Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μύθοι και άλλα…


Σίγουρα οι διατροφικοί μύθοι έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην παρέα σου, και όχι με την έννοια του μύθου αλλά ως κάτι που σου προτείνουν να κάνεις για να χάσεις ή για να μην βάλεις κιλά.

Η λίστα είναι ατελείωτη, ανανάς, πρωτεΐνη, ξύδι, συνδυασμοί τροφών….και άλλα πολλά. Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω αυτά για τα οποία με ρωτάνε πιο συχνά και σας παρουσιάζω την πραγματικότητα.

- Ξύδι, ανανάς, λάχανο, λεμόνι, κ.α. Αποτελεί γεγονός πως ανά περιόδους ακούμε και για κάποια τροφή – πανάκεια σε όλα μας τα ζητήματα βάρους. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία τροφή με αυτές τις «μαγικές» ιδιότητες. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί το πράσινο τσάι, το οποίο εξαιτίας των κατεχινών που περιέχει αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού μας. Ωστόσο, αν περιμένεις μόνο πίνοντας τσάι να χάσεις τα περιττά κιλά σου τότε θα περιμένεις πολύ!

-Συνδυασμοί τροφίμων. Άλλος ένας μύθος με κύριο αυτόν που υπαγορεύει να μην συνδυάζεις τους υδατάνθρακες με τις πρωτεΐνες. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν αυτή τη θεωρία. Και αυτό είναι κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως αρκετές είναι αυτές οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά (π.χ. δημητριακά, γάλα, γιαούρτι) και αποτελούν συνδυασμό αυτών των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες με υδατάνθρακες). Επιπροσθέτως το γαστρεντερικό μας σύστημα μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά όλες τις τροφές όπως και αν συνδυάζονται αυτές. Το πώς θα τις αξιοποιήσει, αν θα μετατραπούν σε λίπος ή όχι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς και τη σχέση που έχουμε με τον καναπέ μας!

-Ιδανική δίαιτα Χ. Δεν υπάρχει ιδανική δίαιτα που να είναι κοινή για όλους. Για τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά υπάρχει μία διατροφή που πλησιάζει ίσως την ιδανική αλλά σίγουρα αυτή δεν είναι κοινή για όλους. Ανά διαστήματα ακούμε για διάφορα προγράμματα διατροφής που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους ή λίπους. Η αλήθεια είναι πως μία διατροφή απώλειας βάρους μπορεί να είναι αποδοτική και να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα μόνο αν είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα μας.Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τα «κλειδιά» της μακροζωίαςΈρευνα του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (ΜRC), που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 10/9 στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», έδειξε πως όσοι είναι ταχύτεροι, δυνατότεροι ή έχουν καλύτερη ισορροπία στις δοκιμασίες αυτές θα ζήσουν περισσότερο. Σκοπός ήταν να βρεθεί αν οι απλοί αυτοί παράγοντες μπορούν να χρησιμεύσουν στο να εντοπιστεί ποιοι από τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι στο σπίτι τους θα είχαν ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας.

Οι γιατροί του ΜRC εξέτασαν 57 έρευνες που είχαν μετρήσει τις επιδόσεις ανθρώπων στους τέσσερις αυτούς τομείς και είχαν καταγράψει στη συνέχεια πότε πέθανε καθένας από αυτούς- εννοείται ότι εξαιρέθηκαν όσοι υπέφεραν από ασθένειες. Είδαν ότι υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στις κακές επιδόσεις στα τεστ αυτά και στον πρόωρο θάνατο ενώ, αντιθέτως, όσο καλύτερα τα πήγαινε κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε να πεθάνει αργότερα.

Η δύναμη της λαβής

Στις 14 έρευνες (σε 53.500 ανθρώπους) που αφορούσαν τη δύναμη της λαβής, το ποσοστό θανάτου ανάμεσα στους πιο αδύναμους ήταν κατά 1,67 φορές υψηλότερο από τους πιο δυνατούς. Η δύναμη της λαβής τους μετρήθηκε αφού τους ζητήθηκε να σφίξουν ένα χερούλι όσο δυνατότερα μπορούσαν. Για τον υπολογισμό της ελήφθησαν υπ΄ όψη η ηλικία, το φύλο και η σωματική διάπλαση.

