Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Νικήστε το άγχος με ηρεμιστικά της φύσης!

Η νούμερο ένα ασθένεια της σύγχρονης εποχής είναι το άγχος. Οι ξέφρενοι ρυθμοί οι οικονομική πίεση αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητάς ενοχοποιούνται για την εμφάνιση άγχους. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η η νευρική ένταση, η αϋπνία, κρίσεις πανικού ταχυκαρδίες και πίεση στο κόκκινο. 
Ωστόσο μπορείτε να ρίξετε την ένταση με το κατάλληλο ηρεμιστικό που διαθέτει το φαρμακείο της φύσης.
Βαλεριάνα
 
Η χρήση της είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Πλέον περιλαμβάνεται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει το άγχος, την υπερένταση και τις υστερικές κρίσεις και καταπολεμά την αϋπνία.
 
Βαλσαμόχορτο
 
Έχει ηρεμιστική δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
 
Χαμομήλι
 
Το χαμομήλι το ταπεινό αυτό φυτό όταν πίνετε ως ρόφημα είναι άκρως χαλαρωτικό. Η γλυκίνη που περιέχεται σε αυτό μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς, ανακουφίζει απότ ις χζαλάδες, τις αϋπνίες,τις κρίσεις άσθματος
 
Ματζουράνα
 
Μπορεί να χρησιμοποιείται στη μαγειρική εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί το ρόφημα από το φυτό αυτό βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους.
 
Μελισσόχορτο
 
Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε απέδειξε ότι το μελισσόχορτο είναι πολύ δραστικό κατά του πανικού ενώ καταπραΰνει όσους πάσχουν από κρίσις πανικού. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα αιθέρια έλαια του χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολυτελή spa στο μπάνιο και τα αιθέρια ελαία του.
 
Φασκόμηλο
 
Το ρόφημα του χρησιμοποιείται κατά των νευρικών διαταραχών, του τρεμουλιάσματος και των καταθλιπτικών καταστάσεων.
 
Τήλιο
 
Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες και η κατανάλωσή του θεωρείται ιδανική επιλογή για τις απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, αφού απαλλάσσει τον άνθρωπο από το στρες της ημέρας. 
.iatropedia.gr

Η επιστημονική εξήγηση για τις… λιγούρες!

Πιστεύετε ότι έχετε τον έλεγχο της όρεξής σας και του βάρους σας; Ακούγεται παράξενη αυτή η ερώτηση, ωστόσο νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι ίσως οι διατροφικές μας συνήθειες δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών. Αντιθέτως, διαμορφώνονται από τα εκατομμύρια βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό μας σύστημα και «επιζητούν» συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με όσα γράφει το onmed.gr, τα βακτήρια του γαστρεντερικού είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό των τροφών, για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος και για την υγεία του ανοσοποιητικού μας. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι τα ίδια αυτά βακτήρια ελέγχουν και την όρεξή μας, τις λιγούρες και τη διάθεσή μας, ώστε να μας ωθήσουν να φάμε ό,τι αυτά θέλουν!

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια έπειτα από αναλυτική επισκόπηση επιστημονικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από εργαστηριακές δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα και βακτήρια αλλά και εμπειρικές παρατηρήσεις για τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα διάφορα είδη βακτηρίων που αποτελούν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου χρειάζονται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, ορισμένα βακτήρια προτιμούν τα λιπαρά και άλλα τα σάκχαρα.

«Τα βακτήρια μας εκμεταλλεύονται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ Carlo Maley, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του Κέντρου για την Εξέλιξη και τον Καρκίνο του UCSF, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει μεγάλη 'ποικιλία συμφερόντων' στο ανθρώπινο μικροβίωμα (τα 'φιλικά' βακτήρια του σώματός μας) -σε μερικές περιπτώσεις αυτά συμβαδίζουν με τους διατροφικούς μας στόχους και σε άλλες όχι».

Έτσι, ακόμη κι αν εμείς πασχίζουμε να χάσουμε κιλά μειώνοντας, για παράδειγμα, τα λιπαρά που καταναλώνουμε καθημερινά, τα βακτήρια του γαστρεντερικού μας συστήματος μπορεί να «αντισταθούν» στην απόφασή μας και να πυροδοτούν συνεχώς λιγούρες για τροφές πλούσιες σε λίπη.

Πώς το καταφέρνουν όμως αυτό; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια πετυχαίνουν τον... δόλιο σκοπό τους απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που επηρεάζουν την όρεξή μας. Επηρεάζεται κατ' επέκταση η συμπεριφορά μας, καθώς το γαστρεντερικό συνδέεται μέσω εκτενών διόδων με τον εγκέφαλο και το ορμονικό μας σύστημα.

Η διαδικασία αυτή επηρεάζει ακόμη και την αίσθηση της γεύσης, καθώς παράγονται τοξίνες που μας «αποθαρρύνουν» όταν τρώμε κάτι που δεν χρησιμεύει στα βακτήρια και αντιθέτως απελευθερώνονται «ουσίες επιβράβευσης» όταν καταναλώνουμε τα αγαπημένα θρεπτικά συστατικά των βακτηρίων!

Πηγή: govastileto.gr