Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

Επτά λόγοι για να τρώτε γκοτζι μπέρι καθημερινά!

Το γεγονός ότι το γκότζι μπέρι διαθέτουν κάποια καταπληκτικά οφέλη για την υγεία δεν είναι νέα ανακάλυψη. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ενσωματώνει τα συγκεκριμένα μούρα που ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών (σ.σ. εκεί κατατάσσονται οι πατάτες και οι ντομάτες) σε φυσικές θεραπείες εδώ και αιώνες.

Εχουν λίγες θερμίδες και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που ωφελούν το σώμα με πολλούς τρόπους. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στην προστασία του δέρματός σας, το γκότζι μπέρι τα κάνει όλα!

1. Παρέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών

Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που δρουν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης πάνω από 20 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και ριβοφλαβίνη. Προσφέρει περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι! Αν αυτό δεν είναι αρκετό για εσάς, σκεφτείτε αυτό: Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντάς τα μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών.

2. Ανοσοποιητικό και παχύ έντερο

Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και βιταμίνης Α - δύο βασικές θρεπτικές ουσίες όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των κοινών ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα, την ανάπτυξη όγκων και τις επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα και βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου.

3. Κάνει καλό στο δέρμα

Η υψηλή ποσότητα β-καροτένιου στο γκότζι μπέρι κάνει καλό στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, είτε η κατανάλωση χυμού, είτε η κατανάλωση καρπών, προσατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρόσθετης προστασίας σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στον καρκίνο του δέρματος αλλά και σε άλλες δερματικές διαταραχές.

4. Για όσους πάσχουν από διαβήτη

Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Παρέχει σημαντικά υπογλυκαιμικά αποτελέσματα και βοηθά στον έλεγχο της απελευθέρωσης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος - χάρη στα υψηλά επίπεδα σύνθετων υδατανθράκων.

5. Ηπαρ και νεφρά

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την προαγωγή της υγείας του ήπατος και των νεφρών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της νεφρικής πέτρας, σε καθαρισμό του ήπατος ή σε καθαρισμό του αίματος. Επειδή δεν έχουμε το... κινέζικο ματζούνι, εστείς αρκεστείτε στην κατανάλωσή τους.

6. Παρέχουν ενέργεια

Η κατανάλωση χυμού γκότζι μπέρι σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της ενεργειακής στάθμης, καθώς και της πεπτικής υγείας. Οι συμμετέχοντες σε μελέτη που έπιναν χυμό για δύο εβδομάδες είδαν βελτιώσεις στα επίπεδα ενέργειας, τη γαστρεντερική λειτουργία και τη γενική ευημερία.

7. Όραση

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα γκότζι μπέρι τα ασκαθιστούν φυσική θεραπεία για προστασία από την ωχρά κηλίδα. Περιέχουν καροτενοειδή-φυτικές χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου μίας που ονομάζεται ζεαξανθάνη. Αυτή η ουσία προστατεύει τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες, τις βλάβες από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες μορφές οξειδωτικού στρες.
Το γκότζι μπέρι είναι το νούμερο ένα superfood στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Μιλάμε για ένα σύστημα ιατρικής ηλικίας 5.000 με χειροπιαστά απότελέσματα. Τι μπορούμε να πούμε σχετικά με αυτό εκτός από ίσως να δοκιμάσουμε κάποια πράγματα;
Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

Έναν ανέλπιστο σύμμαχο μπορούν να βρουν στο μέλι οι άνθρωποι που κάνουν προσπάθεια να χάσουν κιλά. Συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε από επιστημονική μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το μέλι παίζει μεγάλο ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Η συγκεκριμένη έρευνα κράτησε έξι μήνες και αποφάνθηκε πως η κατανάλωση 15 γραμμαρίων μελιού κάθε μέρα έχει ευεργετική επίδραση στη συγκέντρωση γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Όπως άλλωστε έχει τονίσει η κα Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»: «Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια».
Το μέλι, αν και τροφή που την χαρακτηρίζει η γλυκιά της γεύση, αποτελείται από ζάχαρα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συναντάμε στην ζάχαρη. Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα μέσω μιας διαδικασίας ενεργητικής απορρόφηση. Με άλλα λόγια, μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα με αποτέλεσμα η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης να γίνεται πιο αργά και να μην προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.
Αντίθετα η απορρόφηση της ζάχαρης από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται μέσω ώσμωσης μετά την πέψη. Αυτό σημαίνει πως η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα προκαλώντας έτσι την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Η ουσία για κάποιον που θέλει να αδυνατίσει, αλλά δεν μπορεί να κόψει την ζάχαρη είναι πως αποτελεί χίλιες φορές προτιμότερο να την αντικαθιστά με το μέλι. Σε αντίθεση με την ζάχαρη είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει τον οργανισμό του να χάσει πιο εύκολα κιλά.
Γιώργος Παπαδημητρόπουλος
Πηγή itrofi.gr