Στις πέντε έρευνες (σε 14.700 άτομα) που μετρούσαν την ταχύτητα βαδίσματος, το ποσοστό θανάτου όσων περπατούσαν πιο αργά ήταν κατά 2,87 φορές υψηλότερο από εκείνους που περπατούσαν πιο γρήγορα. Ομοίως, στις πέντε έρευνες (σε 28.000 ανθρώπους) για την ταχύτητα με την οποία σηκώνονταν από την καρέκλα, το ποσοστό θανάτων όσων είχαν πιο αργά ανακλαστικά ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των ταχύτερων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ίδια σχέση ανάμεσα στη δύναμη της λαβής και στη θνησιμότητα παρατηρήθηκε σε έρευνες που περιλάμβαναν νεότερο σε ηλικία, και συνεπώς υγιέστερο, δείγμα. Η ομάδα του ΜRC εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες σε νέους για να βρεθεί αν είναι δυνατόν να εντοπιστούν νωρίτερα όσοι διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτό όμως που επιθυμούν κυρίως είναι να μελετηθεί αν παρεμβάσεις, όπως προγράμματα ασκήσεων για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μακροζωία.

Υπάρχει και ο αντίλογος. Όπως σχολιάζει ο Τζέρεμι Λόρανς στον «Ιndependent», «η χειρότερη επίπτωση της έρευνας αυτής θα ήταν μια αιφνίδια αύξηση των χειραψιών που τσακίζουν κόκαλα». Αυτό, συνεχίζει, «δεν θα ήταν μόνο σαδιστικά αντικοινωνικό αλλά και θα αποτελούσε παρανόηση των συμπερασμάτων της έρευνας. Η δύναμη της χειραψίας και οι υπόλοιποι δείκτες σωματικής ικανότητας υποδηλώνουν την κατάσταση της υγείας μας. Καθορίζονται, πιθανώς, ήδη από τη μήτρα και στη συνέχεια επηρεάζονται από τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής. Το να αντιστρέψουμε μια ζωή ανθυγιεινών συνηθειών δεν είναι τόσο απλό όσο το να λιώνουμε το χέρι των άλλων. Ωστόσο μια αδύναμη λαβή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη ένδειξη για το πότε ήλθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ και να πιάσουμε το ποδήλατο».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Πώς θα καταλάβω ότι του αρέσω;Διαβάστε τα αλάνθαστα σημάδια
Οι πρώτες ματιές, η αρχική γνωριμία, το πρώτο ραντεβού μαζί του, είναι περιστάσεις κατά την διάρκεια των οποίων φαινομενικά χαμογελάτε, αλλά το μυαλό σας γυρίζει με χίλιες στροφές το δευτερόλεπτο.

Για να γίνουν τα ερωτηματικά σας… θαυμαστικά, δεν χρειάζεται να βάλετε μαύρα γυαλιά και καπαρντίνα, παρακολουθώντας τα βήματά του.

Συγκεντρώσαμε για εσάς μερικούς τρόπους, που θα σας βοηθήσουν να «μεταφράσετε» τις κινήσεις του και να ερμηνεύσετε τα σημάδια που σας στέλνει.

Η γλώσσα του σώματος
Συχνά, οι κινήσεις μας, ο τόνος της φωνής, το βλέμμα και η στάση μας αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα νομίζουμε για την διάθεσή μας για αυτόν που βρίσκεται απέναντι. Αποκωδικοποιήστε την γλώσσα του σώματος και… τσιρίξτε από χαρά ή από αγανάκτηση, ανάλογα με τα συμπεράσματα.

- Αν διατηρεί οπτική επαφή μαζί σας και τα μάτια του ανοιγοκλείνουν, είστε σε καλό δρόμο. Η προσοχή του είναι στραμμένη πάνω σας και οι κόρες του διαστέλλονται από ενδιαφέρον. Αντίθετα, αν το βλέμμα του κινείται αμήχανα στον χώρο, μάλλον δεν νιώθει άνετα απέναντί σας.

