Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Τα κρύα ζυμαρικά… χρήσιμα για τον οργανισμό

Καλύτερη διατροφική επιλογή υποστηρίζει αμερικάνικο πείραμα
Την επόμενη φορά που θα σας περισσέψουν μακαρόνια μην τα κοιτάξετε με περιφρόνηση και προς θεού μην τα βάλετε στην άκρη, γιατί τα κρύα ζυμαρικά φαίνεται να κάνουν καλό στην υγεία μας.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε ένα μικρό πείραμα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC, υπό την καθοδήγηση της δρ. Denise Robertson από το Πανεπιστήμιου του Surrey, το οποίο εστίαζε στους άπεπτους υδατάνθρακες, όπως είναι π.χ. οι φυτικές ίνες.

Όπως είναι γνωστό, οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα και απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. Έτσι, αυξάνουν απότομα τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας στη συνέχεια σε απότομη πτώση τους με αποτέλεσμα να πεινάμε πιο πολύ και πιο σύντομα.

Αντίθετα, οι άπεπτοι υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να μην αυξάνονται απότομα και πολύ και έτσι να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, οι άπεπτοι υδατάνθρακες περνούν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από την εντερική μικροχλωρίδα και μετατρέπονται σε ουσίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πείραμα όλοι ο συμμετέχοντες κατανάλωσαν ζυμαρικά που είχαν προμαγειρευτεί, αλλά οι μισοί τα έφαγαν κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμένα. Έπειτα, υπεβλήθησαν σε εξετάσεις και μετρήθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Την επόμενη ημέρα, το μενού των ομάδων είχε αντιστραφεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα από τα πρόσφατα βρασμένα ζυμαρικά. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν το ότι τα ζυμαρικά που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και στη συνέχεια είχαν ζεσταθεί, ξανά επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις παραπάνω παραμέτρους.

Πηγή: Vita.gr

Ο καφές κάνει καλό στο ήπαρ

Ευεργετικές οι επιδράσεις και της «ντεκαφεϊνέ» εκδοχής του
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν, ότι όσοι πίνουν τρεις (ή και παραπάνω) κούπες καφέ την ημέρα, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ανωμαλιών στα ηπατικά ένζυμα, τα οποία αποτελούν σημάδι κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, επειδή οι πολύ μεγάλες ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν να αποδειχθούν και βλαβερές για την υγεία του οργανισμού, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «ντεκαφεϊνέ» εκδοχή του καφέ μπορεί να είναι η απάντηση.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι ο καφές ίσως περιέχει μια χημική ουσία, η οποία μπορεί να προστατεύει το συκώτι.

Τα ευρήματα των ερευνητών συνάδουν με αυτά προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού, ηπατικών νόσων καθώς και κίρρωσης του ήπατος.

Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται την έρευνα, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί και με απώλεια της μνήμης και αυξημένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Στη νέα αυτή έρευνα συμμετείχαν 27.793 άτομα, ηλικίας 20 ετών και άνω.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ενζύμων στο αίμα του κάθε συμμετέχοντα, για να καθορίζουν τη λειτουργία του ήπατός του.

Χαμηλότερα επίπεδα των ενζύμων αμινοτρανσφεράσης (ALT), αμινοτρανσφεράση (AST), αλκαλική φωσφατάσης (ALP) και γ-γλουταμυλ τρανσαμινασών (GGT), είναι καλό σημάδι για την υγεία του συκωτιού.

Τα ένζυμα αυτά συνήθως εμφανίζονται όταν τα κύτταρα του ήπατος έχουν «βλάβες» ή είναι κατεστραμμένα, ή εάν αποφράσσεται η ροή της χολής που παράγεται από αυτό.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν, ότι κατανάλωναν τρεις ή περισσότερους καφέδες την ημέρα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενζύμων, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη, ότι το ίδιο ίσχυε και για όσους από τους συμμετέχοντες επέλεγαν ντεκαφεϊνέ καφέ.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στο συκώτι. Δεν ήταν ωστόσο ξεκάθαρο, εάν αυτό ίσχυε και για τον ντεκαφεϊνέ. Τα ευρήματά μας αναφέρουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ενζύμων εμφανίζονται τόσο σε όσους καταναλώνουν κανονικό, όσο και σε αυτούς που επιλέγουν ντεκαφεϊνέ καφέ. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ –εκτός της καφεΐνης- μπορεί να ενισχύουν την υγεία του ήπατος, ωστόσο απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες» δήλωσε ο Dr Qian Xiao από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στην Bethesda του Μέριλαντ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος, «Hepatology».

newsbeast.gr