Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Κίνδυνος εμφράγματος από απότομη σωματική δραστηριότητα

Η απότομη έντονη σωματική δραστηριότητα, ίσως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου μοιραίου καρδιακού επεισοδίου, ιδίως για τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται τακτικά.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ταφτς και του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association (JAMA), μελέτησαν 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν πάνω από 6.000 άτομα.

Οι μελέτες είχαν εστιάσει στη σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης, του σεξ και του κίνδυνο εμφράγματος ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Από την επανεξέταση των στοιχείων, οι επιστήμονες κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγύμναστοι άνθρωποι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από έμφραγμα ή αιφνίδιο θάνατο, όταν καταβάλλουν ξαφνικά έντονη σωματική προσπάθεια. Ο αντίστοιχος κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή λίγο μετά είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεν αυξημένος, όμως η περίοδος του αυξημένου κινδύνου είναι σχετικά σύντομη, μια έως δύο ώρες, στη διάρκεια και αμέσως μετά την γυμναστική ή το σεξ. Για το λόγο αυτό, σε ορίζοντα 12μήνου ο κίνδυνος για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή είναι μεν υπαρκτός, αλλά παρόλα αυτά αρκετά μικρός.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων, αν όλοι αύξαναν απότομα τη σωματική δραστηριότητά τους κατά μια ώρα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να σημειώνονταν δύο ή τρία επιπλέον περιστατικά θανατηφόρου εμφράγματος ετησίως.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει μέχρι και 30% τον κίνδυνο εμφράγματος.
Άρα αυτό που πρέπει να κανείς, είναι να αρχίζει να γυμνάζεται σταδιακά αυξάνοντας σταδιακά την ένταση των ασκήσεων.
Πηγή: healthin,pathfinder

Η κανέλα εχθρός του διαβήτη

Σύμφωνα με ειδική έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, «πρωταθλητής» κατά του διαβήτη αναδείχθηκε η κανέλα.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως το γνωστό μπαχαρικό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς:
1.Μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
2.Βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.
3.Μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και παράλληλα αυξάνει την αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης.
4.Εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα.
5.Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει η κανέλα μπορούν να μεταβάλλουν τη δράση της ινσουλίνης μεταγωγής σήματος που βρίσκεται δεσμευμένη στα λιποκύτταρα.
Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει πως η κανέλα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως:
* Υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης.
* Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο.
* Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
* Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
* Μειώνει τα συμπτώματα πόνων της εμμήνου ρύσης.
Στο πλαίσιο της ίδια μελέτης, οι ειδικοί βρήκαν πως ιδιαίτερα ευεργετικά για τους διαβητικούς είναι το αβοκάντο, τα μύγδαλα, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, οργανικό κακάο, τα φασόλια και τα μπιζέλια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetic Medicine».
Πηγή: tanea.gr