Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Νερό: Το πιο αναβολικό και το πιο παραμελημένο θρεπτικό συστατικό για το Bodybuilding


Πόσο νερό χρειάζεστε;

Σύμφωνα με τον ειδικό Hugo Rivera υπάρχουν δύο απλές οδηγίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να ενυδατώνετε σωστά τον εαυτό σας:

I.  Πίνετε (σωματικό βάρος σε κιλά) x 0,04 = λίτρα νερό την ημέρα.

Αν και η σύσταση των 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα είναι μια καλή συμβουλή για ένα άτομο που ακολουθεί μια καθιστική ζωή, τα άτομα που γυμνάζονται εντατικά και ασχολούνται με bodybuilding χρειάζονται περισσότερο νερό. Αν ακολουθήσετε τον πιο πάνω τύπο είναι μια καλή αρχή. Να θυμάστε, επίσης, ότι η δίψα δεν αποτελεί καλό δείκτη για τα επίπεδα υδάτωσης σας. Μερικά άτομα δεν αισθάνονται διψά κι όμως καταλήγουν αφυδατωμένα. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώνεστε είναι να παίρνετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, φροντίστε να πίνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση σας. Αυτές είναι οι στιγμές που το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο νερό.

Πιο κάτω είναι μερικές οδηγίες για το πόσο νερό να πίνετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας:

Πριν από την προπόνηση
2 ώρες πριν: Πιείτε 500ml νερού
15 λεπτά πριν: Πιείτε 200-250ml νερού

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης
Κάθε 15 λεπτά: Πίνετε 250-300ml νερού

Μετά την προπόνηση
Οι bodybuilders μπορούν να πιουν 500ml νερού ανάλογα με την χρονική διάρκεια και την ένταση της προπόνησης τους. Συστήνεται επίσης μια αναλογία ροφήματος υδατάνθρακα προς πρωτεΐνη 2:1 για τους bodybuilders που θέλουν να κερδίσουν μυϊκή μάζα ή ένα ρόφημα με αναλογία 1:1 για όσους χρησιμοποιούν το bodybuilding ως ένα μέσο για απώλεια λίπους.

Κατά τη διάρκεια άσκησης για αθλητές αντοχής
Κάθε 15 λεπτά: Πίνετε 250-300ml νερού.
Μετά από 90 λεπτά άσκησης πίνετε 250-300ml νερού από αραιωμένο αθλητικό ρόφημα με όχι περισσότερο από 8% υδατάνθρακες κάθε 15 λεπτά.

Μετά την προπόνηση για αθλητές αντοχής
Για αθλητές αντοχής που προπονούνται πάνω από 90 λεπτά, ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση και αντικαταστήστε τις απώλειες υγρών. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε 600ml για κάθε ½ κιλό που έχετε χάσει. Οι αθλητές αντοχής θα πρέπει να καταναλώνουν επίσης μια αναλογία υδατάνθρακα προς πρωτεΐνη 4:1 εντός 2 ωρών μετά την προπόνηση για να αναπληρωθούν τα αποθέματα γλυκογόνου.


II. Παρακολουθείτε τη συχνότητα και το χρώμα των ούρων σας

Αυτή είναι μια εξαιρετικά απλή αλλά και αρκετά ακριβής μέθοδος για να καταλάβετε πόσο ενυδατωμένο είναι το σώμα σας. Τα ανοιχτόχρωμα, αραιωμένα ούρα σημαίνει ότι πιθανότατα να είστε ενυδατωμένοι, ενώ τα σκουρόχρωμα ούρα είναι δείκτης ότι μάλλον είστε αφυδατωμένοι. Όσον απλό και αν ακούγεται, αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική για να γνωρίζετε πια είναι η κατάσταση του σώματος σας όσον αφορά την ενυδάτωση.


Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να έχετε υπόψη

Λάβετε υπόψη ότι ενώ η πιο πάνω φόρμουλα είναι μια καλή αρχή, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις ανάγκες σας για νερό:

  1.    Εφίδρωση: Αυτός είναι ο πιο προφανής παράγοντας. Μερικά άτομα ιδρώνουν περισσότερο από άλλα και εκείνοι που ιδρώνουν περισσότερο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Αν ιδρώνετε πολύ, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον τη συνιστώμενη δόση όπως υπολογίζετε με τις πιο πάνω φόρμουλες. Αν όμως ο όγκος των ούρων είναι μικρός και το χρώμα είναι σκούρο τότε φροντίστε να πίνετε περισσότερο.