- Όταν με την στάση του σώματος προσπαθεί να αναδείξει το κορμί του, ή ακόμη καλύτερα, όταν γέρνει ελαφρά προς το μέρος σας, αγγίζοντάς σας τυχαία καμιά φορά, οι προσπάθειές σας να τον «ρίξετε στα δίχτυα» σας μάλλον έχουν πιάσει τόπο. Αν όμως κρατάει τις αποστάσεις και σφίγγει τις γροθιές του ασυναίσθητα, η έλλειψη άνεσής του σας δείχνει τον δρόμο προς την έξοδο.

- Αν, όση ώρα του μιλάτε, έχει σταυρωμένα τα χέρια και κουνάει συνεχώς το κεφάλι του καταφατικά, αλλάξτε θέμα συζήτησης. Μάλλον οι τάσεις της μόδας για τις οποίες του μιλάτε το τελευταίο μισάωρο τον αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Ο «ευθύς δρόμος»
Θέλετε διακαώς να μάθετε αν του αρέσετε. Τι πιο απλό από το να το συζητήσετε ευθέως. Όχι άγαρμπα και επιθετικά ασφαλώς, γιατί θα φύγει τρέχοντας, φοβούμενος πως η επόμενη ερώτησή σας θα αφορά… εκκλησίες και μωρουδιακά. Αλλά, όταν βλέπετε πως υπάρχει αρκετή χημεία και άνεση στην επικοινωνία, σίγουρα κι εκείνος θα ενδιαφέρεται για μια θετική εξέλιξη και θα θέλει να μάθει με τη σειρά του αν σας αρέσει. Ίσως μια γενική συζήτηση περί αισθηματικών να ξεδιαλύνει και για τους δύο την ομίχλη της γνωριμίας σας.

Οι ουδέτεροι παρατηρητές
Συνήθως, οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε μία κατάσταση δεν βλέπουν ξεκάθαρα τα πράγματα. Για να σιγουρέψετε τα συμπεράσματά σας, ρωτήστε μια φίλη σας, για παράδειγμα, που έτυχε να βγείτε μαζί και να παρατηρήσει τις κινήσεις σας, αν της φάνηκε ότι ενδιαφέρεται. Πολλές φορές, μπορεί να βλέπετε αυτό που θέλετε να δείτε και να ερμηνεύετε τα σημάδια που σας στέλνει σαν εκδήλωση έρωτα, αλλά η πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετική. Για να μην πάθετε τα ίδια με τις ηρωίδες της ταινίας «Απλώς δεν σε γουστάρει», ζητήστε τη γνώμη ενός «ουδέτερου» ζευγαριού ματιών που εμπιστεύεστε.

Μπείτε στο μυαλό του
Για να έχετε μια σωστή εικόνα της κατάστασης μεταξύ σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι τύπος είναι ο άντρας που σας «παιδεύει». Αρκετοί άνθρωποι αντιπαθούν να βρίσκονται με το κινητό στο χέρι σε μόνιμη βάση. Αν αργεί να απαντήσει στα μηνύματά σας, μπορεί να σημαίνει ότι σας αποφεύγει ή ότι δεν έχει τις ίδιες συνήθειες επικοινωνίας με εσάς. Μη γίνεστε πιεστική, γεμίζοντας την μνήμη του τηλεφώνου του με SMS. Αρκεί να προσπαθήσετε να καταλάβετε σε ποιον «τύπο επικοινωνίας» ανήκει.

Το… αυτονόητο
Σας κοιτάζει επίμονα, έχει κάνει το πρώτο βήμα, έχετε βγει τα πρώτα σας ραντεβού, επικοινωνεί μαζί σας, έχετε ευχάριστες συνομιλίες, γελάει με την καρδιά του στις απόπειρές σας για χιούμορ, θέλει να ξαναβγεί μαζί σας… Γιατί αναρωτιέστε ακόμα; Δεν χρειάζεται να βασανίζετε τον εαυτό σας με εσωτερικούς μονολόγους και αναρωτήσεις: Ναι, του αρέσετε!

