Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Καυτερές τροφές και καρκίνος του εντέρου

Η καψαϊκίνη μπορεί να έχει προληπτική δράση
Η χημική ουσία που περιέχεται στις καυτερές τροφές (καψαϊκίνη) θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Ερευνητές έδωσαν καψαϊκίνη σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, γενετικά επιρρεπή στην ανάπτυξη πολλαπλών όγκων στο γαστρεντερικό τους σωλήνα.

Η καψαϊκίνη ενεργοποιούσε έναν υποδοχέα πόνου στα επιθηλιακά κύτταρα των εντέρων, ξεκινώντας μια αντίδραση που μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «θεραπεία» αυτή παρέτεινε τον προσδόκιμο όρο ζωής των ποντικιών πάνω από 30%. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, διαπίστωσαν ότι ήταν πιο αποτελεσματική όταν συνδυαζόταν με ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο (celecoxib), το οποίο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία κάποιων μορφών αρθρίτιδας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Investigation, αναφέρει ότι οι ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού πρέπει να εντάξουν την καψαϊκίνη στη διατροφή τους, προκειμένου να αποτρέψουν την ανάπτυξη όγκων.

Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε τοπικές αλοιφές, περιορίζοντας την ικανότητα των νεύρων να «στέλνουν σήματα» πόνου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
newsbeast.gr

Επαρκής πρόληψη ω-3 λιπαρών

Συνήθως δεν καταναλώνουμε όσα ψάρια χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών
Η διατροφική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων άρχισε ήδη να γίνεται γνωστή από τη δεκαετία του ’40, όταν ο βρετανός φυσιολόγος Hugh Sinclair συσχέτισε επίμονα την ύπαρξη πολλών νοσημάτων με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. Ο φυσιολόγος αυτός, όμως, αμφισβητήθηκε και κατακρίθηκε από πολλούς με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει την έδρα του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σήμερα, η Αμερικάνικη Εταιρία Καρδιολογίας αλλά και πολλοί άλλοι οργανισμοί αποδίδουν στα ω-3 λιπαρά πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, ενώ η συστηματική τους πρόσληψη σχετίζεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (και συγκεκριμένα με μείωση των τριγλυκεριδίων), με μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση των αρρυθμιών της καρδιάς. Γενικά, όμως, φαίνεται να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού αφού είναι απαραίτητα για τη δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου, τον έλεγχο της πηκτικότητας του αίματος, ενώ ολοένα και περισσότερες μελέτες αναγνωρίζουν οφέλη για ένα ευρύ φάσμα συνθηκών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, και των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα αγγεία από την εμφάνιση φλεγμονών και έτσι βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες, ενώ δρουν ευεργετικά και στην ανάπλαση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας τη γήρανση των κυττάρων και την εμφάνιση άνοιας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως, δεν διαθέτει τα απαραίτητα ενζυμικά συστήματα για να συνθέσει τα ω – 3 λιπαρά από μόνος του γι΄ αυτό και θα πρέπει να τα λαμβάνει από την τροφή.

Γνωρίζοντας τα ω-3

Όταν αναφερόμαστε σε ω-3 λιπαρά μιλάμε κυρίως για τους πιο δυναμικούς εκπροσώπους τους, δηλαδή το α-λινολενικό οξύ (ALA) που βρίσκουμε κυρίως σε φυτικά τρόφιμα και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά ψάρια (π.χ σολομός, τσιπούρα, μπαρμπούνια, γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα, ξιφίας, τόνος) και τα ιχθυέλαια (π.χ λάδι από σολομό, ρέγγα, κριλ, καλαμάρι) αποτελούν τις κύριες πηγές πρόσληψης ζωικών ω-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA). Ενώ φυτικά ω-3 λαμβάνουμε κυρίως από τρόφιμα όπως τα καρύδια, η σόγια, η ελαιοκράμβη, ο ηλιόσπορος, ο λιναρόσπορος και από τα έλαιά τους αλλά και από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως είναι οι μαλακές μαργαρίνες.

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων και πόσο σίγουροι είμαστε τελικά ότι την καλύπτουμε;

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς αλλά και με βάση το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα καθίσταται απαραίτητη. Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο, μάλιστα, θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 1 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων από τα λιπαρά ψάρια ή από υψηλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής. Ενώ, αρκετές μελέτες αναδεικνύουν ότι η πρόσληψη 2 – 4γρ ιχθυελαίου καθημερινά μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια κατά 25% ή περισσότερο.

Όμως, υπάρχουν κάποιες συνθήκες που ακόμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 μπορεί να μην περιέχουν την αναμενόμενη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων.

