Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρΗ καθημερινή κατανάλωση ενός τρίτου του λίτρου ζαχαρούχου ποτού αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες συγκριτικά με όσους πίνουν λιγότερο ή καθόλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation.
Εξάλλου ζαχαρούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν διαπιστώθηκε να έχουν σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο των ασθενειών αυτών.
«Η έρευνα αυτή προς επίρρωση άλλων μελετών, επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι επιβλαβής για την καρδιοαγγειακή υγεία», υπογραμμίζει ο βασικός συντάκτης της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ).
«Τα συμπεράσματα της μελέτης συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στους ασθενείς και κυρίως στον πληθυσμό», προσθέτει σε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι οι καρδιοαγγειακές νόσοι συνιστούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ.
Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας.
Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% σε όσους πίνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχου ποτού παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης των ασθενειών αυτών, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.
Ο κίνδυνος αυτός δεν αυξήθηκε σε όσους έπιναν ζαχαρούχα ποτά μόνο δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων και πρωτεϊνών στο αίμα που είναι οι βιοδείκτες στις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Πρόκειται κυρίως για την πρωτεΐνη C-reactive (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής και για τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της καλής χοληστερόλης (HDL).
Συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν καθημερινά ζαχαρούχα ποτά, οι καταναλωτές των εν λόγω ποτών είχαν υψηλά επίπεδα της CRP και της κακής χοληστερόλης (LDL) και υπερβολικά χαμηλή την καλή χοληστερόλη (HDL)
Η μελέτη άρχισε τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 και βασίστηκε σε αιματολογικές αναλύσεις και σε ερωτηματολόγια που έθεταν οι ερευνητές κάθε δύο χρόνια στους συμμετέχοντες στην έρευνα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
ηση Circulation.

Πεσμένοι; Αποκτήστε ενέργεια σε 60 δευτερόλεπτα!

Η τακτική άσκηση και η κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία τροφών είναι δύο έξυπνοι τρόποι να αυξήσετε την ενέργειά σας. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: μερικές φορές χρειάζεστε κάτι παραπάνω για να… πάρετε μπρος. Μάθερτε τα μυστικά.Μυστικό 1
 Βάλτε φωτιά στο iPod
 Η μουσική διεγείρει σχεδόν κάθε περιοχή του εγκεφάλου. Όταν πραγματοποιείτε τις ίδιες διαδικασίες κάθε μέρα είναι εύκολο να μπείτε σε φάση υπνηλίας, λέει, αλλά η μουσική υπόκρουση νικά τη μονοτονία, ενισχύοντας τη συγκέντρωση. Για πιο έντονη «αφύπνιση», παίξτε για τρία λεπτά ένα αγαπημένο κομμάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά – οτιδήποτε, από Britney Spears μέχρι Μπαχ, αρκεί να είναι χαρούμενο.

Μυστικό 2
 Δείτε ένα αστείο βιντεάκι στο YouTube
 Το γέλιο στην ουσία δεν εκκρίνει ενδορφίνες αλλά αυξάνει τον καρδιακό παλμό και ενεργοποιεί το μυϊκό σύστημα, προκαλώντας άμεση αναζωογόνηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι το γέλιο προκαλεί αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν γνωστική μεταστροφή, δηλαδή τα επίπεδα της ενέργειας που σχετίζονται με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Και το χιούμορ αλλάζει τα μοτίβα σκέψης με τονωτικό τρόπο.

Μυστικό 3
 Κόψτε τις ακατάστατες συνήθειες
 Το ακατάστατο γραφείο ή η ασυγύριστη κουζίνα μπορεί να σας εξαντλούν. Η υπενθύμιση όλων αυτών στα οποία δεν έχουμε τακτοποιήσει ακόμα πραγματικά μας κουράζει. Αν δεν έχετε χρόνο για γενική καθαριότητα, μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σαςαπλώς και μόνο βάζοντας τα περιπλανώμενα χαρτιά σε φακέλους. Χρησιμοποιείστε ένα συρτάρι για τα σημαντικά πράγματα, ώστε να μπορείτε να τα βγάζετε από το οπτικό σας πεδίο χωρίς να ανησυχείτε ότι θα ξεχαστούν.