  2.    Θερμοκρασία: Ο ζεστός καιρός αυξάνει τις ανάγκες σας για νερό καθώς ιδρώνετε περισσότερο. Ο κρύος καιρός επίσης αυξάνει τις ανάγκες σας για νερό (καθώς το σώμα χρησιμοποιεί το νερό ώστε να παράγει τη θερμότητα που χρειάζεται για να παραμείνετε ζεστοί), αλλά το κρύο μπορεί να μειώσει την ικανότητα σας να αναγνωρίσετε τις απώλειες υγρών και να αυξήσει την απώλεια υγρών μέσω της αναπνοής. Γι αυτό, αν είναι ζεστός ο καιρός ή κρύος, βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό.

  3.    Διάρκεια της άσκησης: Οι αθλητές αντοχής που ασκούνται για ώρες σίγουρα πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό από το συνιστώμενο ποσό. Το American College of Sports Medicine προτείνει για τους αθλητές αντοχής ότι η «κατανάλωση ποτών που περιέχουν ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών ηλεκτρολυτών και στην αθλητική απόδοση». Έτσι, οι αθλητές αντοχής θα πρέπει να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με φόρμουλες ενυδάτωσης που αντικαθιστούν τα μέταλλα, προκειμένου να προωθηθεί η περαιτέρω ενυδάτωση και η βέλτιστη απόδοση.

Το νάτριο και το κάλιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείτε για να βοηθήσει στην αντικατάσταση της απώλειας ηλεκτρολυτών από τον ιδρώτα. Εάν η δραστηριότητα διαρκεί 90 λεπτά ή περισσότερο, συνιστάται  επίσης η χρήση των υδατανθράκων που περιέχουν πηκτώματα ενέργειας. Οι υδατάνθρακες δεν παρέχουν μόνο ενέργεια κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αντοχής, αλλά βοηθούν επίσης στο να κρατηθεί το σώμα καλά ενυδατωμένο με την παρουσία του νερού.

  4.    Υψόμετρο: Ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο που επηρεάζει τα επίπεδα ενυδάτωσης σας είναι το υψόμετρο. Η άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο αυξάνει τις απώλειες υγρών πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού.


Ισχύει η υπερβολική κατανάλωση νερού;

Ισχύει όντως η υπερβολική κατανάλωση νερού, όποτε μια συμβουλή είναι να μάθετε πόσο χρειάζεστε χρησιμοποιώντας τις πιο πάνω μεθόδους. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο, υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Υπονατριαιμία είναι η δηλητηρίαση του νερού, μια πάθηση που εμφανίζεται όταν ένας αθλητής πίνει πάρα πολύ νερό προκαλώντας μια χαμηλή συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να καταστεί μοιραία γι αυτό ακριβώς μην σκέφτεστε ότι μπορείτε να πιείτε μία απεριόριστη ποσότητα νερού.


Συμπέρασμα

Όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο, ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά την κατανάλωση νερού αλλά υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τις δικές σας ανάγκες. Καταναλώνοντας [ (σωματικό βάρος σε κιλά) x 0,04] λίτρα νερό ημερησίως είναι μια καλή αρχή. Στη συνέχεια, με βάση τα επίπεδα δραστηριότητας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείστε, μπορείτε να καθορίσετε πόσο επιπλέον νερό χρειάζεστε κατά τη διάρκεια αυτή.


Πηγή: Bodybuilding.about.com

Κρεμάσου, «κάψε» και χτίσε κοιλιακούς


Είναι ζόρικη άσκηση και γι αυτό πολλοί δεν την προτιμούν. Είναι όμως πολύ αποτελεσματική και με τον σωστό συνδυασμό προπόνησης και διατροφής θα εμφανίσει τους κοιλιακούς σας.
 
