Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Η επίδραση των ασκήσεων yoga πάνω στον οργανισμό

ΕΡΕΥΝΕΣ

Η επίδραση των ασκήσεων yoga πάνω στον οργανισμό - του Ρόμπερτ Νάτζεμυ

Η hatha yoga είναι η επιστήμη που ισορροπεί τις δυνάμεις του σώματος και του νού με την άσκηση του σώματος, της αναπνοής, τη σωστή δίαιτα, τη χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση. Τελευταία, ορισμένοι επιστήμονες έκαναν μελέτες πάνω σε άτομα που κάνουν yoga με σκοπό να προσδιορίσουν τα φυσικά αποτελέσματα αυτής της τακτικής πάνω στο σώμα. Σας παραθέτουμε μερικά από τα κυριότερα σημεία αυτών των μελετών που έχει εκθέσει εκτενώς ο James Funderburg στο βιβλίο του « Η επιστήμη μελετά τη yoga».

Παρ’ όλο που θα αναφερθούμε σε κάθε ένα σύστημα ξεχωριστά, θα πρέπει να θυμόμαστε πως το κάθε σύστημα έχει στενή σχέση με τα υπόλοιπα και ότι κάθε επίδραση γίνεται αισθητή σε όλα τα συστήματα.

Η επίδραση πάνω στον σκελετό και το μυϊκό μας σύστημα.

Ο σκελετός: Aποδείκτηκε ότι οι ασκήσεις της yoga δίνουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρθρώσεις του σώματος όπως στους γοφούς, τον κορμό, τον αυχένα και τον αστράγαλο μετά από 10 εβδομάδες ασκήσεων yoga. Αυξάνεται η ροή μέσα στα κόκκαλα κάνοντας τα πιο δυνατά και πιο ελαστικά. Η αύξηση της ροής του αίματος και η κίνηση χρησιμεύουν επίσης για την απομάκρυνση των αλάτων από τις κλειδώσεις. Πρωταρχικό ρόλο για ένα υγειές σώμα είναι η σπονδυλική στήλη μέσα απ’ την οποία διέρχεται κάθε νευρική και πρανική σύνδεση του μυαλού με το σώμα. Κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν πολυάριθμα γάγγλια που ελέγχουν τη διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων και της ενέργειας προς τα διάφορα όργανα του σώματος. Αν η σπονδυλική στήλη δεν είναι ευθυγραμμισμένη, αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα, έτσι ορισμένα όργανα θα εκφυλιστούν και θα γίνουν ευαίσθητα σε αρρώστιες. Μερικές αρρώστιες οφείλονται στην κακή ευθυγράμμιση των σπονδύλων και εξαφανίζονται μόλις διορθωθεί η σπονδυλική. Η yoga δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην σπονδυλική στήλη φροντίζοντας ώστε να είναι ίσια και εύκαμπτη. Αυτό αυξάνει την επίγνωση του σώματος και τη ζωτική ενέργεια.

Μυϊκό σύστημα: Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη γυμναστική και στη yoga. Η γυμναστική γίνεται με περισσότερη ενεργητικότητα και μερικές φορές με βιαιότητα προς το σώμα. Η yoga γίνεται με έλεγχο και περισσότερη αυτοσυγκέντρωση. Η γυμναστική άσκηση φτιάχνει κοντούς, σφιγμένους μύες, ικανούς για βαριά εργασία. Η yoga καλλιεργεί επιμήκεις, χαλαρωμένους μύες, ελεύθερους από ένταση αλλά ικανούς να κινηθούν γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Προσέξτε τη γάτα που βρίσκετε συνεχώς σε χαλάρωση αλλά οποιανδήποτε στιγμή μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Τέτοιο σώμα φτιάχνει η yoga. Όταν χρησιμοποιούνται οι μύες και ξοδεύεται ενέργεια, δημιουργείτε γαλακτικό οξύ. Αυτό το οξύ, συσσωρεύεται μέσα στο σώμα μέχρι να κουραστούμε και να κοιμηθούμε ή να ξεκουραστούμε ώστε να μπορέσει αυτό το οξύ να φύγει. Με τις γυμναστικές ασκήσεις, που η μυϊκή δραστηριότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την εισροή του οξυγόνου μέσω της αναπνοής, το γαλακτικό οξύ αυξάνεται και στο τέλος είμαστε πιο κουρασμένοι. Με τη yoga, η εισροή του οξυγόνου μέσω της αναπνοής είναι μεγαλύτερη από τη μυική δραστηριότητα και το γαλακτικό οξύ απομακρύνεται. Σε αυτή την περίπτωση, βγαίνει κανείς ανανεωμένος με περισσότερη ενέργεια και καθαρότερο μυαλό.»
 fit-blaster.com

Αμερικανική μελέτη Οι στατίνες ακυρώνουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης

