Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Επτά σωματικοί πόνοι που δεν πρέπει (ποτέ) να αγνοείς

Σε κανέναν δεν αρέσει ο πόνος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να μας τραβήξει την προσοχή το σώμα μας, όταν κάτι πάει λάθος. Φυσικά, είστε σε αρκετά καλή «επικοινωνία» με τον οργανισμό σας ώστε να ξέρετε πότε ο πόνος είναι μια απλή ενόχληση. Αλλά ξέρετε πάντοτε, πότε ο πόνος μπορεί να σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό;


Συγκεντρώσαμε επτά είδη σωματικών πόνων που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε. Και φυσικά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους αντέξετε, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.


Νο 1: Αφόρητος πονοκέφαλος

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν αισθανθείτε αφόρητο πονοκέφαλο. «Αν είστε κρυολογημένοι, μπορεί να είναι απόρροια της κατάστης», εξηγεί η Σάντρα Φράιχοφερ, εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολόγων. «Αλλά μπορεί να έχετε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία ή ένας όγκος στον εγκέφαλο να σας δίνει συμπτώματα. Με τους πόνους στο κεφάλι δεν παίζουμε, ακόμη και όταν ξέρουμε ποια είναι η αιτία. Πρέπει πάντα να ελέγχονται εξονυχιστικά», σημειώνει.

Η Σάρον Μπράνγκμαν, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας εξηγεί ότι όταν κάποιος περιγράφει τον πονοκέφαλο ως «τον χειρότερο της ζωής μου» αυτό συνήθως αποτελεί κλασσικό παράδειγμα εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Άρα στην περίπτωση ανυπόφορου πονοκέφαλου ζητάτε πάντα ιατρική βοηθεια.

Νο 2: Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, το λαιμό, τον ώμο, το χέρι, τη γνάθο ή την κοιλιά

Ένα πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένδειξη πνευμονίας ή εμφράγματος. Αλλά συνήθως τα καρδιακά προβλήματα εκδηλώνονται με δυσφορία και όχι πόνο. «Μην περιμένετε να εκδηλωθεί ο πόνος» εξηγεί ο Δρ Τζερομ Κοεν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις των ΗΠΑ. «Οι καρδιοπαθείς συνήθως περιγράφουν μεταξύ των συμπτωμάτων μια έντονη πίεση στο στήθος», συμπληρώνει.

Η δυσφορία που σχετίζεται με την καρδιακή νόσο μπορεί να γίνεται αισθητή στο άνω μέρος του στήθους, στον λαιμό, τη γνάθο, τον ώμο ή το χέρι ή στην κοιλιά και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία. «Αν ένας ενήλικας έχει ανεξήγητη εμμένουσα δυσφορία και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να χάνει χρόνο», συμβουλεύει ο Δρ Κοεν. «Συχνά οι ασθενείς καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοηθεια  επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για μια καούρα ή ένα επεισόδιο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Καλέστε άμεσα το 166 ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι άδικα ανησυχούσατε», τονίζει ο Αμερικανός καρδιολόγος.

Επίσης η διακεκομμένη δυσφορία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Ενδεχομένως η δυσφορία να σχετίζεται με κάποια συναισθηματική αναστάτωση. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε δυσφορία όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, αλλά περνάει όταν ξεκουραστείτε, τότε πρόκειται για στηθάγχη. Επιδεινώνεται όταν ο καιρός είναι κρύος ή ζεστός», συμπληρώνει ο Δρ Κοεν.

«Στην περίπτωση των γυναικων. τα συμπτώματα δυσφορίας μπορεί να μην είναι τόσο ευδιάκριτα. Η καρδιακή νόσος μπορεί να 'μεταμφιεστεί' σε φούσκωμα, γαστροοισοφαγική παλιδρόμηση, κοιλιακή δυσφορία. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται ως κόπωση. Ο κίνδυνος καρδιακού νοσήματος αυξάνεται δραματικά μετά την εμμηνόπαυση. Γίνεται αιτία θανάτου περισσότερων γυναικών, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες γενικά κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο», υπογραμμίζει ο καθηγητής καρδιολογίας.

Νο 3: Πόνος στη μέση ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες

«Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αρθρίτιδα», εξηγεί η Σάρον Μπράνγκμαν, που είναι καθηγήτρια Γηριατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι το έμφραγμα ή κοιλιακά προβλήματα. «Ένας σοβαρός κίνδυνος είναι η ρήξη αορτής, που μπορεί να εμφανιστεί ως ξαφνικός πόνος. Συνήθως κινδυνεύουν οι πάσχοντες από υπέρταση, διαβήτη, οι καπνιστές και εκείνοι που έχουν ιστορικό κυκλοφορικών προβλημάτων», διευκρινίζει.

Νο 4: Σοβαρό κοιλιακό άλγος

Η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να εκδηλωθεί με αφόρητο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Επίσης προβλήματα στο πάγκρεας, την χοληδόχο κύστη, στομαχικά έλκη και εντερικές εμφράξεις μπορούν να προκαλέσουν έντονο κοιλιακό πόνο.


Νο 5: Πόνος στις γάμπες

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ένας θρόμβος αίματος δηλαδή που εκδηλώνεται στις φλέβες των κάτω άκρων και μπορεί να καταστεί απειλητικός για την υγεία. «Ο κίνδυνος προκύπτει απ' το γεγονός ότι ο θρόμβος μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει εμβολή με μοιραία αποτελέσματα», εξηγεί η Σάντρα Φράιχοφερ. Ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ακινησία λόγω κατάκλισης, τα μεγάλα ταξίδια, η εγκυμοσύνη και η προχωρημένη ηλικία, θεωρούνται παράγοντες κινδύνου.