Ποιες είναι αυτές;

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ω-3 λιπαρών οξέων στο λίπος των ψαριών είναι αυτά να τρέφονται με φύκη και φυτοπλαγκτόν αφού δεν μπορούν να συνθέσουν από μόνα τους τα ω-3 λιπαρά οξέα. Επομένως, το αν ένα ψάρι, είτε μικρό είτε μεγάλο, περιέχει ω-3 εξαρτάται από τη διατροφή του.

Γι’ αυτό και πολλές φορές μπορεί τα ίδια ψάρια να μην έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ω-3. Μάλιστα, υπάρχει έντονη διαμάχη για το αν τα ψάρια ιχθυοτροφείου έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά σε σχέση με αυτά που ενδημούν σε ανοιχτές θάλασσες.

2. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, λόγω κυρίως της χημικής τους δομής, είναι ευαίσθητα στην οξείδωση γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύονται από την παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών όπως είναι η βιταμίνη Ε ή η ασταξανθίνη, για ενίσχυση της δράσης τους. Η ασταξανθίνη, μάλιστα, περιέχεται φυσικά και σε πολλά τρόφιμα με πρωταγωνιστή το σολομό και είναι ξακουστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της στον οργανισμό.

3. Τα ω-3 λιπαρά λόγω πάλι της χημικής τους δομής είναι πολύ ευαίσθητα στη θέρμανση με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος τους να καταστρέφεται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Για το λόγο αυτό, η μαγειρική επεξεργασία του ψαριού θα πρέπει να γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, τα φυτικά έλαια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 και σχετικά μεγάλη σε αντιοξειδωτικά, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, στο οξυγόνο ή στο φως οξειδώνονται οπότε καταστρέφεται ένα σημαντικό μέρος των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

4. Τέλος, κάθε ψάρι έχει τη δική του εποχικότητα. Έτσι, δεν μπορούμε να βρίσκουμε τα λιπαρά ψάρια όλες τις εποχές του χρόνου ούτε μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι η περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 είναι ίδια όλες τις εποχές.

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ω-3 και πότε κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος;

Παρ’ όλη τη χρησιμότητα και την ευεργετικότητα των ω-3 λιπαρών οξέων, η επαρκής πρόσληψή τους συχνά δεν επιτυγχάνεται, ενώ οι πηγές τους (κυρίως ψάρια και θαλασσινά) είναι τρόφιμα μη αρεστά από πολλούς, οπότε και παραλείπονται από το διαιτολόγιο. Για του λόγου το αληθές, μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, όπως η μελέτη ΑΤΤΙΚΗ, αναδεικνύουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ψαριών μέσα στην εβδομάδα.

Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει σε συνεργασία με κάποιον γιατρό ή διαιτολόγο να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης ενός υψηλής ποιότητας συμπληρώματος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Ιδίως όταν πρόκειται για άτομα με αυξημένες πνευματικές απαιτήσεις στην καθημερινότητά τους, για ηλικιωμένους ή για άτομα που πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή που υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά τους τότε η ανάγκη λήψης συμπληρώματος ίσως και να είναι πιο επιτακτική.

Από τη δική τους μεριά δε, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος θα πρέπει να προτείνουν το κατάλληλο συμπλήρωμα που να περιέχει την ενδεδειγμένη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων, παρουσία αντιοξειδωτικών (όπως είναι η ασταξανθίνη) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψή τους αλλά και η βέλτιστη δράση τους.

Πηγή: nutrimed.gr

Οι τροφές που θα σας κάνουν να πεινάτε πιο πολύ

Ενώ έχετε φάει, θα θέλετε να… ξαναφάτε
Όταν αρχίσει να γουργουρίζει το στομάχι πολύ έντονα είναι δύσκολο να καταφέρει κανείς να το… αγνοήσει.

Προτού όμως κατευθυνθείτε προς τα ντουλάπια της κουζίνας για να βρείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να ικανοποιήσετε το αίσθημα της πείνας σας, δείτε παρακάτω ποιες τροφές μπορούν να σας κάνουν να… πεινάτε ακόμη περισσότερο από πριν, ακόμη κι αν το στομάχι σας είναι «γεμάτο».

Λευκό ψωμί

Το λευκό αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή άσπρου ψωμιού έχει απογυμνωθεί από το εξωτερικό κέλυφός του (το πίτουρο), με αποτέλεσμα να «χάνονται» οι ίνες του σιταριού, που μπορούν να σας χορτάσουν. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ισπανία, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες από άσπρο ψωμί την ημέρα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε μια περίοδο πέντε ετών, σε σύγκριση με σε εκείνους που έτρωγαν λιγότερη ποσότητα.