Αρχικά μην απογοητευτείτε αν δεν μπορέσετε να κάνετε πολλές άρσεις. Αρχίστε με αυτές τις συμβουλές και σταδιακά θα ανεβάσετε. Άλλωστε όλα γίνονται σταδιακά για να έχουμε σωστά αποτελέσματα.
 
Πρώτο βήμα είναι να κρεμαστείτε ελεύθερα από ένα μονόζυγο και με ανοιχτή και πρηνή (παλάμες κάτω) λαβή, με τα χέρια τεντωμένα, λυγίζοντας τα γόνατα στις περίπου 90 μοίρες και κρατώντας σταθερά σ’ αυτή τη θέση καθ' όλη τη διάρκεια του σετ. Οι γοφοί σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένοι στο βάθος.
 
Χωρίς να κάνετε αιωρήσεις με το σώμα σας, συσπάστε τους κοιλιακούς σας και φέρτε τα γόνατα τουλάχιστον μέχρι το σημείο όπου οι τετρακέφαλοι σας έρχονται παράλληλα με το πάτωμα (το κάτω μέρος των γλουτών θα πρέπει να κάμπτεται προς τα πάνω). Στην συνέχεια, κατεβάστε το σώμα σας με προσοχή. Στο βάθος της κίνησης, σταματήστε τελείως ούτως ώστε να μην χρησιμοποιήσετε ορμή στην επόμενή σας επανάληψη.
 
Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας αν ανεβάσετε τα γόνατά σας όσο πιο ψηλά μπορείτε, κάμπτοντας στο βάθος της κίνησης το κάτω μέρος της στήλης σας προς τα πάνω ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι κάτω κοιλιακοί σας.
Προσοχή! Διατηρήστε τα πόδια τεντωμένα στην κάθε επανάληψη.
Μπορείτε ακόμα να βάλετε μια ιατρική μπάλα ανάμεσα στα τεντωμένα πόδια σας καθ’ όλη την διάρκεια του σετ.
 
TIPS
- Να θυμάστε η γράμμωση των κοιλιακών απαιτεί ένταση! Οι κλασικές ασκήσεις κοιλιακών που βασίζονται σε ατελείωτες επαναλήψεις είναι αναποτελεσματικές και αποτελούν σπατάλη χρόνου, όπως και η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης.
 
- Οι καλύτερες ασκήσεις για τους κοιλιακούς είναι αυτές που τους γυμνάζουν με μεγάλη ένταση και σαν σύνολο με άλλες μυϊκές ομάδες.
 
- Να προτιμάτε σύντομα σε διάρκεια, με υψηλή ένταση προγράμματα διαλειμματικής άσκησης. Εάν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείτε να ακολουθήσετε μια μέτριας έντασης διαλειμματική άσκηση. Χρειάζεται πάντα προσοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα για την αποφυγή τραυματισμών. Η σταθερού τέμπο, μέτριας έντασης αερόβια βοηθάει επίσης να χάσετε αρκετό λίπος, όμως πρέπει να γίνεται συστηματικά και καταναλώνει περισσότερο χρόνο, ενώ πρέπει να φτάνει στο 75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
 
- Αποφύγετε τις ατελείωτες, χαμηλής έντασης, αερόβιες προπονήσεις, όπως βάδισμα, χαλαρό τρέξιμο ή ποδήλατο.
 
- Όπως με όλους τους μύες, έτσι και με τους κοιλιακούς αποφύγετε την υπερπροπόνηση. Αρκούν 2-3 φορές την εβδομάδα, σε μη συνεχόμενες μέρες, για 15'-20' τη φορά.
 
- Δεν μπορεί να επιτευχθεί τοπική απώλεια λίπους και συνεπώς τοπική γράμμωση.
 
