Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Ποιό πρέπει να είναι το γεύμα μετά την άθληση

Απαραίτητη η αναπλήρωση των υγρών και η κατανάλωση υδατανθράκων
Οι διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες συγκριτικά με αυτές των ατόμων που δεν αθλούνται. Το μετα-αγωνιστικό γεύμα είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τους αθλητές που πραγματοποιούν διπλές προπονήσεις και πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να έχουν την μέγιστη ανάνηψη.

Οι κύριοι στόχοι ενός μετα-αγωνιστικού γεύματος είναι:

- Η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών.
- Η αναπλήρωση μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου.

Υγρά και ηλεκτρολύτες

Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι απώλειες σε υγρά και ηλεκτρολύτες είναι μεγάλη και ειδικά κάτω από ορισμένες συνθήκες ( πχ. θερμό περιβάλλον, έντονη άσκηση) αυξάνονται . Πολλοί αθλητές καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες υγρών με αποτέλεσμα μετά το πέρας της προπόνησης , να είναι αφυδατωμένοι σε ένα βαθμό.

Είναι πολύ σημαντικό να αναπληρωθούν οι απώλειες αυτές, έτσι ώστε στην επόμενη προπόνηση να είναι επαρκώς ενυδατωμένοι καθώς ακόμα και μικρός βαθμός αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.

Δύο τρόποι για ελέγξει ο αθλητής αν είναι αφυδατωμένος:

- Να ζυγιστεί πριν και μετά την προπόνηση ώστε να υπολογίσει τις απώλειες υγρών από τη διαφορά βάρους.

- Να δει το χρώμα τον ούρων μετά την προπόνηση. Ένα έντονο κίτρινο χρώμα αποτελεί πιθανό σημάδι αφυδάτωσης.

Η γεύση και η θερμοκρασία ενός υγρού, μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα που θα καταναλωθεί. Συνεπώς πρέπει να εφαρμόζονται τεχνικές όπως προσθήκη γευστικών ουσιών, νατρίου, όχι πολύ παγωμένα υγρά, έτσι ώστε να να πίνει ο αθλητής πιο ευχάριστα μεγαλύτερη ποσότητα.

Σύσταση: Για κάθε κιλό σωματικό βάρους που χάνεται να προσλαμβάνεται περίπου 1.5 L υγρά.

Υδατάνθρακες

Το γλυκογόνο αποτελεί κύριο καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την άσκηση είναι σημαντική, προκειμένου να έχουμε υπερπλήρωση των αποθεμάτων του μυικού γλυκογόνου.

Τις πρώτες 2 ώρες μετά την άσκηση ο ρυθμός αποθήκευσης γλυκογόνου είναι υψηλότερος συγκριτικά με τον αν περάσουν μερικές ώρες. Συνεπώς η άμεση πρόσληψη υδατανθράκων συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική αποθήκευση γλυκογόνου.

Σύσταση: Κατανάλωση τουλάχιστον 1 g υδατανθράκων / κιλό σωματικού βάρους κατά τα πρώτα 30 λεπτά και κάθε 2 ώρες για τις επόμενες 4 – 6 ώρες μετά την άσκηση.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (πχ. πατάτες, ρύζι, άσπρο ψωμί,ενεργειακά ποτά) οδηγούν σε γρηγορότερη αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου σε σχέση με αυτές που έχουν χαμηλό και συμβάλλουν σε άμεση αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Πρωτεΐνη

Έχει δειχθεί πως ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων στο μετα-αγωνιστικό γεύμα αυξάνει τον ρυθμό ανασύνθεσης μυικού γλυκογόνου. Επιπλέον, μια μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών παρέχει απαραίτητα αμινοξέα για επανόρθωση του μυϊκού ιστού που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Συνεπώς στο μετα-αγωνιστικό γεύμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και πρωτεΐνη.

Πηγή: diatrofi.gr

«Όπλο» κατά του διαβήτη το γκρέιπ φρουτ

Μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης μετά το γεύμα
Το γκρέιπ φρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρυτοειδών (σπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ φρουτ αποτελεί μετάλλαξη της φράπας.

Η ονομασία «γκρέιπ φρουτ» έλκει την καταγωγή της από τις ανατολικές Ινδίες τον 18ο αιώνα κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με εκείνον των σταφυλιών σε ομάδες των 10 με 12 καρπών.

Ωστόσο μοιάζει με μεγάλο πορτοκάλι, κάτι σαν διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και κίτρο. Ανάλογα με το χρώμα της σάρκας τους, τα γκρέιπφρουτ χωρίζονται σε λευκά ή ροζ – κόκκινα.

Το μισό ενός γκρέιπ φρουτ περιέχει περίπου:

52 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
13 γρ. υδατάνθρακες
0,9 γρ. πρωτεΐνες
2 γρ. φυτικές ίνες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε το γκρέιπ φρουτ στο ημερήσιο σιτηρέσιό μας. Πέρα από τις λίγες θερμίδες που περιέχει, αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή διαιτητικών ινών. Εμπεριέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α και Β αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Επίσης, τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπ φρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο (εξού και το χρώμα τους), ένα καροτονοειδές φυτοχημικό, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά και για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (όπως του καρκίνου του προστάτη). Τα λευκά γκρέιπ φρουτ εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες λεμονοειδών (φυτοχημικά συστατικά) τα οποία παρουσιάζουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σύγχρονες κλινικές μελέτες, έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπ φρουτ περιέχουν ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που θεωρείται ότι έχει βιοενεργή δράση στην ανθρώπινη υγεία. Είναι ένα αντιοξειδωτικό, εξολοθρευτής ελευθέρων ριζών, αντιφλεγμονώδες, προάγει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι η ναρινγενίνη μειώνει την οξειδωτική ζημιά στο DNA.

Το γκρέιπ φρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Επίσης η πηκτίνη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικοί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή.

Μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπ φρουτ πριν από το γεύμα τους.

Τέλος το γκρέιπ φρουτ λόγω της καλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και κατ' επέκταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει αλληλεπίδραση της κατανάλωσης γκρέιπ φρουτ με κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου υπάρχουν ειδικά ένζυμα, τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός να απορροφά μικρότερη ποσότητα φαρμάκου απ' αυτή που έχει καταναλωθεί.

Τα γκρέιπ φρουτ όμως μπορούν να μπλοκάρουν τη δράση αυτών των ενζύμων. Έτσι η συγκέντρωση των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη τοξικότητα. Για το λόγο αυτό δεν ενδείκνυται η κατανάλωση γκρέιπ φρουτ σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τα γκρέιπφρουτ είναι τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιισταμινικά, τα ψυχιατρικά, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη ρύθμιση άσθματος, τα φάρμακα για την καταπολέμηση του Aids κ.ά.

Όταν αγοράζετε γκρέιπ φρουτ, κοιτάξτε τα φρούτα να είναι βαριά για το μέγεθός τους και αποφύγετε όσα έχουν μαλακά σημεία ή δείχνουν χτυπημένα. Αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα, μπορείτε να τα αφήσετε στον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2 με 3 εβδομάδες στο ψυγείο σας.

Το γκρέιπ φρουτ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην διατροφή σας ως εξής :

Μπορείτε να φτιάξετε χυμό απ' αυτό ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα. Μπορείτε να το προσθέσετε σαν συστατικό σε σαλάτες ή σε σάλτσες.

Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε φρουτοσαλάτες μαζί με άλλα φρούτα ή και σε γρανίτες. Τέλος, μπορεί να καταναλωθεί και σαν γλυκό του κουταλιού

Πηγή: diatrofi.gr