Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος του διαιτολόγου

Δίαιτα σημαίνει «τρόπος ζωής». Επομένως,, ο διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι αυτός που ασχολείται με τη «δίαιτα» των ανθρώπων και επεμβαίνει για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής τους. Είναι λοιπόν φυσικό, ο ρόλος του να είναι πολύ βασικός και υπεύθυνος. Ποιος είναι όμως ο ρόλος αυτός; Τι πρέπει να προσδοκούμε από αυτόν; Πώς θα επιλέξουμε τον κατάλληλο, που θα μας εξασφαλίσει με τις συμβουλές του ένα μόνιμο και υγιεινό αποτέλεσμα, χωρίς να βάλουμε σε περιπέτειες την υγεία μας;

Ο διαιτολόγος κρατά στα χέρια του τις ελπίδες και τα όνειρα πολλών ανθρώπων. Κάθε επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι και αφορμή για γνώση. Όλοι μπορούν να κάνουν και κάνουν δίαιτα. Λίγοι έως ελάχιστοι, όμως, παίρνουν γνώση. Και η γνώση είναι δύναμη. Κάθε άνθρωπος που τελειώνει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με γνώσεις σε θέματα διατροφής. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πώς πρέπει να χρησιμοποιεί τις τροφές, πώς πρέπει να τις συνδυάζει και ποιες από τις τροφές μπορούν να τον βλάψουν, αλλά και ποιες μπορούν να τον ωφελήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίσει μέσα από τη συνεχή επαφή και εκπαίδευση με το διαιτολόγο του ότι «η τροφή του είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης για κάθε ασθένεια».

Πρέπει λοιπόν να βλέπουμε το ρόλο του διαιτολόγου ως λειτούργημα. Κάθε επαγγελματίας - πτυχιούχος διαιτολόγος είναι κοινωνικά επιταγμένος να στηρίζει και να καθοδηγεί με απόλυτα επιστημονικό τρόπο τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά του. Είναι υποχρεωμένος να τους οδηγήσει στο αποτέλεσμα που επιθυμούν, με γνώμονα την υγεία και όχι το ασύστολο κέρδος. Να τους μάθει να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες μέσα από σωστή πληροφόρηση, ώστε να πάψουν τελικά να έχουν ανάγκη τη συνεχή και εφ' όρου ζωής παρουσία του. Δηλαδή να σταματήσουν τελικά οι άνθρωποι να τρέχουν από ινστιτούτο σε ινστιτούτο και σε δίαιτες από περιοδικό σε δίαιτα που σύστησε φίλη.

Μπορεί λοιπόν μια δίαιτα, που θα συστήσει ένα κακός επαγγελματίας ή μία φίλη ή ένα περιοδικό ή ο γυμναστής ή ο αισθητικός, να έχει μία μικρή ή μεγάλη απώλεια βάρους. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και απώλεια μόνο σωματικού λίπους, αλλά μυώνων και πολύτιμων υγρών του σώματος. Σημαντικότεροι, όμως, είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε από ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Η οστεοπόρωση και η σιδηροπενική αναιμία είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Γιατί, όπως προαναφέρθηκε, η υγεία μας ξεκινάει από τη διατροφή μας.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν και ας εμπιστευθούμε τους επαγγελματίες - πτυχιούχους επιστήμονες και ας δώσουμε χώρο ώστε καθένας να εφαρμόσει σωστά τη δουλειά του και τις επιστημονικές του γνώσεις.

Κάθε άνθρωπος που απευθύνεται σε ένα διαιτολόγο θα πρέπει να ελέγχει την επιστημονική του κατάρτιση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει καθένας ότι, με βάση τη νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως επιστήμονες διαιτολόγοι θεωρούνται οι απόφοιτοι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, οι απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Κρήτης και οι εκ του εξωτερικού διαιτολόγοι, με τουλάχιστον 4η φοίτηση και δίπλωμα αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η υγεία του καταναλωτή, καθώς και τα χρήματά του, θα βρίσκονται σε επικίνδυνα χέρια που θα καταχραστούν τα όνειρα και τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οποιοσδήποτε άλλος, που δεν έχει τουλάχιστον την απαραίτητη τετραετή εκπαιδευτική φοίτηση στην επιστήμη της Διατροφής, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αυτοχαρακτηρίζεται ως «Διαιτολόγος» και θα πρέπει να καταγγέλλεται ως επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