Χυμοί

Οι φυσικοί χυμοί είναι μεν υγιεινοί, αλλά αν συνηθίζετε απλά να «ξεζουμίζετε» τα φρούτα και να πετάτε τη σάρκα και τη φλούδα τους, το μόνο που καταφέρνετε είναι να προσλαμβάνετε όλη τη ζάχαρη που περιέχουν και να πετάτε τις φυτικές ίνες, που μπορούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας.

Αλμυρά σνακ

Τα αλμυρά σνακ είναι απλοί υδατάνθρακες που οδηγούν σε γρήγορη πέψη, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας απότομα τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα health.com.

Επιπλέον, όπως εξηγεί η Dr. Dulan εξαιτίας του φαινομένου του αισθητηριακού κορεσμού, τα αλμυρά σνακ θα «χορτάσουν» μόνο ένα «τμήμα» του στομαχιού σας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να επιθυμεί στη συνέχεια κάτι γλυκό. Αυτό οδηγεί συνήθως τα άτομα που καταναλώνουν αλμυρά σνακ να… το ρίχνουν και στα γλυκά αμέσως μετά. Με άλλα λόγια… «διπλό το κακό» ως προς τη ζυγαριά σας.

Λευκά μακαρόνια

Με τα λευκά μακαρόνια ισχύει περίπου ό,τι και με το λευκό ψωμί. Επιπλέον, οι περισσότεροι συνηθίζουν να βάζουν στο πιάτο τους πολύ μεγαλύτερες μερίδες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπερφορτώνεται με απλούς υδατάνθρακες, το πάγκρεας να υπερλειτουργεί για να αντιμετωπίσει την ινσουλίνη και τελικά να πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας και πάλι το αίσθημα της πείνας.

Τεχνητά γλυκαντικά

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες -όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη κ.ά- «ενθουσιάζουν» τα εγκεφαλικά κύτταρα κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι θα πάρουν ένα «καλό μερίδιο» ενέργειας (θερμίδες) και στη συνέχεια τα «απογοητεύουν».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να λαχταρά περισσότερο κάτι γλυκό, προσπαθώντας να καλύψει το «κενό». Με τον καιρό, αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει το κέντρο ελέγχου της πείνας στον εγκέφαλο.

Πίτσα

Κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι και φαίνεται ότι αυτό εξηγείται όχι μόνο… γευστικά, αλλά και επιστημονικά.

Ο συνδυασμός λευκού αλευριού με υδρογονωμένα έλαια, λιωμένα τυριά και συντηρητικά μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της παραγωγής των ορμονών του κορεσμού, επηρεάζοντας το κέντρο ρύθμισης της πείνας στον εγκέφαλο.
newsbeast.gr

Το απόλυτο σώμα για την παραλία

Η επαγγελματίας IFBB bikini pro, Amanda Latona, σου δείχνει τον τρόπο.

της cat perry /// προπόνηση του gino caccavale /// φωτογραφία του per bernal /// παραγωγή της tara canova

Ετοίμασε το σώμα σου για την παραλία με γρήγορους ρυθμούς με αυτές τις άκρως τονωτικές ασκήσεις που μπορείς να εκτελέσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Αυτές οι ιδανικές ασκήσεις θα σμιλέψουν τις καμπύλες σου και θα τονίσουν εγγυημένα όλες τις δύσκολες περιοχές του σώματος σου. Η επαγγελματίας IFBB bikini pro, Amanda Latona, σου δείχνει ακριβώς πως να αποκτήσεις καλίγραμμα οπίσθια, κορμό και μηρούς, κατάλληλα για να φορέσεις  προκλητικά μπικίνι, σε χρόνο μηδέν.
Άρση γονάτο (ως τη μύτη)
Γυμνάζει: Κορμό
Ξεκίνα από θέση για pushup με τα χέρια στο άνοιγμα των ώμων, τοποθετημένα λίγο πιο κλειστά προς το στήθος αντί για τους ώμους και τα δάχτυλα να κοιτάνε ευθεία μπροστά (Α).
Στρέψε την σπονδυλική σου στήλη προς τον ουρανό και ταυτόχρονα τράβηξε το αριστερό σου γόνατο προς τη μύτη (Β).
Επέστρεψε το αριστερό πόδι στο πάτωμα, ίσιωσε την σπονδυλική σου στήλη και ύστερα επανέλαβε με το δεξί σου πόδι (Γ).

Εκτέλεσε τρία σετ των 15 επαναλήψεων για το κάθε πόδι.

