Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Χορτόσουπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα


Ελαφριά και υγιεινή επιλογή
Πλένετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια όλα τα χορταρικά εκτός από τις ντομάτες. Τα βάζετε στο νερό να βράσουν για 20-30 λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες ολόκληρες τρυπημένες και το αλάτι και βράζετε για 1 ώρα.

Ρίχνετε όλα τα λαχανικά στον πολυκόφτη χωρίς το ζουμί και κάνετε πολτό. Ρίχνετε τον πολτό πίσω στην κατσαρόλα με το πιπέρι και προσθέτετε το λάδι.

Σερβίρεται ζεστή.

Υλικά
• 4 κουταλιές της σούπας λάδι
• 10 φλυτζάνια τσαγιού νερό
• 3 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
• 5 καρότο κομμένο σε ροδέλλες
• 1 κλωνάρι σέλινο
• 3 πατάτες
• 5 φρέσκες ντομάτες
• αλάτι και πιπέρι

Πηγή: sintages.gr

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το αλάτι


Η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο
Όλο και περιπλέκεται η εικόνα αναφορικά με το πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το αλάτι για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέες μελέτες που ξεφεύγουν από την παλαιότερη αντίληψη του «άσπρο-μαύρο».

Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά. Το κάθε τι με μέτρο είναι το μήνυμα της μελέτης, που θεωρεί ότι τα σχεδόν -ή ακόμα χειρότερα τα τελείως- ανάλατα φαγητά είναι όχι μόνο περιττά, αλλά ίσως ακόμα και επιβλαβή για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ ο μικρότερος κίνδυνος υπάρχει για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε, όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των τεσσάρων και των έξι γραμμαρίων νατρίου.

Όσοι κατανάλωναν πάνω από οκτώ γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο δρ Γιαν Στέσεν του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες, η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το ενάμισι γραμμάριο νατρίου) τη μέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.

Πηγή:mednutrition

Πώς θα κρατήσετε τη γρίπη σε… απόσταση


Με φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά
Όλοι ξέρουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές με ευεργετικά συστατικά που ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας. Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι οι δυο αυτές κατηγορίες τροφών εμπεριέχουν ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τη γρίπη.

Φρούτα
Όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Από αυτά, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια περιέχουν κάποια συστατικά που φαίνεται να δρουν ενάντια στα μικρόβια και στους ιούς. Πιο συγκεκριμένα, τα λεμόνια ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τις μολύνσεις.

Τα μήλα από τη μεριά τους, είναι αποτοξινωτικά. Η πηκτίνη που περιέχουν δημιουργεί ενώσεις με τις τοξικές ουσίες κι έτσι αποβάλλονται από τον οργανισμό. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι τα μήλα προστατεύουν και από τη γρίπη.

Όμως, τα ειδικά οξέα που περιέχουν τα μήλα βοηθούν και την πέψη, κυρίως των φαγητών που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως είναι συνήθως αυτά που τρώμε το χειμώνα.

Λαχανικά
Τα κρεμμύδια διαθέτουν αντιβιοτικές δυνάμεις, οπότε κάνουν καλό στα κρυολογήματα. Τρώτε τα ωμά σε σαλάτες ή σαν κρεμμυδόσουπα.

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, οι οποίες έχουν κατασταλτικές ιδιότητες στα κρυολογήματα. Η βιταμίνη Α εμπεριέχεται σε μορφή καροτίνης βήτα, αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες διαφορετικές ουσίες που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α και που είναι το ίδιο σημαντικές για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότων που θα φτιάχνετε στον αποχυμωτή. Ή περιλάβετε στα γεύματά σας μεγάλες ποσότητες καρότων ωμών ή και βρασμένων.

Το λάχανο έχει ιδιαίτερη αξία λόγω των δυναμωτικών και θρεπτικών του ουσιών. Το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τις ίδιες ουσίες με τα καρότα. Τρώτε αυτά τα λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα.

Τα γογγύλια είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, περιέχουν ενώσεις θείου, οι οποίες έχουν αντιμολυσματικές ιδιότητες και άλλες ουσίες που προστατεύουν κυρίως από μολύνσεις του αναπνευστικού.

Αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά
Το σκόρδο είναι ο μεγάλος «εξολοθρευτής» της γρίπης και των κρυολογημάτων. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το καλύτερο είναι να το τρώτε ωμό.

Το τσίλι κάνει καλό στο κυκλοφορικό και βοηθά στην αποβολή του φλέματος όταν έχετε βήχα. Προσθέστε το σε σούπες και κρεατικά. Επίσης να θυμάστε ότι έρευνες έχουν διαπιστώσει πως τόσο το τσίλι όσο και άλλα καυτερά μυρωδικά κάνουν καλό στο αναπνευστικό και το δυναμώνουν για να αντιδρά σε οποιαδήποτε επίθεση κρυολογημάτων που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε βρογχίτιδα.

Η δάφνη είναι υπέροχο αντισηπτικό. Προσθέστε λίγη δάφνη σε σούπες, βραστό ή ψητό κρέας στη σχάρα. Αν αισθάνεστε να σας… τριγυρίζει γρίπη, βάλτε σε βραστό νερό 4-5 φύλλα δάφνης, σκεπάστε και αφήστε τα για 10 λεπτά να μουλιάσουν. Στη συνέχεια πιείτε ένα φλιτζάνι.

Το δεντρολίβανο είναι αντισηπτικό και βοηθά στα κρυολογήματα και στη φυσική αντίσταση του οργανισμού. Μια πρέζα δεντρολίβανο μέσα σε λευκό κρασί θα σας δώσει το καλύτερο γαλλικό τονωτικό για ανάρρωση από κάποιο κρυολόγημα.

Πηγή: belife.gr