www.diatrofi.gr

Γρήγορο βάδην εναντίον παχυσαρκίας

Το καθιστικό στιλ ζωής ενισχύει τη γενετική προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων για παχυσαρκία, ενώ αντίθετα το καθημερινό γρήγορο βάδισμα μπορεί να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αρνητική επίπτωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσιμπίν Τσι του τμήματος διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά μελέτησαν την επίπτωση που έχει η καθιστική ζωή, ιδίως οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο πάχος των ατόμων εκείνων, οι οποίοι έχουν γονίδια που ευνοούν την παχυσαρκία.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 7.700 γυναικών και των 4.500 ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προϋπάρχουσα γενετική προδιάθεση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο πάχος, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν επί 40 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν έξι ώρες τη μέρα.
Αν όμως κάποιος, από την άλλη, κάνει κάθε μέρα μια ώρα γρήγορο περπάτημα, τότε η επίπτωση του καθισιού στη γενετική προδιάθεσή του μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου. Με άλλα λόγια, το καθημερινό βάδισμα με ταχύ ρυθμό μειώνει σημαντικά τη γενετική τάση προς την παχυσαρκία.
«Το μήνυμα είναι ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την επίδραση των γονιδίων πάνω μας, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητά μας και μειώνοντας την καθιστική ζωή»δήλωσε ο Τσιμπίν Τσι.
Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι πιθανότατα τα γονίδια ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες μελετούν πλέον όλο και πιο πολύ με ποιο τρόπο θα είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να απαλλαγούν από την επιρροή των «παχύσαρκων» γονιδίων τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πιο… ερωτικές τροφές – τι να φάτε για να είστε με την λίμπιντο στα ύψη

Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει ότι κάποιες τροφές λειτουργούν σαν αφροδισιακά.
Κάποιες τροφές όχι μόνο χορταίνουν την πείνα και είναι γαργαλιστικές στον ουρανίσκο, αλλά λειτουργούν και σαν αφροδισιακά, αφού… ανεβάζουν την ερωτική διάθεση, αναφέρει το iatropedia.com. Βέβαια τότε δεν είχαν την επιστημονική γνώση να αντιληφθούν, τον τρόπο που η κάθε τροφή, λειτουργεί στον οργανισμό. Πως επηρεάζει την καρδιά, πως δημιουργεί στον εγκέφαλο όμορφη διάθεση, πως επηρεάζει τα αγγεία, πως οι καθαρές αρτηρίες στέλνουν το αίμα με ευκολία παντού κ. α.
Ποια είναι όμως τα φαγητά που μπορούν να ζωντανέψουν την ερωτική ζωή ενός ανθρώπου, ή ενός ζευγαριού;
Τι μπορούμε να φάμε και να νιώσουμε αμέσως «τη θερμοκρασία να ανεβαίνει;»
Πως οι μυρωδιές, οι γεύσεις, και η εμφάνιση, κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί δίχως αναστολές;
Φρούτα:
Οι σύντροφοι του Οδυσσέα, τα ξέχασαν όλα και επιδόθηκαν σε ακόρεστες σεξουαλικές πράξεις όταν έφαγαν λωτούς. Στην αρχαία Ελλάδα και αργότερα στη Ρώμη, τα σύκα ήταν must σε ένα Ελληνικό συμπόσιο, ή Ρωμαϊκό όργιο. Ανέβαζαν κατακόρυφα τη διάθεση. Το ρόδι, ήταν το φρούτο της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα (και του σεξ). Το αποκαλούσαν «μήλο της αγάπης». Στο Μεξικό, οι Αζτέκοι την πρώτη νύχτα του γάμου τους, έτρωγαν τους καρπούς από τα «δέντρα όρχεις». Έτρωγαν αβοκάντο, δηλαδή, το οποίο πίστευαν ότι ανέβαζε τις σεξουαλικές τους ορμές. Γενικά τα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά όπως τα σπαράγγια, είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, σημαντικοί παράγοντες δηλαδή, για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών. Πλούσιες και καλές σεξουαλικές ορμόνες εγγυώνται διέγερση και απόλαυση.
Μέλι και ξηροί καρποί:
Η έκφραση «έφαγε καρύδια με μέλι» έχει παραμείνει ακόμη και σήμερα όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος, ή κάποια, βρίσκεται συνέχεια σε κατάσταση σεξουαλικών ορμών. Στη μεσαιωνική Ευρώπη οι νεόνυμφοι, έπιναν μέλι με ζεστό κρασί κάθε βράδυ για να αντέχουν στους ερωτικούς μαραθωνίους. Το μέλι εκτός από την υπέροχη γεύση που χαρίζει, εξάπτει τη φαντασία και βοηθάει τα διάφορα ερωτικά παιχνίδια μεταξύ του ζευγαριού. Περιέχει σάκχαρα που βοηθούν την καρδιά, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα, και το κυκλοφορικό μαζί με την καρδιά λειτουργούν άψογα. Ότι δηλαδή χρειάζεται μια καλή σεξουαλική πράξη. Εκτός από το μέλι, όμως υπάρχουν και οι ξηροί καρποί. Τα καρύδια για παράδειγμα (για να αναφερθούμε και στην παροιμία) είναι πλούσια σε Ω3 και σε φυλλικό οξύ. Γενικά πάντως οι ξηροί καρποί που είναι μια πλούσια αποθήκη ενέργειας, είναι από τα βασικά αφροδισιακά.
Κακάο – σοκολάτα:
Φυσικά και δεν θα μπορούσε από τον μακρύ κατάλογο των αφροδισιακών να λείπει το κακάο και κατ’επέκτασην η σοκολάτα. Ο Θρυλικός για τις σεξουαλικές του επιδόσεις, βασιλιάς των Αζτέκων, ο Μοντεζούμα, έπινε (λέει ο μύθος), καθημερινά 50 ποτήρια σοκολάτα με μέλι. Μάλιστα ο ίδιος μύθος λέει πως κάθε φορά έκανε πρόποση, σήκωνε το ποτήρι ψηλά αλλά κοίταζε χαμηλά, και χαιρετούσε το πέος του.!!! Η σοκολάτα κατεβάζει την αρτηριακή πίεση, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Η σοκολάτα επίσης βοηθά να βγάλει ο οργανισμός, ενδορφίνες συστατικά που έχουν άμεση σχέση με την ερωτική διάθεση αλλά και την εγκεφαλική ευχαρίστηση.
Ψάρια:
Στην κορυφή των αφροδισιακών είναι τα στρείδια και τα μύδια. Και τα 2 σφύζουν από ντοπαμίνη, και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό. Φουντώνει τα αισθήματα σεξουαλικής επιθυμίας. Επίσης τα μαλάκια αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει στον οργανισμό μας, την παραγωγή τεστοστερόνης που είναι απαραίτητη για την σεξουαλική διέγερση σε άνδρες και γυναίκες. Προσοχή, όταν ταΐζετε τον/την σύντροφο σας στρείδια τρυφερά στο στόμα, ενώ τον κοιτάτε στα μάτια, σιγουρευτείτε ότι είναι φρέσκα και δεν είναι αλλοιωμένα. Είναι κρίμα αντί για το κρεβάτι σας, να καταλήξετε στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τροφική δηλητηρίαση.
Πολύ υψηλά στα αφροδισιακά είναι και ο σολομός. Ένα ψάρι πλούσιο σε Ω3 που σε καμία περίπτωση δεν θα σας αφήσει να «πέσετε». Τα Ω3 λιπαρά είναι ένα φυσικό ενισχυτικό διάθεσης. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, η οποία λειτουργεί στον εγκέφαλο σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. Η βιταμίνη D, ανεβάζει τη σεροτονίνη και προκαλεί συναισθήματα ηρεμίας, ενώ διώχνει την κακή διάθεση.
Αλκοόλ:
Αλήθεια ποιος δεν έχει συνδυάσει στο μυαλό του τον ήχο του φελλού από μια σαμπάνια που ανοίγει, με κάτι ερωτικό; Ή με ένα κόκκινο κρασί που οι μυρωδιές που θα αναδύονται από το ποτήρι θα γαργαλάνε τη μύτη μας και θα κάνουν τον εγκέφαλο μας να παράγει ενδορφίνες. Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες ανεβάζει τη διάθεση μας, ρίχνει τις αναστολές, αφού χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα και λειτουργεί σαν το τέλειο αφροδισιακό. Προσοχή όμως, εάν το παρακάνετε, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία, άμεσα.
Μυρωδιές:
Οι μυρωδιές που αναδύονται από τα διάφορα φαγητά λειτουργούν εξίσου αφροδισιακά. Για παράδειγμα μια έρευνα λέει ότι η μυρωδιά της κολοκυθόπιτας, της πίτσας και του βουτυρωμένου ποπκορν, προκαλούν αυξημένη ροή αίματος στο πέος, άρα και καλύτερη στύση. Οι γυναίκες νιώθουν ερωτικά όταν μυρίζουν λεβάντα, ή αγγούρι, ή βανίλια, ενώ με την μυρωδιά των ζαχαρωτών, παραδίδονται κυριολεκτικά.
Όμως δεν είναι μόνο το φαγητό που μπορεί να λειτουργήσει αφροδισιακά. Είναι και η διαδικασία πριν. Για παράδειγμα να μαγειρέψει μαζί το ζευγάρι, να γελάσει και να έρθει κοντά πριν ξεκινήσει να τρώει. Να διαλέξει μαζί τα υλικά που θα μαγειρέψει, να μυρίσει, να δοκιμάσει.
Βέβαια από μόνα τους τα φαγητά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν αφροδισιακά. Πρέπει να υπάρχει και η γενικότερη ψυχική, και πνευματική επαφή, πριν την σωματική. Όσα στρείδια και να φάει ένα ζευγάρι, ή όσα μπουκάλια σαμπάνια και να πιεί, εάν δεν έχει ψυχική επαφή, δεν πρόκειται να συμβεί το παραμικρό.
 .tsantiri.gr