Μυστικό 4
 Κάντε διαλογισμό
 Ίσως φαντάζει αντιπαραγωγικό, αλλά η σιωπή μπορεί στην ουσία να σας αναζωογονήσει. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας αντιδρούν συνεχώς σε ερεθίσματα, πράγμα που είναι εξαντλητικό. Όμως, χρειάζονται μόνο 60 δευτερόλεπτα ησυχίας για να αναπληρώσετε όλη αυτή την ενέργεια που έχει εξανεμιστεί. Καθίστε ήσυχα, αναπνεύστε βαθιά πέντε φορές, εστιάζοντας στην αργή εισπνοή κι εκπνοή.


Το μυστικόΗ κακή στάση του σώματος επιφέρει κούραση, προκαλώντας τους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις να εργαστούν σκληρότερα απ’ ό,τι όταν το σώμα σου είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Καθίστε σωστά, σηκώστε τουςώμους και ευθυγραμμίστε την σπονδυλική στήλη και θα τονωθείτε στη στιγμή!
.omorfamystika.gr

Το τέλειο πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι

Ασκήσεις για ευεξία και απώλεια βάρους
Αν δεν έχετε χρόνο για γυμναστήριο ή τα χρήματα για την εγγραφή και τη μηνιαία συνδρομή σας φαίνονται πολλά, διαβάστε ποιες ασκήσεις μπορείτε να εκτελέσετε σπίτι μόνοι σας, εξασφαλίζοντας ευεξία και απώλεια βάρους.

Ξεκινήστε με αεροβική

Οι ασκήσεις αεροβικής στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής (όχι όλες μαζί, επιλέξτε κάποιες από αυτές για το καθημερινό σας πρόγραμμα):

- Το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες για 20 λεπτά.
- Το σχοινάκι για 15 λεπτά σε έντονο ρυθμό.
- Ανεβάσματα και κατεβάσματα των ποδιών εναλλάξ πάνω σε ένα κουτί ή ένα μικρό σκαμνάκι για 10 λεπτά.
- Επιτόπιο τρέξιμο για 30 λεπτά.

Κάντε ενδυνάμωση

Έχοντας ένα σετ βαράκια και μία μπάρα, μπορείτε να εκτελείτε πλήθος ασκήσεων, όπως ασκήσεις για δικέφαλους, τρικέφαλους, κωπηλατικές, ώμους, επιθέσεις κ.λπ.

Αν δε διαθέτετε αυτά τα όργανα, τότε μπορείτε να πάρετε από 2 μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου και να κάνετε ασκήσεις για τα χέρια. Διαφορετικά μπορείτε να κάνετε και τα εξής:

Καθίσματα

Κάνε ένα σετ από 25 καθίσματα. Έπειτα, πλησιάστε έναν τοίχο, ακουμπήστε την πλάτη σας και κάντε ένα βαθύ κάθισμα. Μείνετε εκεί για ένα λεπτό χωρίς να στηρίζεστε πουθενά παρά μόνο στην πλάτη και τα πέλματα.

Βυθίσματα

Γυρίστε την πλάτη σας σε μια καρέκλα και τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω σε αυτή. Για να κάνετε την άσκηση λίγο πιο δύσκολη, βάλτε τα πόδια σας σε ένα τραπέζι, ή πάνω στο κρεβάτι, μπροστά σας. Ξεκινήστε τα βυθίσματα. Αν θέλετε να αυξήσετε την ένταση της άσκησης, τοποθετήστε ένα βάρος πάνω στους μηρούς σας.

Άλματα

Για να δουλέψετε τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους κάντε μια σειρά από απότομα άλματα. Κάντε 10 με 15 επαναλήψεις για κάθε σετ.

Έλξεις

Γυμνάστε την πλάτη και τα χέρια σας έχοντας μια γερή μπάρα στην κάσα μιας πόρτας στο σπίτι σας για να κάνετε ένα σετ άρσεων μονόζυγου. Αν δεν έχετε τέτοια μπάρα, βάλτε ένα σκουπόξυλο ανάμεσα σε δύο καρέκλες, ξαπλώστε από κάτω, πιάστε το με τα δυο χέρια και κάντε έλξεις.

Όπως και σε κάθε πρόγραμμα γυμναστικής, έτσι και σε αυτό, κάντε μια καλή προθέρμανση προτού ξεκινήσετε και ένα καλό χαλάρωμα μαζί με διατατικές ασκήσεις (stretching) αφού τελειώσετε.

Τέσσερις φορές την εβδομάδα, από μία ώρα τη φορά, θα σας φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: omorfamystika.gr