Νέα Υόρκη
Οι στατίνες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και να βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ωστόσο αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι εξουδετερώνουν ως έναν βαθμό τα οφέλη που αποκομίζει ο οργανισμός από τη σωματική άσκηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American College of Cardiology, εφόσον η παρατήρηση αυτή επαληθευθεί, τότε ανακύπτει το δίλημμα για γιατρούς και ασθενείς, αν τελικά η θεραπεία με στατίνες κάνουν περισσότερο καλό ή κακό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι στατίνες, όσο και η σωματική άσκηση, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και γενικότερα πρόωρου θανάτου. Κανονικά, ο συνδυασμός στατινών και άσκησης θα ήταν η ιδανική λύση, όμως η νέα μελέτη δείχνει μια πιο πολύπλοκη -και ανησυχητική- εικόνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ντάιφολτ του Πανεπιστημίου του Μισούρι, διενήργησαν επί τρεις μήνες εργαστηριακά τεστ με δύο ομάδες εθελοντών. Η μια ομάδα απλώς γυμναζόταν επί 45 λεπτά τη μέρα, ενώ η δεύτερη, εκτός από την άσκηση, έπαιρνε καθημερινά και μια δόση σιμβαστατίνης, των 40 mg.

Μετά το τέλος των τεστ, οι επιστήμονες έλεγξαν την φυσική και βιολογική κατάσταση των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που δεν έπαιρναν στατίνες, είχαν βελτιώσει σημαντικά την αεροβική κατάστασή τους, πάνω από 10% κατά μέσον όρο. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας, που έκαναν και φαρμακευτική θεραπεία, εμφάνιζαν οριακό αεροβικό όφελος της τάξης μόλις του 1%, ενώ μερικοί μάλιστα είχαν χειρότερη αερόβια κατάσταση μετά το τέλος της τρίμηνης περιόδου σωματικής άσκησης.

Το απρόσμενο αυτό εύρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι εν μέρει οι στατίνες ακυρώνουν τα οφέλη της άσκησης. Η μικροσκοπική εξέταση δειγμάτων μυϊκών ιστών από μέλη των δύο ομάδων έδειξε ότι σε όσους δεν έπαιρναν στατίνες παράλληλα με την άσκηση, τα μιτοχόνδρια, τα ενεργειακά «εργοστάσια» των κυττάρων, είχαν αυξηθεί σε αριθμό και ισχύ, χάρη στην άσκηση. Αντίθετα, σε όσους έπαιρναν στατίνες, η υγεία των μιτοχονδρίων εμφανιζόταν χειρότερη.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντάιφολτ, όσοι παίρνουν στατίνες παράλληλα με τη σωματική άσκηση, δεν έχουν το ίδιο όφελος. Η διαπίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες, από προηγούμενες μελέτες, οι οποίες επίσης παρέχουν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης.

Για παράδειγμα, ποντίκια στα οποία δόθηκαν στατίνες, δεν μπορούσαν να τρέξουν τόσο όσο τα πειραματόζωα που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι οι μαραθωνοδρόμοι που παίρνουν στατίνες, εμφανίζουν περισσότερες ενδείξεις μυϊκής βλάβης μετά από έναν αγώνα, σε σχέση με όσους αθλητές δεν παίρνουν τα ίδια φάρμακα.
Ο Δρ Ντάιφολτ επισήμανε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν πως οι στατίνες δεν έχουν σημαντική αξία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στατίνες σώζουν ζωές», τόνισε, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης και καρδιοπάθειας.

Από την άλλη, πρόσθεσε, για άλλους ανθρώπους, πιθανώς είναι πιο δύσκολο να υπολογιστεί σωστά το ισοζύγιο κινδύνου-οφέλους αναφορικά με τις στατίνες, αν ληφθεί υπόψη ότι η χαμηλή αεροβική ικανότητα ενός ανθρώπου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Αν, όπως είπε ο επιστήμονας, οι στατίνες όντως αντισταθμίζουν μερικά ή πλήρως το όφελος της σωματικής άσκησης, τότε αυτό θα έπρεπε να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Μια λύση ίσως θα ήταν πρώτα κανείς να βελτιώνει τη «φόρμα» του και μετά να ξεκινά θεραπεία με στατίνες, όμως αυτό, επισήμανε ο Δρ Ντάιφολτ, είναι κάτι που οπωσδήποτε ο κάθε ασθενής θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του.

health.in.gr

Τα 8 σετ αυξάνουν τη δύναμη σε σχέση με το ένα σετ


Η πραγματοποίηση μιας προπόνησης με 8 σετ (80% 1ΜΕ) μέχρι εξάντλησης αύξησε τη δύναμη σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την πραγματοποίηση μιας προπόνησης μόνο με ένα σετ μέχρι εξάντλησης. Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν πως η αύξηση της δύναμης στην ομάδα που έκανε 8 σετ ήταν της τάξεως του 19%, ενώ η ομάδα που έκανε προπόνηση με ένα σετ αύξησε τη δύναμη κατά 11% μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων. Ωστόσο η ισχύς μειώθηκε στην ομάδα των 8 σετ. Οι προπονήσεις με πολλά σετ είναι καλές για να αυξηθεί η δύναμη, αλλά όχι για να βελτιωθεί η ισχύς. Ενώ οι προπονήσεις με πολλά σετ μπορεί να είναι αποδοτικές για αθλητές που κάνουν bodybuilding, δεν είναι καλές για αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα ισχύος.
 ifitnessbook.com