Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζει όποιος σταματήσει την κατανάλωση κρέατος;

Η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τη θνησιμότητα και συνδέεται με πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως υποστηρίζουν εδώ και καιρό οι επιστήμονες.
Η ανάλυση από έξι μεγάλες μελέτες σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Δυτική Αυστραλία και την Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας) πάνω από μεγάλα χρονικά διαστήματα (από 5,5 έως 28 χρόνια) διαπίστωσε ότι η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάζει άμεσα την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης υποστηρίζει ότι το κρέας, στην πραγματικότητα μας σκοτώνει.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος - και ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το ζαμπόν - αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο και επίσης συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
«Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν ό,τι ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό - η διατροφή έχει τη δυνατότητα να βλάψει ή να θεραπεύσει», υποστηρίζει ο Brookshield Laurent, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο νεοϋορκέζικο Ινστιτούτο της Οστεοπαθητικής Ιατρικής.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς όταν συμβουλεύουν τους ασθενείς στο ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία.

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος δεν αποτελεί καλύτερη επιλογή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απότομη αύξηση της θνησιμότητας βρέθηκε και σε όσους κατανάλωναν μικρή ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
Δηλαδή, ακόμη και όποιος τρώει μικρές ποσότητες κρέατος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωσή του.
Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες ειδικών σε θέματα υγείας, οι οποίες έδειχναν ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του ατόμου.
Όσον αφορά στους χορτοφάγους και vegans, η διατροφή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και έχει πράγματι αποδειχθεί ότι αναστρέφει τις βλάβες της καρδιαγγειακής νόσου.
Υιοθετώντας επομένως μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή για 17 χρόνια ή και περισσότερο, μπορεί να σας κάνει να ζήσετε μέχρι 3,6 χρόνια περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Κι αυτό γιατί οι χορτοφάγοι τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη και περισσότερες βιταμίνες C και Ε, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, και φυτοχημικά (χημικά συστατικά του φυτού), όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή, όπως υποστηρίζει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Πώς η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης καταφεύγουν 1 στα 3 ζευγάρια που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σύλληψη, που οφείλονται σε «κακή» ποιότητα σπέρματος.
Ωστόσο, έχει φανεί πως η «κακή» ποιότητα του σπέρματος αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους.
Συνεπώς, η χρήση φυσικών μεθόδων για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος είναι σημαντική για την υγεία των τωρινών και των επόμενων γενιών.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Reproduction, φαίνεται ότι ακόμη και λίγοι μήνες άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Για τους σκοπούς της μελέτης, 261 υγιείς άνδρες ηλικίας 25-40 ετών, που δεν ασκούνταν συστηματικά, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες ακολούθησε ένα από τα παρακάτω προπονητικά προγράμματα:
  1. Συνεχή προπόνηση μέτριας έντασης – τρέξιμο σε διάδρομο για 25-30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα.
  2. Συνεχή προπόνηση υψηλής έντασης - τρέξιμο σε διάδρομο για 50 λεπτά-1 ώρα, 3-4 φορές την εβδομάδα.
  3. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης – εναλλαγή σπριντ διάρκειας ενός λεπτού και ξεκούρασης ενός λεπτού, σε 10-15 επαναλήψεις.
Οι εθελοντές ακολούθησαν το προπονητικό τους πρόγραμμα για διάστημα 24 εβδομάδων, ενώ έγινε λήψη δειγμάτων σπέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της παραπάνω περιόδου, προκειμένου να αξιολογηθούν χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα, η μορφολογία, τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και η απόκρισή τους στο οξειδωτικό στρες.
Συνολικά, παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος σε όλες της ομάδες, με τη συνεχή προπόνηση μέτριας έντασης να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος.
Ειδικότερα, οι εθελοντές που ακολούθησαν το εν λόγω πρόγραμμα παρουσίασαν αύξηση στον όγκο και την κινητικότητα του σπέρματος κατά 8,3% και 12,4% αντίστοιχα, βελτίωση στη μορφολογία του σπέρματος, καθώς και αύξηση της συγκέντρωσης και του αριθμού σπερματοζωαρίων κατά 14,1% και 21,8%, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά δε φάνηκαν να διατηρούνται μακροπρόθεσμα, καθώς οι δείκτες που αξιολογήθηκαν επανήλθαν στα αρχικά επίπεδα μία εβδομάδα μετά τη λήξη του προπονητικού προγράμματος.
Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδο βελτίωσης της ποιότητας του σπέρματος σε σωματικά αδρανείς άνδρες.
Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί πως η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που ενδεχομένως να μη μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Πηγή: neadiatrofis.gr

Το κόλπο για να καις περισσότερες θερμίδες όταν περπατάς

Μια από τις πιο καλές και εύκολες ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει την υγεία του και να χάσει βάρος είναι το περπάτημα. 

Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και μας βοηθάει να χάσουμε θερμίδες. Ωστόσο, αν σας αρέσει το περπάτημα, θα πρέπει να ξέρετε ότι μία και μόνο απλή αλλαγή μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις έως και 20% περισσότερες θερμίδες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, η εναλλαγή ταχύτητας μας βοηθά να καίμε περισσότερες θερμίδες και να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν σταματάμε και ξεκινάμε, όταν απλώς σηκώνουμε κάποιο επιπλέον βάρος όσο περπατάμε, όταν περπατάμε σε ανηφόρα και έπειτα σε κατηφόρα και γενικότερα όταν κάνουμε αλλαγές στον τρόπο που περπατάμε πιέζουμε περισσότερο το σώμα μας και αυτό με τη σειρά του καίει περισσότερες θερμίδες.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγείτε για περπάτημα, σκεφτείτε να κάνετε και μια επιπλέον δραστηριότητα για να κάψετε περισσότερες θερμίδες.