Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Πώς θα χάσετε τα κιλά των γιορτών

Το μυστικό είναι να ακολουθήσετε μια υποθερμιδική διατροφή
Οι γιορτές περάσανε και σύμφωνα με στατιστικές έρευνες συνήθως μας αφήνουνε ως «δώρο» 1,5 με 2 κιλά επιπλέον.

Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν πολλά γλυκά, όπως μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αφού τα γεύματα περιλαμβάνουν κυρίως κόκκινο κρέας και μάλιστα χοιρινό. Τις μέρες αυτές παρατηρείται και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Επομένως οι μέρες που ακολουθούν τις γιορτινές θα πρέπει ουσιαστικά να έχουν ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι λοιπόν να χαθούν τα κιλά που προστέθηκαν, να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και του αλκοόλ.

Ξεκινώντας με την απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διατροφή υποθερμιδική. Δηλαδή μια διατροφή που θα περιέχει χαμηλότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ένας οργανισμός έτσι ώστε να προκύψει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και να υπάρξει απώλεια βάρους. Δεν πρέπει βέβαια να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο με δίαιτες ιδιαίτερα εξαντλητικές, γιατί έτσι μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Χρειάζεται υπομονή για να χαθούν σωστά, τα κιλά που προστέθηκαν.

Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση. Επομένως από την μια πλευρά αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών, και από την άλλη μειώνουμε την πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη.

Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό κα οι κιμάδες τους), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ζωικό βούτυρο και βέβαια φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.α.). Βέβαια δεν θέλουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:

- Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
- Περιορισμός της κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1-2 φορές την εβδομάδα.
- Κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για πλήρη.
- Περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ.
- Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
- Κατανάλωση όσπριων και «λαδερών» 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Επιλογή κίτρινων τυριών που είναι χαμηλά σε λιπαρά αντί για τα κανονικά.
- Δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση στο τυρί φέτα.
- Περιορισμός των αυγών σε 1-2 την εβδομάδα.
- Περιορισμός τροφίμων που περιέχουν αυγά και ζωικό λίπος.
- Χρήση ελαιολάδου στην μαγειρική.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ζωμό κρέατος ή κύβους στην μαγειρική.

Πηγή: iator.gr

Εγκυμοσύνη και άσκηση

Βοηθά στη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού
Μπορεί η περίοδος της κύησης να είναι από μόνη της ιδιαίτερα κουραστική για τις γυναίκες τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, ωστόσο η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού.

Φυσικά, για κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα οι γυναίκες θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται το γιατρό τους καθώς η συχνότητα και η ένταση της άσκησης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες.

Η συχνότητα κατά την οποία το άτομο επιδιδόταν σε αθλητικές δραστηριότητες πριν την εγκυμοσύνη, το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη καθώς και η γενικότερη φυσική κατάσταση αποτελούν παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πριν η μέλλουσα μητέρα ακολουθήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής.

Αν η ενδιαφερόμενη γυμναζόταν τακτικά πριν τη σύλληψη, τότε απλά πρέπει να κάνει κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμά της έτσι ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τη δική της υγεία ή την υγεία του εμβρύου. Αλλά ακόμα και αν δεν γυμναζόταν σε σταθερή βάση, μπορεί να ξεκινήσει με κάποιες απλές ασκήσεις και να αυξάνει το χρόνο και την ένταση μέρα με τη μέρα.

Επιπλέον, οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγονται οι ασκήσεις στις οποίες η μητέρα πρέπει να είναι ξαπλωμένη ανάσκελα μετά το πρώτο τρίμηνο κύησης.

Γενικά, προτείνεται οι μέλλουσες μητέρες να ασχολούνται με δραστηριότητες όπως είναι ο χορός, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το περπάτημα, η αεροβική σε πισίνα, η γιόγκα και η μέθοδος πιλάτες. Οι ατομικές προτιμήσεις, λοιπόν, αλλά και η ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή της εγκύου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δίνεται στις διάφορες προειδοποιήσεις του σώματος, για παράδειγμα σε ζαλάδες ή στην έλλειψη αίσθησης ισορροπίας που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για ελάττωση της έντασης των σωματικών δραστηριοτήτων.

Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι οι πρόωρες συσπάσεις, η κολπική αιμορραγία, η υψηλή πίεση και η πρόωρη ρήξη των υμένων. Σε γενικές γραμμές πάντως, η γυμναστική θεωρείται μία πολύ καλή μέθοδος έτσι ώστε η μητέρα να προετοιμαστεί ψυχολογικά και σωματικά για τη διαδικασία της γέννας.

Εκτός από αυτό, η άθληση βοηθά τη μητέρα να έρθει σε καλύτερη επαφή με το σώμα της και τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει λόγω της κατάστασής της, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην απομάκρυνση της περιττής έντασης και του άγχους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η άσκηση βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και συμβάλλει στο να χαθούν πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης μετά τη γέννα.

Πηγή: iator.gr