Πηγή: in2life.gr

Μυστικά ομορφιάς από την Ιαπωνία


Για να τονώσετε τα κουρασμένα σας πόδια
Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, το τογκαράσι, ή αλλιώς «ποδόλουτρο με πιπεριές τσίλι» είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθούν τα κουρασμένα πόδια. Οι Γιαπωνέζες γιαγιάδες προτείνουν μούλιασμα των ποδιών για 10 λεπτά σε μια λεκάνη με νερό με μερικές κόκκινες πιπεριές τσίλι.

Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι ένας καλός τρόπος για να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος (αφού ζεσταίνονται εξαιρετικά τα πέλματα). Το μυστικό για λαμπερό δέρμα, σύμφωνα με τις όμορφες γκέισες βρίσκεται στον φλοιό του ρυζιού, που είναι πλούσιος σε σύμπλεγμα βιταμίνης Β.

Αλέθεις τον φλοιό του ρυζιού μέχρι να γίνει σκόνη, το αναμειγνύεις με νερό και κάνεις μασάζ στο πρόσωπο για μερικά λεπτά. Έτσι απομακρύνονται ανώδυνα κι αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει μια ανακάλυψη ενός Γιαπωνέζου μοναχού που 3.000 χρόνια πριν, παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο: Οι ηλικιωμένοι εργάτες στα αποστακτήρια σάκε (το εθνικό ποτό της χώρας, που κατασκευάζεται από εκχύλισμα ρυζιού), αντίθετα με τα ρυτιδιασμένα πρόσωπά τους, είχαν χέρια απαλά και λεία σαν μωρού. Η απευθείας επαφή με το σάκε χάριζε βελούδινη υφή στο δέρμα τους. Πρόσθεσε ένα φλιτζάνι σάκε στο νερό του μπάνιου σου ή χρησιμοποίησέ το σαν ποδόλουτρο και απόλαυσε μια νέα επιδερμίδα.

Πηγή: moodhackers.com

Έχει το σεξ IQ ;«Το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάµεσα στα αφτιά µας»
Mια θεωρία για το τι είναι η σεξουαλική νοηµοσύνη προέρχεται, µεταξύ άλλων, και από τους Sheree Conrad και Michael Milburn, καθηγητές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι στο βιβλίο τους «Sexual Intelligence» υποστηρίζουν ότι και στη σεξουαλικότητα των ανθρώπων µπορεί να υπάρχει νοηµοσύνη, όπως υπάρχει ο δείκτης ευφυΐας IQ και η συναισθηµατική νοηµοσύνη. Όπως υποστηρίζουν µάλιστα, η σεξουαλική νοηµοσύνη είναι επίκτητη, εποµένως καλλιεργείται και βελτιώνεται έχοντας θετικό αντίκτυπο στην ερωτική ζωή όλων, ακόµα και αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα «σεξουαλικοί».

Υψηλή Σεξουαλική Νοηµοσύνη = Καλή Σεξουαλική Ζωή
Η σεξουαλική νοηµοσύνη συµβάλλει σε µια καλή σεξουαλική ζωή, χωρίς βέβαια αυτό να σηµαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να επιδίδεται καθηµερινά σε πολύωρες και πολλαπλές ερωτικές περιπτύξεις προκειµένου να αυξήσει το δείκτη της σεξουαλικότητάς του. Τα στοιχεία στα οποία βασίζεται είναι η καλή γνώση και αποδοχή του εαυτού µας και των επιθυµιών µας, σε συνδυασµό µε τις ιδιότητες του χαρακτήρα µας, που αποκτούµε από την παιδική µας κιόλας ηλικία και που συµβάλλουν στη µετέπειτα σεξουαλική µας συµπεριφορά.

