριφορά τους κάνοντας τους να χάνουν έστω και περιστασιακά τον έλεγχο λίγο μετά το σερφάρισμά τους και αφού έχουν μιλήσει με κάποιον κοντινό τους φίλο στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το facebook για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους ήταν πιο πιθανό να τρώνε ακατάστατα και να είναι υπέρβαροι. Επίσης είχαν υψηλότερα χρέη στην πιστωτική τους κάρτα.

Από την άλλη μεριά όμως αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν το Facebook για να επικοινωνούν με ανθρώπους με τους οποίους δεν είχαν μεγάλη οικειότητα.
newsbeast.gr

Περισσότερο ζουν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων

Σημαντικό ρόλο παίζει και το άθλημα στο οποίο αγωνίζονται
Περισσότερο από τους κοινούς θνητούς ζουν οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση ζουν κατά μέσον όρο 2,8 χρόνια περισσότερα, ωστόσο, και πάλι αυτό εξαρτάται και από το άθλημα στο οποίο αγωνίζονται.

Για παράδειγμα οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα στα οποία δεν έρχονται σε επαφή με άλλους παίκτες (όπως η ποδηλασία, η κωπηλασία και το τένις) απολαμβάνουν τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

Οι δύο καθηγητές Δημόσιας Υγείας, Στήβεν Μπλερ από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και Άντριαν Μπάουμαν από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, που υπογράφουν τη νέα ανάλυση, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας σε συνδυασμό μεταξύ τους δύο προγενέστερες μελέτες για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι μελέτες είχαν καταγράψει το προσδόκιμο επιβίωσης και την υγεία 25.000 αθλητών οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά.

Όσοι συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής όπως το μποξ είχαν το μικρότερο όφελος, ενώ το μεγαλύτερο αποκόμισαν οι ποδηλάτες και οι κωπηλάτες.

Ακόμα, όμως, και όσοι είχαν αγωνιστεί σε μέτριας εντάσεως αθλήματα, όπως το γκολφ, είχαν καλύτερη υγεία και έζησαν περισσότερο.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη αυτά στον υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθετούν οι αθλητές που μπαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές απολαβές που κατά κανόνα συνοδεύουν τις επιτυχίες στον αθλητισμό.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων για να ωφεληθεί. Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι έστω 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ακόμα κι αν πρόκειται για περπάτημα με ταχύ βήμα, μπορεί να χαρίσουν χρόνια στη ζωή.

 .newsbeast.gr