Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει τη διάθεση

Η καμπούρα προκαλεί αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι το πώς «συμπεριφερόμαστε» στο σώμα μας έχει αντίκτυπο… στο πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας.

Για όσους αναζητούν μια άμεση «αναβάθμιση» της διάθεσής τους, υπάρχει ένα πολύ απλό και καθόλου επεμβατικό «κόλπο»: η σωστή στάση του σώματος.

Σταθείτε όρθιοι με την πλάτη σας ίσια και… αμέσως θα νιώσετε διαφορετικά, υποστηρίζει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Health Psychology.

Ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχε η καμπουριασμένη και ίσια στάση του σώματος στην καρδιά και το μυαλό 74 ανθρώπων από τη Νέα Ζηλανδία, τους οποίους… έδεσαν με ταινίες σε κάθε διαφορετική στάση.

Στη συνέχεια μέτρησαν την πίεση του αίματός τους και τον καρδιακό τους ρυθμό, καθώς οι συμμετέχοντες εκτελούσαν μια σειρά καθηκόντων τα οποία ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να αξιολογούν τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα του άγχους τους.

Η σωστή (όρθια) στάση του σώματος παρέχει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό, αναφέρει δημοσίευμα του Time, που επικαλείται τη συγκεκριμένη έρευνα.

«Οι συμμετέχοντες με την όρθια στάση ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ενθουσιώδεις και δυνατοί, ενώ αυτοί που καμπούριαζαν δήλωσαν πιο φοβισμένοι, εχθρικοί, νευρικοί, ήσυχοι, παθητικοί, υποτονικοί και με τάσεις υπνηλίας» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η καλή στάση του σώματος συνδέθηκε ακόμη με υψηλότερο βαθμό αυτοεκτίμησης, λιγότερο κοινωνικό φόβο και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Και δεν είναι μόνο αυτά: οι συμμετέχοντες με την όρθια στάση εμφάνισαν ακόμη, πιο ισχυρό καρδιακό παλμό σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Όσο για εσάς… δε χρειάζεται να σας δέσει κάποιος για να αισθανθείτε καλύτερα… απλά φροντίστε να διατηρείτε τη στάση του σώματός σας σωστή (όρθια και «καμαρωτή» και όχι καμπούρα).
newsbeast.gr/

Οι πιθανοί κίνδυνοι από τη μείωση της εφίδρωσης

Ιδρώστε ελεύθερα!
Ιδρώτας. Για πολλούς ακόμη και το άκουσμα αυτής της λέξης «ακούγεται» δυσάρεστο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει περίπου 2,6 εκατ. ιδρωτοποιούς αδένες και η πλειοψηφία των ανθρώπων προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη φυσιολογική λειτουργία πολλών από αυτών.

Θεωρούμε τον ιδρώτα κάτι πολύ ντροπιαστικό και ξοδεύουμε πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο σε αντιιδρωτικά και αποσμητικά, προκειμένου να βγούμε από τη «δύσκολη θέση».

Ωστόσο, ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ιδρώτας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας μας.

Χωρίς τον ιδρώτα, ο οργανισμός μας θα «γεμίσει» με τοξικά μέταλλα. Το δέρμα μας δε θα μπορεί να «γιατρεύει» τις πληγές και το σώμα μας δε θα μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Μάλιστα, οι συνέπειες αυτής της «κατάρρευσης» του συστήματος μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες.

«Ο μόνος τρόπος για να δροσιστεί το σώμα είναι μέσω του ιδρώτα και της απώλειας θερμότητας μέσω της εξάτμισης» εξήγησε στη MailOnline ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας και Εργονομίας στο πανεπιστήμιο Loughborough, George Havenith.

«Αν δεν ιδρώνουμε, μπορεί να υπερθερμανθούμε μόλις με μισή ώρα άσκησης. Αν η θερμοκρασία του σώματος ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο άνθρωπος υποφέρει από θερμική εξάντληση ή και θερμοπληξία, που μπορεί να αποβεί μοιραία» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Υπάρχει μια κατάσταση, που ονομάζεται ανιδρωσία και η οποία θέτει τους πάσχοντες σε υψηλό κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες βλάβες στον εγκέφαλο και τα εσωτερικά όργανα, επειδή ο οργανισμός δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ιδρώτα για να εξατμιστεί η θερμότητα μέσα από το δέρμα.

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, η οποία συνδέεται με βλάβες στους ιδρωτοποιούς αδένες μετά από τραυματισμό ή κάποιο (επίσης σπάνιο) αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο, υπογραμμίζει τη σημασία που παίζει ο ιδρώτας στην υγεία μας.
Οι πιθανοί κίνδυνοι από την προσπάθεια μείωσης της εφίδρωσης από τους ανθρώπους με τη χρήση διαφόρων καλλυντικών προϊόντων, παρουσιάζονται σε μια πρόσφατη έρευνα από καναδούς ερευνητές.

Ο καθένας έχει κάποιο επίπεδο συσσωρευμένων, τοξικών μετάλλων στο σώμα του, καθώς το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι πολύ κοινά στο περιβάλλον μας και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε (οστρακοειδή, δημητριακά, μπρόκολο, λάχανα κ.ά.).

Και τα τέσσερα αυτά μέταλλα θεωρούνται καρκινογόνα, καθώς επίσης και επιβλαβή για το νευρικό και καρδιακό σύστημα, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

Ιδρώστε ελεύθερα!

Αν θέλουμε, μπορούμε να «απαλλαγούμε» από αυτά τα τοξικά μέταλλα… αρκεί να φροντίζουμε να ιδρώνουμε καλά.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental and Public Health, μέσα από την έντονη άσκηση ή τη σάουνα και τα ατμόλουτρα μπορούμε να απεκκρίνουμε το αρσενικό, το κάδμιο και τον υδράργυρο «σε αξιόλογες ποσότητες».

Οι καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ωστόσο αναφέρουν ότι η εφίδρωση είναι σημαντική για τον «καθαρισμό» του σώματος από τις τοξίνες.
newsbeast.gr