Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ανησυχίες για τις συνέπειες των νανοσωματιδίων


Χρησιμοποιούνται σε χάπια και τροφές
Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η χρήση νανοσωματιδίων σε επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια πολυστερίνης μπορούν να επηρεάσουν αισθητά την απορρόφηση από το έντερο του σιδήρου, ενός ουσιώδους θρεπτικού συστατικού, οδηγώντας είτε σε ελλιπή απορρόφησή του, είτε αντίθετα σε υπερβολική απορρόφηση του συγκεκριμένου στοιχείου.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Γκρέτσεν Μάλερ του πανεπιστημίου Μπίνγκαμπτον και τον Μάικλ Σούλερ του πανεπιστημίου Κορνέλ της Ν.Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology», έκαναν εργαστηριακά πειράματα με κοτόπουλα. Διαπίστωσαν ότι όταν τα πειραματόζωα δέχονταν από το στόμα μεγάλες δόσεις νανοσωματιδίων πολυστερίνης διαμέτρου 50 νανομέτρων (50 δισεκατομμυριοστών του μέτρου), απορροφούσαν έως 50% λιγότερο σίδηρο με τη διατροφή τους, μια επίπτωση που διαρκούσε για ώρες μετά την αρχική είσοδο των νανοσωματιδίων στον οργανισμό.

Τα κοτόπουλα που είχαν εκτεθεί για πολύ καιρό σε μεγάλες ποσότητες νανοσωματιδίων, εμφάνιζαν αλλοιώσεις στις εντερικές λάχνες τους, τις μικροσκοπικές προεκβολές του εντέρου που παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών κατά την πέψη. Η χρόνια λήψη νανοσωματιδίων οδηγούσε στο αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή σε επέκταση της επιφάνειας των λαχνών και έτσι σε αύξηση έως 200% της απορρόφησης του σιδήρου.

Ενδείξεις βρήκαν οι ερευνητές ότι και η απορρόφηση και άλλων στοιχείων, όπως του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και των βιταμινών A, D, E και K, μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά από την εισροή των νανοσωματιδίων στο έντερο.

Βέβαια οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να μελετηθεί καλύτερα το ζήτημα. Στα κοτόπουλα δόθηκε περίπου η ίδια δόση, αναλογικά με το βάρος που θα έπαιρνε στον οργανισμό του ένας ενήλικος άνθρωπος. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, «το επιθηλιακό στρώμα του εντέρου αντιπροσωπεύει την αρχική πύλη εισόδου, από την οποία διέρχονται τα νανοσωματίδια για να φθάσουν στο υπόλοιπο σώμα. Αν και τα νανοσωματίδια πολυστερίνης που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, γενικά δεν θεωρούνται τοξικά, παρόλα αυτά η αλληλεπίδρασή τους με τη φυσιολογική διαδικασία (της πέψης) δείχνει την ύπαρξη ενός ανεπαίσθητου, αλλά χρόνιου και επιβλαβούς μηχανισμού».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τεχνητά νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο με την μορφή οξειδίου του τιτανίου ή πυριτικού αργιλίου σε χάπια και τροφές. Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι καταναλωτές εκτιμάται ότι μπορεί να εισάγουν στο σώμα τους καθημερινά δισεκατομμύρια τέτοια σωματίδια, ίσως μέχρι και 100 τρισεκατομμύρια.
.newsbeast.gr/

Οι πολλές θερμίδες εξασθενούν τη μνήμη


Ξεχνάμε τρώγοντας;

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Σχέση μεταξύ απώλειας μνήμης και γευμάτων με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Επιστημονική ομάδα της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ μελετούσε την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία αποτελεί πρώιμη ένδειξη άνοιας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο συνέδριο, μια διατροφή με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο διπλασιάζει τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, συγκριτικά με μια υποθερμιδική δίαιτα.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς βοηθά στην πρόγνωση των ομάδων ασθενών που τελικά θα εκδηλώσουν άνοια, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο μελέτησαν την επίδραση της διατροφής σε 1.233 άτομα, 70-89 ετών. Κανείς δεν έπασχε από άνοια, αλλά 163 είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με την κατανάλωση θερμίδων: χαμηλή θερμιδική πρόσληψη (600 - 1.526 θερμίδες/ημέρα), μέτρια (1.526 - 2.142,5) και υψηλή (2.142,5 - 6.000).

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ χαμηλής και μέτριας θερμιδικής πρόσληψης, αλλά η ομάδα υψηλής θερμιδικής κατανάλωσης είχε υπερδιπλάσια συχνότητα ήπιας γνωστικής εξασθένησης.Όπως εξηγεί ο Δρ Γιόνας Γκέντα: «παρατηρήσαμε πρότυπο δόσο-εξάρτησης, που απλά σημαίνει ότι όσο υψηλότερη η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος ήπιας γνωστικής εξασθένησης.»

Η μελέτη δεν συμπεραίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες προκαλεί ήπια γνωστική εξασθένηση, αλλά ενδεχομένως τα άτομα με γνωστική εξασθένηση τελικά μπορεί να καταναλώνουν πολλές θερμίδες ή μπορεί κάποιος άλλος παράγοντας να εμπλέκεται στην αύξηση του κινδύνου ύπαρξης και των δύο παραμέτρων.

Πάντως ο Δρ Γκέντα σημειώνει ότι η διαπίστωση της σχέση μπορεί να υποδεικνύει και μια πιθανή θεραπεία. «Η μείωση των θερμίδων και η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να είναι ο απλούστερος τρόπος πρόληψης της απώλειας μνήμης καθώς μεγαλώνουμε.»
HEALTH.IN.GR