«Μερικές φορές υπάρχει μόνο πρήξιμο στα πόδια και όχι πόνος. Αν παρατηρήσετε οίδημα στις γάμπες και/ή πόνο, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια», συμβουλεύει η Δρ Μπράνγκμαν.


Νο 6: «Κάψιμο» στα πέλματα ή στα πόδια

Στην ελλαδα σήμερα οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 – 800.000 (7% - 8%), ενώ περίπου το 3% - 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. «Σε ορισμένους ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι πάσχουν από διαβήτη, η περιφερική νευροπάθεια ενδεχομένως να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα», εξηγεί η Δρ Μπράνγκμαν. «Μοιάζει με ένα αίσθημα καψίματος στα πόδια ή τα πέλματα, ένδειξη υποκείμενης νευρικής βλάβης», συμπληρώνει.


Νο 7: Ασαφείς, συνδυασμένοι ή ιατρικώς ανεξήγητοι πόνοι

«Διάφορα επώδυνα, σωματικά συμπτώματα είναι συχνά στην κατάθλιψη», εξηγεί ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Inova Fairfax, Δρ Τόμας Γουάις. «Οι ασθενείς παραπονούνται για ακαθόριστους πονοκεφάλους, κοιλιακό πόνο, ή πόνους στα άκρα», τονίζει.

Επειδή ο πόνος μπορεί να είναι χρόνιος και όχι τόσο έντονος, οι πάσχοντες από κατάθλιψη, οι οικογένειες τους και οι επαγγελματίες υγείας συνήθως δεν δίνουν σημασία. «Και όσο πιο καταθλιπτικός είναι κάποιος, τόσο δυσκολότερο είναι να περιγράψει με ακρίβεια τα συμπτώματά του. Αυτό μπορεί να παραπλανήσει τον γιατρό», σημειώνει ο Δρ Γουάις.
Όμως πριν τεθεί η διάγνωση της κατάθλιψης θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. «Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν αισθάνεστε ότι χάνετε το ενδιαφέρον σας για καθημερινές δραστηριότητες, δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να σκεφτείτε συγκροτημένα και όταν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας. Μην υποφέρετε σιωπηλά, μιλήστε για ότι σας απασχολεί», συμβουλεύει ο καθηγητής Ψυχιατρικής.

Και υπογραμμίζει ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πριν επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο του ασθενή.Πηγη: health.in.gr

Το βάδισμα προστατεύει την καρδιά, αλλά λίγοι γνωρίζουν πόσο περπατούν

Αυτό, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που γιορτάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ κακό, επειδή το περπάτημα -και γενικότερα η σωματική άσκηση- αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδίως από έμφραγμα και εγκεφαλικό.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικά σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) μεταξύ περίπου 7.400 ενηλίκων άνω των 18 ετών. Όπως προέκυψε, ανάλογα με τη χώρα, το 14% έως 37% των ενηλίκων δεν προσέχουν καθόλου πόση ώρα αφιερώνουν στο βάδισμα κάθε μέρα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς καλεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά του πλανήτη να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, φροντίζοντας τουλάχιστον να περπατούν καθημερινά με ταχύ βήμα.«Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια υγιή καρδιά. Το να προσέχουμε πόσο περπατάμε, θα έπρεπε να είναι τόσο απλό, όσο το να παρακολουθούμε τι τρώμε», δήλωσε η δρ Κάθριν Τάουμπερτ, επικεφαλής επιστήμονας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς. Όπως είπε, χρειάζεται μια μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον επί 30 λεπτά τη μέρα και σε αυτή εντάσσεται το γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον τις πέντε μέρες της εβδομάδας. Αν αυτό γινόταν, τόνισε, «πολλοί πρόωροι θάνατοι θα αποφεύγονταν».Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (ποσοστό 55%) στη Γη βαδίζουν λιγότερο από μισή ώρα με ταχύ βήμα καθημερινά. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις ανεπτυγμένες χώρες από ό,τι στις αναπτυσσόμενες. Όπως όμως επισημαίνει η έκθεση, στην ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο να προσέχει κανείς πόσο περπατάει με ένα βηματομετρητή (πεδόμετρο). Όσοι άνθρωποι φοράνε μια τέτοια συσκευή ή διαθέτουν μια ανάλογη εφαρμογή σε κάποια φορητή ηλεκτρονική συσκευή τους, αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητά τους κατά 27%.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μισή ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγειακό κίνδυνο κατά 11% και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Ακόμα και 15 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης (π.χ. ταχύ περπάτημα) καθημερινά μπορεί να «χαρίσει» έως τρία χρόνια ζωής παραπάνω. Μάλιστα, το γρήγορο βάδισμα καίει περισσότερο λίπος και από το τρέξιμο (τζόκινγκ): έτσι, μια ώρα τρέξιμο την μέρα μειώνει κατά 5% περίπου τον κίνδυνο για την καρδιά, ενώ το αντίστοιχο γοργό βάδισμα μειώνει τον καρδιαγειακό κίνδυνο πάνω από 9%.Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς το 2000 για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους, με δεδομένο ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 17,3 εκατ. κάθε χρόνο, που αναμένεται να αυξηθούν στους 23,6 εκατ. θανάτους ετησίως ως το 2030. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι (τουλάχιστον το 80%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι έθεταν υπό έλεγχο τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή - παχυσαρκία και σωματική αδράνεια).

www.skai.gr