Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Ιδρώνετε υπερβολικά; Μάθετε πραγματικά τί συμβαίνει!

Η υπερβολική εφίδρωση δημιουργεί στις γυναίκες (περισσότερο) και στους άνδρες μια δύσκολη κατάσταση που πολλές φορές, λόγω της οσμής,  τους κάνει να αισθάνονται υπερβολικά άβολα και αμήχανα. Τί συμβαίνει άραγε; Γιατί άλλοι ιδρώνουν υπερβολικά και άλλοι όχι;
 
 Η υπερβολική εφίδρωση ονομάζεται υπεριδρωσία. Κατά την πρωτοπαθή υπεριδρωσία παρουσιάζεται υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια χωρίς καμιά προφανή αιτία. Στη δευτεροπαθή  παρουσιάζεται υπερβολική εφίδρωση σε όλο το σώμα ή σε μια ευρύτερη περιοχή του σώματος μετά από φαρμακευτική αγωγή ή λόγω παθήσεων. Πληθώρα φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν έντονη εφίδρωση.
 
 Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία εκτός από το κύριο σύμπτωμα που είναι ο υπερβολικός ιδρώτας, συνοδευτικά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος και η κόπωση.Παθήσεις που συνδέονται με δευτερογενή υπεριδρωσία είναι:
- Υπερθυρεοειδισμός
 - Φυματίωση
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 - Παχυσαρκία
 - Νόσος του Parkinson
 - Διαβήτης
 - Καρδιακή ανεπάρκεια
 
 Η εγκυμοσύνη και το άγχος πολΈξυπνοι τρόποι για να ελέγξετε μόνοι σας την υπεριδρωσία
 1. Μείωση άγχους
 2. Αποφυγή εξωτερικών παραγόντων που προκαλούν την υπερβολική εφίδρωση (περιβάλλον και θερμοκρασία)
 3. Αποφυγή καφείνης
 4. Ελαφρύ ντύσιμο
 5. Αναπλήρωση χαμένων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας
 6. Χρήση αποσμητικών που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο
 
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (με τη βοήθεια ειδικού)
 - Φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει λήψη από το στόμα
 - Botox υπό μορφή ενέσεων
 - Εγχείρηση συνιστάται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις
 - Τοπική έκχυση αλλαντικής τοξίνης στην πάσχουσα περιοχή(νέα μέθοδος με πολύ καλά αποτελέσματα)λές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση.Εάν η υπερβολική εφίδρωση δεν είναι παροδική, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας ο οποίος θα εντοπίσει και την αιτία της υπεριδρωσίας.

Επτά λόγοι που πρέπει να φάμε οπωσδήποτε σοκολάτα!

Επτά λόγοι που πρέπει να φάμε οπωσδήποτε σοκολάτα!
Είναι η καλύτερη ουσία σε αυτόν τον πλανήτη! Υπάρχει κάποια άλλη τροφή πιο ευαίσθητη και πιο ρομαντική από τη σοκολάτα; Η σοκολάτα μπορεί να είναι διεγερτικό, και αντικαταθλιπτικό;Αν τρώμε σοκολάτα θα μπορέσουμε να ζήσουμε περισσότερο και με λιγότερο άγχος;
 Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας (ιδίως η μαύρη) - σε λογικές ποσότητες - σας κάνει να νιώθετε συναισθηματικά καλύτερα. Επίσης η σοκολάτα συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργίας των ενδορφινών του σώματός σας.
 
 Η σοκολάτα, όσο και αν ακούγεται περίεργο, προστατεύει ακόμα και από τις καρδιακές παθήσεις. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.Σας παραθέτουμε επτά λόγους για τους οποίους η σοκολάτα (ιδίως η μαύρη) κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό:
 
1. Καταπολεμά το άγχος
 Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει βαλεριανικό οξύ, το οποίο είναι μια μυοχαλαρωτική ουσία και ηρεμιστικό. Επίσης, η ζάχαρη στη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πίεση.
 
2. Μειώνει το αίσθημα της πείνας
 Περιέχει κανναβινοειδείς ουσίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον υποθάλαμο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα. Αυτό δεν είναι ιδανικό εάν είστε σε δίαιτα, αλλά, για όσους θέλουν να πάρουν βάρος κατά την ανάρρωση, η σοκολάτα θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να σας βοηθήσει βρείτε την όρεξή σας.
 
3. Διεγείρει τον οργανισμό
 Περιέχει το διεγερτικό θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη μας διεγείρει, αλλά δεν μας προσθέτει νευρικότητα, όπως η καφεΐνη.4. Δημιουργεί αίσθημα ευεξίας
 Το άρωμα της σοκολάτας επιβραδύνει τα εγκεφαλικά κύματα, κάνοντάς μας να αισθάνομαστε περισσότερο ήρεμοι. 'Οταν τρώμε σοκολάτα, έχουμε την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο.
 
5. Δε δημιουργεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη
 Η σοκολάτα είναι απολύτως ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
 
6. Αυξάνει τα χρόνια της ζωής μας
 Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, εμποδίζουν την οξείδωση της επιβλαβούς χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστό ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.7. Βοηθά την πέψη του γάλακτος (να χωνέψουμε το γάλα)
 Μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη διεγείροντας τη δραστηριότητα του ενζύμου λακτάση στο έντερο.
 
Συμπερασματικά, μια σοκολάτα υγείας την ημέρα (μικρού μεγέθους) σίγουρα καλό θα μας κάνει και όχι κακό.
www.iatropedia.gr