Εκκρεμές
Γυμνάζει: Κορμό, Έξω Γοφούς
Τοποθέτησε τα χέρια σου στο έδαφος ακριβώς κάτω από τους ώμους σου και σήκωσε την λεκάνη για να σχηματίσεις μια κορυφή/τρίγωνο, έχοντας τα πόδια ενωμένα (Α).
Αιώρησε το δεξί σου πόδι έξω προς τη δεξιά πλευρά μέχρι να έρθει παράλληλα στο έδαφος, έπειτα επέστρεψε το πίσω στην αρχική θέση (Β).
Αιώρησε το αριστερό σου πόδι έξω προς την αριστερή πλευρά μέχρι να έρθει παράλληλα στο έδαφος, και πάλι πίσω (Γ).
Συνέχισε τις αιωρήσεις αριστερού και δεξιού ποδιού εναλλάξ χωρίς να σταματήσεις κατά τη διάρκεια του σετ.

Εκτέλεσε δύο σετ των 20 επαναλήψεων.


συμβουλή
Διατήρησε τον άνω κορμό σταθερό καθώς τα πόδια κινούνται από πλευρά σε πλευρά. Sumo Squat 
Γυμνάζει: Οπίσθιους Δελτοειδείς, Πλάτη, Πόδια
Στάσου όρθια με τα δάχτυλα των ποδιών στραμμένα προς τα έξω κατά 45 μοίρες, και τα πόδια με άνοιγμα μεγαλύτερο των ώμων.
Κράτησε έναν ιμάντα αντίστασης μπροστά στο σώμα σου, διατηρώντας τους καρπούς σε ευθεία γραμμή, με τους ώμους και τις παλάμες να δείχνουν προς τα κάτω (Α).
Κάνε squat μέχρι οι μηροί να έρθουν παράλληλα στο έδαφος και ταυτόχρονα τέντωσε τον ιμάντα προς τα πλάγια, διατηρώντας τα χέρια παράλληλα στο έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της κίνησης (Β). Επέστρεψε στην αρχική θέση.

Εκτέλεσε δύο σετ των 20 επαναλήψεων.


συμβουλή
Μείνε για ένα-με-δύο δευτερόλεπτα στην χαμηλή θέση του squat για να αυξήσεις την ένταση.


Προβολές περπατώντας με ανοίγματα 
Γυμνάζει: Στήθος, Πόδια
Στηρίξου στο αριστερό σου πόδι όρθια έχοντας το δεξί υψωμένο, με το γόνατο λυγισμένο σε ορθή γωνία. Κράτησε τον ιμάντα αντίστασης ακριβώς κάτω από τις ωμοπλάτες σου με τα χέρια έξω στα πλάγια και τις παλάμες να κοιτάνε μπροστά (Α).
Κάνε βήμα μπροστά για προβολή με το δεξί πόδι και τράβηξε τα χέρια σου μπροστά στο στήθος, με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα κάτω (Β).
Σήκω από την προβολή, ισιώνοντας το δεξί σου πόδι και υψώνοντας το αριστερό σε ορθή γωνία, ανοίγοντας παράλληλα τα χέρια έξω προς τα πλάγια (Γ).
Κάνε προβολή μπροστά με το αριστερό πόδι και επανέλαβε το άνοιγμα (Δ).

Εκτέλεσε δύο σετ των προβολών με περπάτημα και άνοιγμα των χεριών.


συμβουλή
Βημάτισε σε προβολή αργά και ελεγχόμενα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των κοιλιακών για ισορροπία. 


Ανοίγματα με κωπηλατική Jacknife
Γυμνάζει: Ώμους, Κορμό, Πλάτη
Κάθησε σε ένα στρώμα γυμναστικής κοιτώντας προς τα πάνω, με τον κορμό και τα πόδια τεντωμένα σχηματίζοντας ορθή γωνία, το σχήμα V.
Στερέωσε έναν ιμάντα αντίστασης στη μέση των πελμάτων σου και κατά μήκος των ποδιών, και τέντωσε τον μέχρι το ύψος που είναι τα γόνατα σου, με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα μέσα (Α).
Τράβηξε τους αγκώνες σου σαν κωπηλατική μέχρι οι παλάμες σου να αγγίξουν τον κορμό σου, διατηρώντας τον κορμό και τους κοιλιακούς σφιχτούς (Β). Κράτησε τα πόδια σου και τον κορμό ψηλά καθ' όλη τη διάρκεια του σετ.

Εκτέλεσε δύο σετ των 20 κινήσεων κωπηλασίας.


συμβουλή
Άσκησε μεγάλη ένταση στον ιμάντα ώστε να νιώθεις ΣΥΝΕΧΗ αντίσταση. http://muscleandfitness.gr