Η δύναµη της σκέψης
«Το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάµεσα στα αφτιά µας», αποφάνθηκε ο Tζον Mάνεϊ, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήµιο Tζον Xόπκινς της Bαλτιµόρης (HΠA). Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, ο εγκέφαλος παίζει σηµαντικό ρόλο στην επίτευξη µιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής, καθώς, πέρα από την πυροδότηση της επιθυµίας και την εξέλιξη της επαφής, µπορεί να δηµιουργήσει φαντασιώσεις καθοριστικές για την επιτυχή ερωτική µας δραστηριότητα. Έρευνες µάλιστα καταδεικνύουν ότι όσοι δεν χρησιµοποιούν τη φαντασία τους στο σεξ παρουσιάζουν µειωµένη σεξουαλική επιθυµία. Βέβαια οι επιθυµίες και οι φαντασιώσεις αυτές εννοείται πως έχουν όρια και ανταποκρίνονται σε φυσιολογικές και όχι παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συµπεριφορές.

Πως διαµορφώνεται το σεξουαλικό µας προφίλ
Πέρα από τα κοινωνικά στερεότυπα και τις πολιτισµικές επιρροές, το σεξουαλικό προφίλ κάθε ανθρώπου επηρεάζεται άµεσα και από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις προσωπικές του εµπειρίες. Οι σεξουαλικές µας προτιµήσεις, η επιλογή του ερωτικού µας συντρόφου, ο τρόπος και η ποιότητα του σεξ που αναζητούµε σχετίζονται µε τον τρόπο που οι γονείς µας µάς έµαθαν να αντιµετωπίζουµε το σεξ, το γυµνό και τη σωµατική επαφή. Ρόλο παίζουν όµως και οι σεξουαλικές µας εµπειρίες καθώς και η αγάπη, η τρυφερότητα και η εµπιστοσύνη που δεχτήκαµε ως παιδιά και έφηβοι αλλά και ως ενήλικες. Γενικότερα το σεξουαλικό µας προφίλ διαµορφώνεται σύµφωνα µε τα ταµπού και τις αναστολές που µας έχουν µεταφέρει, το τι επιτρέπεται και τι είναι υγιές, καθώς και µε τη σχέση που έχουµε αποκτήσει µε τον εαυτό µας, το σώµα µας αλλά και τον σύντροφό µας.

Αυξήστε τη σεξουαλική σας νοηµοσύνη
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, ένα υψηλό ερωτικό IQ σε συνδυασµό µε την απαιτούµενη συναισθηµατική νοηµοσύνη µπορεί να εξασφαλίσει και µια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
• Μην αφήνετε τα ερωτικά σας ταµπού να σας καταπιέζουν στο σεξ.
• Μην φοβάστε να µοιραστείτε τους φόβους, τις αναστολές αλλά και τις φαντασιώσεις σας µε τον σύντροφό σας. Η επικοινωνία µπορεί να σας βοηθήσει να αντλήσετε την ερωτική ικανοποίηση που επιθυµείτε.
• Μην αφήνετε τη σχέση σας να εφησυχάζει και µαζί µε αυτή ούτε τη σεξουαλική σας επιθυµία.
• Μην προσπαθείτε να υπερβείτε τα όριά σας αλλά ούτε και του άλλου.
• Προσπαθήστε να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε και τη «σεξουαλική νοηµοσύνη» του συντρόφου σας, αφού µια καλή σεξουαλική ζωή στηρίζεται και στους δύο.

Έχετε υπόψη σας ότι για να μπορέσει να εφαρμόσει κανείς όλα τα παραπάνω χρειάζεται µερικές φορές να είναι σε θέση να αφουγκραστεί καλύτερα τον εαυτό του αλλά και να µεταφέρει αυτά τα µηνύµατα στον σύντροφό του. Γι’ αυτό κάποιες φορές η ψυχοθεραπεία µπορεί να συµβάλει σηµαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η σεξουαλική νοημοσύνη σχετίζεται µε τη σεξουαλικότητά µας, τη σεξουαλική µας συμπεριφορά, τις ερωτικές µας σχέσεις και καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, πολλοί από τους οποίους πηγάζουν από τα παιδικά µας βιώµατα και το πέρασµα της εφηβείας στην ενήλικη ζωή µας.
NEWSBEAST.GR