Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Επικίνδυνο το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για τις εγκύους

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο το παιδί που θα γεννήσουν, να εμφανίσει αργότερα άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ο ίδιος κίνδυνος δεν αφορά το γάλα, διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα επιστημονική έρευνα, που αξιολόγησε κατά πόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν τα παιδιά από αλλεργικές παθήσεις.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αικατερίνα Μάσλοβα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας (ERS) στο 'Αμστερνταμ, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην έλλειψη προστατευτικών λιπαρών οξέων στα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά.
    
 Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 70.000 γυναικών στη Δανία, καθώς και την υγεία των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Οι έγκυες που έτρωγαν ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα την μέρα, ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα στην ηλικία των επτά ετών, αλλά και με αλλεργική ρινίτιδα, σε σχέση με τις εγκύους που δεν έτρωγαν αυτού του είδους τα γιαούρτια.
    
 Η κατανάλωση γάλακτος από τις εγκύους δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικού άσθματος, αντίθετα το γάλα φάνηκε να έχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης άσθματος. «Σπαζοκεφαλιά» χαρακτήρισε τα ευρήματα η Μάσλοβα και είπε ότι «τα ευρήματα δείχνουν πως τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο ή, εναλλακτικά, όσες γυναίκες έτρωγαν τέτοια γιαούρτια, μπορεί να είχαν παρόμοιο στιλ ζωής και δίαιτα, όμως προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να εξάγουμε συμπεράσματα, γι' αυτό πρέπει να γίνουν και άλλες σχετικές έρευνες».
http://www.protothema.gr

Δυο καφέδες την ημέρα το… εγκεφαλικό κάνουν πέρα!

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δυο ποτήρια καφέ την ημέρα, μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μέχρι στιγμής οι απόψεις ήταν διφορούμενες, για το εάν η καφεΐνη μπορεί να «διώξει» τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά επιστήμονες από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, συγκέντρωσαν όλες τις προηγούμενες σχετικές έρευνες και κατέληξαν ότι τελικά ο καφές είναι ισχυρό όπλο ενάντια στα εγκεφαλικά. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συγκέντρωσαν μελέτες από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, οι Σουηδοί υποστηρίζουν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά δύο ποτήρια καφέ τη μέρα, το ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 14%, ενώ όσοι καταναλώνουν τρία ποτήρια, το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 17%. Όμως επισημαίνουν πως οι εθισμένοι στην καφεΐνη, δηλαδή όσοι πίνουν από έξι και πάνω, ναι μεν μειώνεται και σε αυτούς η πιθανότητα εγκεφαλικού, κατά 7%, αλλά φυσικά δεν είναι καθόλου υγιές.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Όμως προειδοποιούν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και ξεκαθαρίζουν ότι «ο καφές είναι ένα σύνθετο μείγμα ουσιών, που έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες».
Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό, American Journal of Epidemiology.
http://www.protothema.gr