Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Κάνουν οι άνδρες pilates;


Pilates δεν κάνουν μόνο οι γυναίκες! Διαβάστε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους ο σύντροφός σας μπορεί να σας ακολουθήσει στο επόμενο μάθημα pilates.


Η αλήθεια είναι πως οι μέθοδοι yoga και pilates δεν είναι αρκετά διαδεδομένες στο ανδρικό φύλο. Στην πραγματικότητα όμως οι βασικές πρακτικές κι αρχές τους είναι έτσι μελετημένες, ώστε να γυμνάζουν αποτελεσματικά και τα δύο φύλα. Εξάλλου, ακόμη κι οι ίδιοι οι εμπνευστές τους ήταν άνδρες! Ειδικότερα στην περίπτωση του Joseph Hubertus Pilates, που ήταν μάλιστα κι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, ο ίδιος έψαξε να βρει έναν τρόπο άσκησης που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τα προσωπικά του προβλήματα υγείας (υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό). Αθλητής κι ο ίδιος, δεινός δύτης, μποξέρ, σκιέρ κι ακροβάτης παρακαλώ, ο Joseph Pilates ανακάλυψε τη μέθοδο του ομώνυμου pilates που πάνω απ' όλα συμβάλλει στην καλύτερη καρδιοαναπνευστική λειτουργία του οργανισμού.
Επομένως οι αρχές του pilates κάνουν λόγο και για τα δύο φύλα. Είναι σχεδιασμένες τόσο για γυναίκες όσο και γι' άνδρες! Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι μυς των ανδρών είναι περισσότερο σφιχτοί κι "άκαμπτοι" στην ευρύτερη περιοχή των γοφών. Σταδιακά όμως αποκτούν την απαιτούμενη ευκαμψία κι ευλυγισία, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον κορμό και την προβληματική, συχνά, περιοχή της μέσης.

Γιατί ένας άνδρας να κάνει pilates
 • Θ' αποκτήσει περισσότερη ισορροπία κι ευελιξία, που ομολογουμένως οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν.
 • Θα δυναμώσει τους μυς του, αποφεύγοντας έτσι τους τραυματισμούς σε άλλες δραστηριότητές του (όπως είναι το μπάσκετ, το jogging, το τένις, το ποδήλατο ή το ποδόσφαιρο).
 • Θα γυμνάσει παράλληλα πολλές διαφορετικές μυϊκές ομάδες.
 • Θ' αποκτήσει πιο δυνατό κορμό, αφού το pilates γυμνάζει κυρίως τον κορμό του σώματος δυναμώνοντας ακόμη και τους πιο βαθείς μυς.
 • Θα ενισχύσει την περιοχή της πλάτης και της μέσης, σημεία όπου πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της καθιστικής ζωής.
 • Θα χαλαρώσει και θ' αποβάλλει πιο εύκολα το καθημερινό στρες.
 • Θα μάθει να έχει τον έλεγχο των κινήσεών του.
 • Θα νιώσει περισσότερη ευεξία.
 • Θα διατηρήσει εύκολα το βάρος του.
 • Θα βελτιώσει την καρδιοαγγειακή κι αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού του.
Τips για το πρώτο του μάθημα pilates
 • Δε χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό, παρά μόνο ένα στρωματάκι pilates (αν δεν το προσφέρει το γυμναστήριο που θα επισκεφθεί) κι άνετα ρούχα.
 • Οι αρχάριοι ας δώσουν περισσότερη βάση στο σωστό τρόπο της πλευρικής αναπνοής του pilates, παρά στην ένταση κατά την άσκηση.
 • Να δώσει προσοχή στο συντονισμό των κινήσεων του σώματός του.
 • Να συγκεντρωθεί στις οδηγίες που του δίνει ο trainer.
 • Να μην καταπονήσει τον οργανισμό του με υπερπροσπάθεια.
 • Ν' ακολουθήσει τους ρυθμούς του σώματός του, χωρίς ν' αποσπάται η προσοχή του από την απόδοση των άλλων- ενδεχομένως προχωρημένων- μαθητών.
 • Να ξεκινήσει μ' ένα τουλάχιστον τρίμηνο pilates mat και μετά να παρακολουθήσει προγράμματα pilates μ' εξοπλισμό, όπως είναι για παράδειγμα το reformer.
 • Να κάνει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα pilates, ώστε να εξοικειωθεί με την πρακτική και να συνηθίσει το σώμα του σε αυτή..asanatv.g

Πώς θα σταματήσετε τις κρίσεις πανικού

Τι πρέπει να κάνετε για να τα καταφέρετε
Φοβάστε τις κρίσεις πανικού; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μην χάσετε τον έλεγχο του εαυτού σας; Οι ειδικοί λένε ότι τα πάντα αντιμετωπίζονται αρκεί να υπάρχει πρώτα απ’ όλα η θέληση του ατόμου.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν τα… χάσετε, είναι να μην παίρνετε γρήγορες και βαθιές αναπνοές. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ζαλιστείτε από την απότομη αύξηση των επιπέδων οξυγόνου. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να εισπνέετε από τη μύτη και να εκπνέετε από το στόμα. Πρέπει επίσης να προσέξετε τις αντιδράσεις απέναντι στο πρόβλημα καθώς συνηθίζεται τα άτομα που το αντιμετωπίζουν, να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και να δημιουργούν λάθος εξαρτήσεις. Στην περίπτωση πάντως που δείτε ότι τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Έτσι, ένας αρμόδιος που γνωρίζει το πρόβλημα σε βάθος, θα σας καθησυχάσει και είναι πιθανό να μειωθούν οι κρίσεις. Υπάρχουν βέβαια και θεραπείες συμπεριφοράς που έχουν να κάνουν με το πώς θα μετριαστούν τα συμπτώματα ή ψυχοδυναμικές που εστιάζουν στα γεγονότα που σας έβγαλαν εκτός εαυτού.

Τι σημαίνει κρίση πανικού;

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κρίση πανικού είναι η αιφνίδια εμφάνιση έντονου τρόμου που συμβαίνει στα άτομα οπουδήποτε και απροειδοποίητα. Συνοδεύεται από αίσθημα επερχόμενου θανάτου, ταχυκαρδία, δύσπνοια, τρεμούλα, ζάλη, έξαψη, εφίδρωση, φόβο, λιποθυµία, πόνο στο στήθος και κόµπο στο λαιμό και διαρκεί περίπου 10 µε 15 λεπτά.
newsbeast.gr