Πηγή: activeman.gr

Συμβουλές για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Όσο περνούν τα χρόνια ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει το ρυθμό του και αυτό είναι κάτι που δεν το αποφασίζουμε εμείς. Εκτός όμως από την ηλικία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως ακατάλληλες δίαιτες, παράβλεψη γευμάτων και διάφορες μικρές απροσεξίες όπως η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης που μπορούν αν γίνουν σύστημα να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Για να ξεκινήσετε μια δίαιτα μεταβολισμού είναι καλό να προσέξετε τα εξής:
 
• Ξεκινήστε με ένα πρωινό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να δώσετε μια εκκίνηση στο μεταβολικό ρυθμό σας
• Μην παραβλέπετε γεύματα στη διάρκεια της ημέρας
• Μοιράστε το φαγητό της ημέρας σε έξι μικρότερα γεύματα που θα φάτε σε τακτικά διαστήματα.
• Φάτε 3 βασικά γεύματα και δοκιμάστε ανάμεσα σε αυτά τροφές που θα σας αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό
• Επιλέξτε τροφές στη δίαιτα μεταβολισμού σας που να είναι θρεπτικές και να έχουν πολλές πρωτεΐνες
• Προσθέστε μπαχαρικά στο μαγείρεμα σας
• Πιείτε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα
• Κάντε καθημερινή συνήθεια σας μια μικρή χρονικά άσκηση
• Αυξήστε τη λήψη φυτικών ινών που λαμβάνετε
• Περιορίστε το αλκοόλ
• Κόψτε το κάπνισμα ή μειώστε τα τσιγάρα που καπνίζετε καθημερινά
 
Μαγειρέψτε έξυπνα και με στόχο πετύχετε την ιδανική δίαιτα μεταβολισμού που θα σας γίνει η πιο ευχάριστη συνήθεια. Φροντίστε να έχετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των γευμάτων σας, τροφές που είναι νόστιμες αλλά και επιταχύνουν την καύση των λιπών του σώματος όπως ακριβώς έχουμε προτείνει και στη διατροφή για γράμμωση.
Μάθετε για τεχνικές μαγειρέματος που θα σας αλλάξουν την αντίληψη που είχατε μέχρι σήμερα για την κουζίνα σας, αλλά και για τα αποτελέσματα που έχει ένα θρεπτικό γεύμα.
Μπορείτε να τρώτε τις ίδιες ποσότητες από τα φαγητά που επιλέγατε μέχρι σήμερα και αλλάζοντας τον τρόπο που τα μαγειρεύετε να τα μετατρέψετε σε τροφές που καίνε λίπος και χάνετε κιλά χωρίς να το καταλαβαίνετε.
 
πηγη:easydiet4u.com

Τελικά η νηστεία ωφελεί το σώμα σου;

Οι διατροφολόγοι εκτιμούν αξίζει να τη δοκιμάσεις ως εναλλακτική του διατροφικούς σου προγράμματος.

Τα οφέλη από τις περίπου πέντε εβδομάδες της νηστείας της Σαρακοστής - ή και λιγότερες, ανάλογα με την επιθυμία μας - είναι πολλά, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι, αρκεί όμως αυτή η αποχή από την κατανάλωση προϊόντων κρέατος και άλλης ζωικής προέλευσης, να δώσει τη θέση της σε μία ισορροπημένη διατροφή όπου θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη της νηστείας


> Η νηστεία βοηθά σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό να βελτιώσει τη λιπιδαιμική του εικόνα. Η έλλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τη διατροφή (εκτός από θαλασσινά και σαλιγκάρια) σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επιβαρυντικό. Οι πρωτεΐνες, όσο ωφέλιμες κι αν είναι για τον οργανισμό, μας φορτώνουν επίσης με χοληστερόλη, ουρικό οξύ, κορεσμένα λίπη, τοξίνες. Άρα η αποχή τους για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να εξισορροπήσει τον οργανισμό.

> Αν κρατήσουμε χαμηλά τα λιπαρά από ζωικά προϊόντα (εκτός των θαλασσινών) στη δίαιτά μας κατά τη νηστεία μπορεί να επωφεληθούμε για ρίξουμε τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα αν στις τελευταίες εξετάσεις μας οι τιμές υπερβαίνουν τις φυσιολογικές.

> Αν υποφέρουμε από υψηλή πίεση, η νηστεία μπορεί επίσης να μας βοηθήσει χάρη στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, ένα φυσικό «αντίδοτο» στην υψηλή πίεση. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ αρμυρές ελιές και τα παστά.

Πηγή: askmen.com